Korutürk: Suriye politikası maceracı

Meclis’teki Suriye oturumunda konuşan CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, hükümetin maceracı bir politika izlediğini belirterek, İsmet İnönü’nün “Macera sonu iyi bitse de maceradır” sözünü hatırlattı.

Korutürk: Suriye politikası maceracı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Hükümetin Suriye politikası hakkında TBMM Genel Kurulu'nu bilgilendirmesinin ardından CHP gurubu adına söz alan CHP İstanbul Milletvekili Osman Taney Korutürk, dış politikanın güvenilir ve sürdürülebilir olmasının ulusal mutabakata dayalı olmasına bağlı olduğunu söyledi.

Korutürk, Bakan Davutoğlu'nun Suriye politikalarının eksenine Suriye halkını yerleştirir gözüktüğünü öne sürerek, ''Peki Sudan'da insanlar yaşamıyor mu?'' diye sordu.

Hükümetin Suriye politikaları nedeniyle 'nin bölgede yalnızlığa itildiğini ileri süren Korutürk, '' bölgedeki ağırlığını istikrara dayandırmış ve istikrar içinde güçlü olmuş ve daima istikrar oluşturmuş bir ülkedir. Bugün hükümetin Türkiye'nin bu istikrar yapıcı rolünü bir kenara bıraktığını gözlemliyoruz. Suriye olaylarında bir süre sessiz kalmış olan hükümet sonra birden taraf haline gelmiştir'' şeklinde konuştu.

BM ve Arap Birliği'nin çabalarına başlangıçta Başbakan Erdoğan'ın karşı çıktığını iddia eden Korutürk, hükümetin, perde arkasından bir bahane arayarak Suriye'ye bir askeri harekat yapma isteği içinde gözüktüğünü ileri sürdü.

Korutürk, TBMM Dışişleri Komisyonu olarak gittikleri Ortadoğu ülkelerinde Türkiye'nin yeni politikalarının kabul görmediğini ve özellikle Araplar nezdinde Türkiye'nin güven kaybına uğradığını gözlemlediklerini savunarak, şöyle konuştu:

''Bu politikalar Türkiye'yi, uluslararası meşruiyeti es geçen, savaş kışkırtıcılığı yapan, bugün 'kardeşim' dediğine yarın ne diyeceği belli olmayan, esen rüzgara göre yön değiştiren, güvenilmez, hatta dostluğu ve yakınlığı tehlikeli bir ülke haline getirmiştir. Dış politikamız tam bir başarısızlık sergilemektedir, Suriye politikamız ise tam bir fiyaskodur.''

Hükümetin maceracı bir politika izlediğini söyleyen Korutürk, ikinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün “Macera sonu iyi bitse de maceradır” sözünü hatırlattı.

Arap ülkelerinin ve halklarının ''Arap toprakları'' kavramının korunması için oldukça hassas ve kıskanç olabildiklerine dikkati çeken Korutürk, Arap topraklarına bir askeri müdahaleyi Türkiye'nin desteklediğine ilişkin algının, ''Yeni Osmanlıcılık'' tezleriyle birleşince Türkiye'yi bölgede içinden çıkamayacağı bir hale sokacağını söyledi.

''Henüz Türkiye'ye göç olasılığı yokken, Türkiye kamplar kurmuş ve mülteci kabulüne hazır olduğunu beyan etmiştir'' diyen Korutürk, Kilis'te meydana gelen olayların bir esrar perdesi arz ettiğini ve bu olayların söz konusu kamplarda başka şeylerin planlandığını ortaya koyduğunu kaydetti.

Hükümetin Suriye politikaları nedeniyle ekonomik olarak da Türkiye'nin büyük kayıp içinde olduğunu anlatan Korutürk, Türkiye'nin bölge ülkelerinin menfaat ve politikalarına tamamen aykırı bir pozisyon arz ettiğini dile getirdi.

Çin'in, Rusya'nın ve İran'ın, Suriye konusunda tutum değişikliği içinde olmadığını vurgulayan Korutürk, bu ülkelerin İstanbul'daki ''Suriye'nin dostları toplantısına'' da katılmadıklarına işaret etti.

Korutürk, Türkiye’deki kampların göçlerden önce kurulduğunu belirterek, “Göçler başlamadan hükümet kamplar kurup, mülteci kabul edeceğini duyurmuştur. Hükümetin Suriye politikası bölgede ticareti vurmuştur. Esnaf kan ağlamaktadır” diye konuştu.

Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği’nin kapanmasına da tepki gösteren Korutürk, “Şam Büyükelçiliği’nin kapatılması inanılmaz bir hatadır. Hükümetin bu hatayı telafi etmesini diliyorum” dedi.

Sayfa Yükleniyor...