Kriztof Kolomblar

Aralarında Koç'tan Sabancı'ya, Çarmıklı'dan Süzer'e kadar iş dünyasının tanınmış isimleri de bulunan fahri konsolosların sayısı son 5 yılda 3'e katlanıp 298'e yükseldi. Fahri Konsoloslar, Benin, Gabon, Malavi, Komorlar, Burkina Faso gibi haritada bulunması zor ülkelerle ticaret kapısını açtı.

Kriztof Kolomblar

İhracatımızın önemli bir kısmını gerçekleştirdiğimiz Avrupa ülkeleri borç krizine girince, Türk işadamları farklı pazarlara yönelmeye başladı. Adını neredeyse duymayıp, haritada yerlerini bile bulmakta zorlandığımız pazarlara açılan ihracatçılara, çoğunlukla iş dünyasının tanınmış simalarından oluşan fahri konsoloslar önderlik ediyor. Türk iş adamlarını toplayıp, fahri konsolosu olduğu ülkelere iş ve tanıtım seyahatleri düzenleyen konsoloslar, iki ülke arasındaki ticari işbirliklerinin de yolunu açıp, önderlik yapıyor. 'ye gelen iş adamlarına da yol gösteren fahri konsoloslar, ticari işbirlikleri konusunda önemli adımlar atıyor.

İHRACAT HACİMLERİ YÜKSELİYOR
Akşam gazetesinin haberine göre, bu çabaların olumlu etkilerini dış ticaret istatistiklerinde net olarak görmek mümkün. Fahri konsolosların tanıtımda büyük rol oynayıp, Türk işadamlarını tanıştırdığı alternatif pazarlardaki ihracat hacimleri yükseliyor. Örneğin 2005 yılında sadece 5.9 milyar dolar ihracat yaptığımız Mauritus'a bu yılın ocak-ekim döneminde 36.8 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Aynı şekilde, Benin'e yapılan ihracat 1.1 milyon dolardan, 76.6 milyon dolara çıktı. Geçmiş yıllarda neredeyse ihracatımızın hiç olmadığı Komorlar'a 31.4 milyon dolara, Gabon'a 25.7 milyon dolar, Burkina Faso'ya 11.3 milyon dolar, Malavi'ye 2 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi.

TİCARET İÇİN ÇABA HARCARIZ
ANTALYA Avusturya Fahri Konsolosu Ahmet Barut: Fahri konsoloslar iki ülke arasında ticari ilişkilerin gelişmesi için önemli çaba harcıyor. Başta fuarlar olmak üzere ülkeler arasındaki iş ziyaretleri çok sık gerçekleşiyor. Ticari ataşeler dışında, fahri konsolosluklar da ticari anlamda uğraş veriyor.

BENİN'İN ADI BİLE BİLİNMİYORDU
Benin İstanbul Fahri Konsolosu Orhan Kural: Fahri konsolos olduğumda Benin'in yerini dahi bilen azdı. İş adamlarımızı toplayıp, heyetler halinde, her türlü yatırıma çok açık ve destekleyen bir ülke olan Benin'e götürdüm. Ülkenin Türk yatırım ve ihracatçısından beklentisi yüksek. Özellikle tarım ve aletleri konusunda büyük ihtiyaçlar bulunuyor. Bu yıl daha önce neredeyse hiç olmayan ihracatımız 76 milyon doları geçti.

GABON AFRİKA'NIN EN ZENGİNLERİNDEN
Gabon İstanbul Fahri Konsolosu Tuğrul Erkin: Gabon ile ilk resmi ilişkimiz, yaklaşık 6 yıl önce fahri konsolos olarak atandığım zaman başladı. O yıllarda ülkenin başındaki Hacı Ömer Bongo vardı. Öldükten sonra yerine oğlu Ali Bongo geçti. Türk heyetinin ziyareti sonrasında onlar da ülkemize geldiler ve çok sıcak ilişkiler kuruldu. Gelişen ilişkiler ticarette de kendisini gösteriyor. Gabon, Afrika'nın en zengin ülkelerinden biri ve ikili ticaret potansiyeli çok yüksek. 2012 yılı başında Gabon'da büyükelçiliğimiz de açılıyor. Artık ihracatımız açısından Afrika önemli pazarlardan.

TİCARET DIŞINDA EĞİTİM İÇİNİ DE ÇALIŞIYORUZ
Ukrayna İzmir Fahri Konsolosu Çetin Güvercin: Her yıl, Ukrayna'da ticari olanakları araştırmak, karşılıklı işbirliklerinin yolunu açmak için heyetler götürüyoruz. Geçen yıl 80 işadamımızla birlikte Ukrayna'ya gittik. Gerek ihracat, gerekse yatırım olarak önemli adımlar atıldı, Ukrayna'dan gelen işadamlarının, Türk ürünlerini aynı çatı altında görebileceği bir merkezi İzmir'de devreye almak üzereyiz. Ayrıca, Ukrayna'da üniversite eğitimi almak isteyen örgencilerimiz için de rehberlik yapıyoruz. 2015 için Ukrayna ile ihracatımızda koyulan hedef 20 milyar dolar.

FAHRİ KONSOLOS NASIL OLUYOR?
ÜLKELER genellikle tanınmış isimlere fahri konsolosları olması için teklif getiriyor. Çoğunlukla iki ülke arasında ilişkileri, yatırımları bulunan iş adamları tercih ediliyor. Fahri konsolos olarak seçilen kişi kabul ederse, o ülkenin Dışişleri Bakanlığı'na talep iletiliyor. Sicil dahil birçok konuda yapılan araştırma sonrasında bir engel görülmezse, fahri konsolosun ataması Cumhurbaşkanı tarafından da imzalanıyor.

KAMBOÇYA FIRSATLAR ÜLKESİ
Alphan Manas İstanbul Kamboçya Fahri Konsolosu: Kamboçya ticaret açısından özel konumu olan bir ülke. Dünyanın en büyük üreticisi dolayısıyla ihracatçısı ülkelere çok yakın. İstanbul'daki konsolosluk ofisimizde, haftanın 3 günü çalışan Kamboçyalı bir elemanımız dahi bulunuyor. Kısa süre önce TUSKON 400 işadamıyla birlikte Kamboçya ve Vietnam'ı ziyaret edip, ticari işbirliklerini araştırdı.

BİZE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR
TÜRKİYE Fahri Konsoloslar Birliği Başkanı Ömer Kaplan: Türkiye'de ilişkisi sadece fahri konsolosluklar düzeyinde olan ülkeler dahi bulunuyor. Bu tip ülkeler için vize başta olmak üzere, ticari işbirliklerinde konsolosluklara büyük görev düşüyor. Fahri konsoloslar, ticari işbirliği yapılan ülkelerde karşılaşılan engelleri kaldırmakta, iki ülkenin işadamlarının sorunlarını çözmede de son derece etkin. Daha serbest çalışabildiğimiz için bu alanda da etkin rol oynuyoruz.

İŞ DÜNYASININ 'ÜNLÜ' FAHRİ KONSOLOSLARI
FAHRİ konsoloslar çoğunlukla tanınmış iş adamlarından oluşuyor. 2006 yılında 98 olan fahri konsolos sayısı bu yıl 296'ya yükseldi. Fahri konsoloslar arasında

- MUSTAFA Koç (Finlandiya)

- SUZAN Sabancı Dinçer (Finlandiya)

- ETHEM Sancak (Brezilya),

- ALİ Kibar (G. Kore)

- NURETTİN Çarmıklı (Gürcistan),

- HASAN Serhan Süzer (Kosta Rika)

- EMİN Hitay (Endonezya)

- AHMET Barut (Avusturya)

- AHMET Akbalık (Makedonya)

- ZEYNEL Abidin Erdem (Sudan-İspanya)

- MEMDUH Boydak (Japonya),

- MEHMET Erbak (Fransa) başta olmak üzere iş dünyasının yakından tanıdığı isimler bulunuyor.

Sayfa Yükleniyor...