Konya'daki binaların yüzde 60'ı denetimsiz

380 bine yakın yapının yüzde 60'ının kontrolden geçmesi şart!

Konya'daki binaların yüzde 60'ı denetimsiz

Konya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Çınar, Konya'da bulunan binaların yüzde 60'ının denetimsiz olduğunu söyledi.

'nin deprem ülkesi olduğunu vurgulayan Çınar, "Türkiye'nin topraklarının yüzde 92'si, nüfusun yüzde 98'i, sanayi yapılaşmasının yüzde 98'i ve enerji yapılaşmasının da yüzde 41'i deprem bölgesinde. Ülkemiz deprem ülkesi olduğunu ve depremle yaşamayı öğrenmemiz lazım. Depremin ne zaman ve ne şekilde olacağını bilmek şu an ki teknolojiyle mümkün değil" dedi.

DHA'nın haberine göre; 1999 yılında Gölcük'de yaşanan depremin ardından yapıların kalitesi noktasında ilerlemeye başlanıldığını belirten Çınar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2001 yılında 4708 sayılı yapı denetim kanunu 19 pilot ilde uygulanmak üzere yasalaştı. Ama Konya bu yasanın dışında kaldı. Biz de oda olarak önlem almak için merkez belediyelerle protokol imzaladık ve 2002 yılından sonra belediyeden ruhsat alan tüm yapılarda temel aşamasından çatı aşamasına kadar kontrol mekanizmasını devreye soktuk. Ustaların eğitilmesi için demirci, kalıpcı, duvarcı kursları düzenledik ve sertifika verdik. 2002 yılından sora bina için dökülen her betondan numune alıyor ve tehlikeli boyutta ise görevlileri uyarıyoruz. Eğer sorun varsa, ya beton sökülüp yeniden inşa ediliyor ya da o bölümle ilgili güçlendirme çalışması yapılıyor.

Konya'da yapılardaki kalite 2002 yılından sonra artmaya başladı. Bir an önce Konya'da deprem envanteri çıkartılmalı. Mühendislik hizmeti görmemiş, usta marifeti ile yapılan tüm binalardan korkmak lazım. Çünkü nasıl yapıldığı belli değil. Konya'da 380 bine yakın yapı stoğumuz var. Bunu 2002'den önce ve sonraki diye ayıracak olursak; yüzde 60'ı önce, yüzde 40'ı da sonra yapıldı. 2002 yılından önce yapılan yapıların kontrol geçmesi lazım."


Sayfa Yükleniyor...