Köylüler Uludere travmasını anlattı

Türkiye Psikiyatri Derneği, Uludere olayının psikososyal etkileriyle ilgili bir rapor hazırladı. Köylülerin anlattıkları yaşanan travmayı çarpıcı biçimde ortaya koyuyor.

Köylüler Uludere travmasını anlattı

Psikiyatri Derneği, Ortasu ve Gülyazı köylerinde 34 kişinin öldürüldüğü Uludere olayının tanıkları ve yakınlarıyla görüşerek psikososyal gereksinim belirleme raporu yayımladı.

Bombardıman sırasında bazı küçük çocukların katırların altına saklandığına dikkat çekilen raporda, olay sonrası çocukların okula gitmek istemediği ve asker görünce saklandığı kaydedildi.

Raporda, saldırıda abisini kaybeden 8 yaşındaki kız çocuğundan aktarılan “Benim abim ölmüş. Yani askerler öldürdü. Gitti kendine mazot alacaktı. Askerler öldürdü. Bir daha gelemeyecek yani. Sanki kapıdan gelecekmiş gibi. Özlüyorum. İnanamıyorum” sözlerine de yer verildi.

TRAVMA NASIL AŞILIR?
Raporun sonuç bölümünde kişilerin sağlık sisteminden yararlanması için girişimlerde bulunulması, oluşturulacak bir psikososyal eylem planının Sağlık Bakanlığı’na sunulması gerekliliğinden bahsediliyor. Öte yandan rapor toplumsal bir travmanın tamiri-iyileşmesi için ideal olanın “gerçeğin bilinmesi, adaletin sağlanması, olayın telafisinin sağlanması ve bedelinin ödenmesi” olduğunu hatırlatıyor.

KÜRTÇE KONUŞAN HEKİMLER HAZIRLADI
Köylere giderek görüşmeler yapan ve raporu hazırlayan ekip büyük oranda Kürtçe konuşan doktorlardan oluşturuldu. Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi psikiyatri uzmanı, TPD Diyarbakır Şube Başkanı Dr. İsrafil Bülbül, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı psikiyatri asistanı ve TPD Diyarbakır Şube Genel Sekreteri Dr. Mehmet Emin Yüksel, Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi psikiyatri uzmanı, TPD Diyarbakır Şube Bilimsel Toplantı Sekreteri Dr. Murat Yalçın ziyaret ettikleri köylülerle anadilleri ile iletişim kurdular. Ekipte ayrıca Ergani Devlet Hastanesi psikiyatri uzmanı, TPD Ruhsal Travma ve Afet Psikiyatrisi ÇB Eş Koordinatörü ve TPD Diyarbakır Şube üyesi Dr. Hira Selma Kalkan röportör olarak yer aldı. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı, TPD Merkez Yönetim Kurulu üyesi ve Örgütlenme Sekreteri Prof. Dr. Tamer Aker ise planlama, değerlendirme ve raporlamanın tüm aşamalarında katkı ve görüşleri ile danışman olarak yer aldı.

Sayfa Yükleniyor...