Kurban bağışı fiyatları ne kadar? (2020 Kurban bağışı fiyatları)

31 Temmuz'da başlayacak olan Kurban Bayramı için kurbanlık fiyatları da belirlendi. Kurumlarda kurban bağışı fiyatları ne kadar? İşte ayrıntılar...

Kurban bağışı fiyatları ne kadar? (2020 Kurban bağışı fiyatları)

Kurban Bayramı 31 Temmuz'da başlayacak ve 3 Ağustos'ta son bulacak. Dört gün süren Kurban Bayramı nedeniyle kurbanlık fiyatları da gündemde.

Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik kurban fiyatları ve kurbanlıklarla ilgili açıklamalarda bulundu. 

Çelik "Kurban Bayramı'nda geçen yıl yaklaşık 800 bin büyükbaş, 2,7 milyon küçükbaş hayvan kesildiğini belirterek, "Bu yıl küçükbaş hayvan kesiminin geçen yıla oranla yüzde 10 civarında artarak 3 milyonu geçeceğini tahmin ediyoruz. Kurban kesecek vatandaşlarımızın içi rahat olsun, kurbanlık sayısında sıkıntı yok" dedi.

KURBAN FİYATLARI NE KADAR?

Çelik, kurbanlık alışverişinde hem yetiştiricilerin hem de alıcı konumundaki vatandaşların memnun olacağı bir süreç geçirilmesi temennisinde bulunarak, şunları söyledi:

"Artan yem maliyetleriyle Covid-19'un birtakım olumsuz etkileri göz önüne alındığında, küçükbaş kurbanlık hayvan fiyatları geçen yıla göre yüzde 10 civarında artabilir. Bölgesel farklılıklardan dolayı da artış oranı illere göre farklı olacaktır. Piyasada ortalama canlı kurbanlığın kilogram fiyatı kuyruklu koyunda 24-25 lira, kuyruksuz koyunda 26-27 lira. Kurbanlık fiyatlarının ortalama 1050-1500 lira olacağını tahmin ediyoruz. Tabii hayvanın koç, teke olmasına ve vasfına göre de fiyatlar çok daha yüksek seviyelere çıkabilir. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da satılamayan ve elde kalan hayvanların Et ve Süt Kurumunca değerinden alınmasını talep ediyoruz."

Kurban bağışı fiyatları ne kadar? (2020 Kurban bağışı fiyatları) - 1

DİYANET KURBAN BAŞIĞI FİYATLARI

İşleri Başkanlığının ve Türkiye Diyanet Vakfının, 2020 yılı vekalet yoluyla kurban hisse kesim bedeli yurt içi için 85 lira artışla 890 liradan 975 liraya, yurt dışı için 100 lira artışla 725 liradan 825 liraya çıktı. 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş vekalet yoluyla kurban kesimi için "Türkiye Diyanet Vakfı olarak bu yıl vekalet yoluyla kurban kesim bedellerini yurt içi 975 Türk lirası, yurt dışı 825 Türk lirası olarak belirledik. Vatandaşlarımız 'tdv.org' ve 'bagis.tdv.org' adreslerinden online bağış yapabilmenin yanı sıra 'Android' ve 'Apple Store' mağazalarından indirilebilen mobil bağış uygulamamızdan kurban vekaletlerini verebilecekleri gibi, il ve ilçe müftülükleri, Türkiye Diyanet Vakfı şubeleri, din görevlilerimiz, tüm PTT şubeleri ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla da Türkiye Diyanet Vakfı kurban programına katılım sağlayabilirler" dedi.

Kurban bağışı fiyatları ne kadar? (2020 Kurban bağışı fiyatları) - 2

TÜRK KIZILAY KURBANLIK FİYATLARI

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, kurban vekaletlerinin "kızılay.org.tr" web sitesinden kredi kartıyla kurban hesaplarına banka havaleleriyle banka şubelerinden ve PTT'den veya Kızılay'ın ülke genelindeki şubeleri ve temsilcilikleri aracılığıyla verilebileceğini, 168 numaralı ücretsiz çağrı merkezinden de vekaletle kurban kesimi konusunda bilgi alınabildiğini kaydetti.

"Bu yıl kurban paylarımızın maliyetlerini yurt içi 1050, yurt dışı 850 lira olarak belirledik." diyen Kınık, "Yurt içi ve yurt dışı kurban bedellerinin farklı olması, yurt dışındaki tedariklerle ilgili fiyatların dünyanın çeşitli yerlerinde farklılık arz etmesi ve toplam havuzun ortalamasının 850 lira olmasından kaynaklanıyor. Yurt içindeki 1050 lira ise Türkiye'de kurbanlık olarak keseceğimiz hayvanlarımızın et ağırlığının diğer hayvanlardan çok daha yüksek olmasından kaynaklanıyor." şeklinde konuştu.

DARÜŞŞAFAKA KURBAN FİYATLARI

Vekaleten kurban bağışı kesim fiyatını 1.500 TL olarak belirleyen Darüşşafaka'nın internet sitesinde bağış süreciyle ilgili yer alan bilgiler şöyle:

"Adak bağışınız yedi hissede bir büyükbaş kesimi olarak gerçekleştirilmektedir. 1.500 TL bir hisse bedelinin bağış tutarıdır. Adak etleri, okulumuzun yemekhanelerinde kullanıldığı için, kesimler tek tek değil, gruplar halinde yapılmaktadır.

Öğrencilerimizin tatilde olduğu yaz döneminde yaptığınız adak bağışlarının kesimi ise öğrencilerimiz okula döndükten sonra gerçekleştirilir. Kesimden önce adak kurban bağışında bulunan bağışçılarımız, kesim yeri ve saati hakkında telefon veya email ile bilgilendirilir. Dileyen bağışçılarımız, dini kurallara uygun olarak modern mezbahalarda gerçekleştirilen kesimlere katılabilir. Kesime katılamayan bağışçılarımızla kesim tutanakları daha sonra email yoluyla paylaşılır."

LÖSEV KURBAN BAĞIŞI FİYATI

Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) bu sene kurban bağışı fiyatlarını 1.250 TL olarak belirledi. Kurban bayramı bağışların LÖSEV'in internet sitesindeki bağış sistemi üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

İHH İNSANİ YARDIM VAKFI

İHH İnsani Yardım Vakfı, bu yılki kurban bedelini 900 lira olarak açıkladı.

İHH'dan yapılan yazılı açıklamada, vakfın bu yılki kurban organizasyonunu "Kurban Rahmettir" sloganıyla gerçekleştirdiği belirtildi.

Açıklamada, 1993 yılında bir grup hayırseverin el ele vermesiyle Türkiye'de ilk defa kurban projesini hayata geçiren İHH'nın, 28 yıldır onlarca ülkeyi ziyaret ederek milyonlarca insana yardım ulaştırdığı anlatıldı.

Çeyrek asrı aşan süredir kurban organizasyonu yapan İHH'nın bu bayram kurban bedelini yurt içinde ve yurt dışında 900 lira olarak belirlediği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Vekalet yoluyla kurbanlarını İHH'ya bağışlamak isteyen hayırseverler, kurban çalışmaları için belirlenen ülkeler arasından dilediğinde kurbanını kestirip ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak. Kampanya kapsamında geçen yıl toplamda 51 bin 447 hisseyi 2 milyondan fazla muhtaca ulaştıran İHH, bu yıl bu rakamın üzerine çıkmayı hedefliyor."

54 ülkede kurban bağışı yapılacak

Açıklamada, İHH İnsani Yardım Vakfı'nın, 2020 yılı kurban çalışması kapsamında Türkiye ile 54 ülkede kurban bağışlarını sahiplerine ulaştıracağı ifade edildi.

İHH İnsani Yardım Vakfı ekiplerinin, hayırseverlerin kurbanlarını kesip muhtaçlara ulaştırmak için ne gerekiyorsa yapacağı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İHH, yurt içinde insani yardım dernekleri ile yurt dışında temsilcilik ve partner kurumlarıyla birlikte çalışmaları gerçekleştirecek. Koronavirüs nedeniyle gidilecek ülkelerdeki sağlık durumu dikkate alınacak. Gidilecek ülkelerde kimi ekipler saatlerce uçak yolculuğu yapacak, kimisi doğru dürüst yolu bile olmayan bölgelerde zor şartlar altında ihtiyaç sahiplerine ulaşacak. Gittikleri ülkelerde İHH ekipleri, her şeye rağmen kendilerine emanet edilen kurban bağışlarını sahiplerine ulaştıracak."

Açıklamada, vakfın kurban organizasyonunda önceliğin mülteci kampları, savaş, doğal afet, kronik açlık ve yoksullukla mücadele eden bölgeler, yetimhaneler, okullar, hastaneler ile yaşlılar, kimsesizler ve dullara verileceği vurgulandı.

Bu kapsamda Suriye, Irak, Filistin, Somali, Yemen, Bangladeş, Arakan ve Doğu Türkistan'ın ön planda tutulacağı ifade edildi.

6 kıtada kurban organizasyonu

Açıklamada, kurban organizasyonunun gerçekleştirildiği bölgeler şöyle sıralandı:

"Orta Asya ve Kafkasya: Moğolistan, Ukrayna (Kırım), Afganistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan, Gürcistan (Gürcistan ve Acara). Balkanlar: Macaristan, Bosna Hersek, Kosova, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan (Sancak ve Preşova). Afrika: Çad, Kamerun, Mali, Benin, Togo, Nijer, Sierra Leone, Burkina Faso, Senegal, Moritanya, Fildişi Sahili, Burundi, Etiyopya, Uganda, Malavi, Sudan, Somali, Tanzanya, Kenya, Güney Afrika, Eswatini, Mozambik, Liberya, Cibuti. Orta Doğu: Yemen, Filistin (Batı Şeria), Irak, Lübnan, Suriye. Asya: Bangladeş, Pakistan (Pakistan ve Doğu Türkistan), Endonezya, Tayland (Patani), Hindistan, Nepal, Sri Lanka, Filipinler (Bangsamoro), Myanmar (Arakan). "

Vakfın kurbanlıkları nasıl kestiğine ilişkin bilgilere de yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kurbanlıklar, İHH görevlilerince kesim yapılacak olan ülkelerde kurban olma özelliklerine uygun olarak satın alınır. Kurbanlıklar İslami usullere uygun olarak kesilir. Kesilen kurbanlar ihtiyaç sahiplerine elden dağıtılır. Kurban kesimlerinin gerçekleştiğine dair bilgi, kısa mesaj ile vekalet sahiplerine iletilir."

Açıklamada, hayırseverlerin, bağışlarını, İHH merkezlerine giderek elden, internet üzerinden online olarak ya da vakfın 0212 631 2121 numaralı telefon numarasından detaylı bilgi alarak yapabileceği aktarıldı.

VEKALETLE KURBAN KESİM FİYATLARI AÇIKLANDI

Sayfa Yükleniyor...