Kukla Festivali başladı

17. İstanbul Uluslararası Kukla Festivali Hollanda Başkonsolosluğunda düzenlenen kokteylle başladı.

Kukla Festivali başladı

Her yıl dünyanın dört bir yanından birçok kuklayı ve kukla tiyatrosunu İstanbullularla buluşturan 17. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali başladı.

Hollanda'nın İstanbul Başkonsolusluğu'nda düzenlenen açılış kokteylinde AA muhabirine açıklama yapan festivalin genel sanat yönetmeni Cengiz Özek, festivalin başlangıçta bu kadar gelişeceğini ve ilgi göreceğini ummadığını söyledi.

Festivalin geniş bir seyirci kitlesine ulaştığını belirten Özek, "Bildiğiniz gibi çok köklü bir kukla geleneğine sahip bir ülkeyiz. Ama bunun pek farkında değildik. 500 yıldır Karagözümüz yaşıyor. Bir o kadar yüzyıldır Anadolu'da kukla kendi varlığını sürdürüyor. Bu festivali Karagöz sanatımıza adadık. O heyecanla yola çıktık" diye konuştu.

"KUKLANIN BÜTÜN BOYUTLARIYLA İNCELENDİĞİ BİR FESTİVAL OLACAK"

Özek, bu yılki festivale 15 ülkeden 30 kukla grubunun davet edildiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Kuklanın bütün boyutlarıyla incelendiği bir festival olacak. İpli kukladan sopalı kuklaya kadar çok geniş bir yelpazeden kuklaya dair her şey var. En gelenekselinden en modernine kadar birçok perspektiften oyunlar sunucağız. Her yaş grubuna hitap eden oyunlarımız var. Festivalde yarın bir sempozyum da var. Kukla tiyatrosunun yönetimi ele alınacak bu sempozyumda. Polonya ve Endonezya'nın oyunlarının ardından kukla yapımı ile ilgili workshoplar ele alınacak. Büyük bir kukla fotoğrafları sergimiz var."

Özek, etkinliklerin İstanbul'un her iki yakısındaki önemli kültür ve alışveriş merkezlerinde gerçekleştirileceğini ifade etti.

Konuşmaların ardından İtalya'dan La Guaretelle ve İspanya'dan Cia. Zero en Condocta'nın gösterileri davetliler tarafından ilgiyle izlendi.

FESTİVALDEN

Dünyaca ünlü kukla ustalarının en iyi performanslarını sergileyeceği festivalde, 15 farklı ülkeden 30 kumpanya ve 70 gösteri sahnelenecek. Karagöz ve kukla sanatçısı Tacettin Diker anısına atfedilen bu yılki festivale, Kazakistan, Belarus, ABD, İspanya, İtalya, Fransa, Hollanda, Romanya, Kolombiya, Endonezya, İsveç, Rusya, Polonya ve 'den pek çok kukla ustası katılıyor.

Yüzlerce kukla, kostüm ve detayın renklendirdiği festivalde oyunların yanı sıra sergiler, workshoplar, film gösterimleri de yer alıyor. Gösteriler, Fransız Kültür Merkezi, Aksanat, Hollanda Konsolosluğu, Maya Cüneyt Türel Sahnesi, Caddebostan Kültür Merkezi, Taksim'deki Pulcherie Lisesi ve Oyuncak Müzesi'nde gerçekleştirilecek.

Festival kapsamında, düzen ve temizlik saplantısı olan Frank'in güvercinlerle imtihanını konu alan "Robin Frohardt" oyununun Avrupa prömiyeri gerçekleştirilecek.

Kuzey Yunanistan'daki Kilkis International Puppet and Mime Festivali ile işbirliği de yapan festival, bu yıl o festivalde gösterime girecek üç oyunu Türkiye'de de sevenleriyle buluşturacak.

10 YAŞINDA BİR KUKLA USTASI

Endonezya'nın 10 yaşındaki kukla dahisi Racka Albary Sunarya, 17. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali kapsamında geleneksel Batı Java kuklası Wayang Golek ile ilk kez yurt dışında bir performans sergileyecek. Konusunu günümüze uyarlanmış eski Batı Java öykülerinden alan oyunda, Sunarya'nın tekniği, ritmi ve aktardığı duygu kukla severlerle buluşacak.

"Fokus: İspanya'dan Beden ve Kukla" adlı özel programda, beden, dans ve kukla teknikleri üzerine çalışmalarını sürdüren üç farklı İspanyol grup, söz konusu tema üzerine dört farklı oyun sahneye koyacak.

600 YILLIK DOSTLUK ANLATILACAK

İstanbul Karagöz Kukla Vakfı ile Polonya'dan "Puppet and Actor Theatre Kubus"un ortak projesi olarak gerçekleşen ve Bruno Schulz'un hikayelerinden hareketle hazırlanan "Tarçın Dükkanları"nın dünya prömiyeri festivalde yapılacak. Oyun, Polonya ile Türkiye arasındaki 600 yıllık dostluk şerefine 6 kez ücretsiz seyirciyle buluşacak.

Festival, 26 Ekim'e kadar devam edecek.

Sayfa Yükleniyor...