Küresel ısınmada Google’ın etkisi az değil!

Fizik uzmanı Alex Wissner-Gross’un yaptığı bir araştırma, üst üste iki Google araması yapmanın elektrikli ısıtıcıda bir fincan çay için su kaynatma sırasında ortaya çıkan karbondioksit salınımına eşit olduğunu ortaya koydu.

Küresel ısınmada Google’ın etkisi az değil!

Harvard Üniversitesi fizikçilerinden olan Alex Wissner-Gross’un hesaplamaları, Google’a iki arama sorgusu gönderildiğinde, Google sunucularının tükettiği enerjinin 14 gram karbondioksit salınımına neden olduğunu ortaya koydu. Elektrikli ısıtıcıda bir fincan çay (yaklaşık 200 ml) ısıtmak için kullanılan enerjinin yarattığı karbondioksit salınımı ise yaklaşık 15 gram.

Dünya üzerinde çalışır vaziyette duran bilgisayarların ne kadar enerji tükettiği konusunda bir araştırma yapan fizikçi Gross, “Google’ın aramalar için açık tuttuğu sunucuların çevreye etkisi yadsınamaz” diyor.

Enerji tüketimi ve sunucularının bulunduğu yerler konusunda gizlilik politikası güden Google, karbon salınımı konusunda tek bir açıklama bile yapmıyor. Firma, her ne kadar en yeşil bilgisayar firmalarından biri olduğunu iddia etse de, Google arama altyapısının çalışma şekli oldukça yüksek enerji tüketmesine neden oluyor.

Google’da yapılan bir arama, yalnızca tek bir sunucuya yönlendirilmiyor, yanıt süresini kısaltmak amacıyla sorgular sunucular arasında paylaştırılıyor ve en hızlı cevap verebilecek sunucu sorguya yanıt veriyor. Bu yöntem sorgu cevaplama süresini kısaltsa da, aynı anda bir çok sunucuyu uyardığından enerji tüketimini arttırıyor.

Gartner firmasının bir raporuna göre, küresel bilişim endüstrisi, atmosfere dünyanın tüm havayolları kadar zarar veriyor. Havayolları, toplam karbondioksit emisyonunun yüzde 2’si kadar sera gazına neden oluyor. Wissner-Gross’un hesabına göre basit bir internet sayfasını bile görüntülemek atmosfere saniyede 0.02 gram karbondioksit salıyor.

Google ise bu konuda bir bilgi vermiyor. Dünyada günde 200 milyon arama yapılırken, bilgisayarlarla internetin neden olduğu sera gazı emisyonları ve enerji tüketimi büyük endişe kaynağı oluyor.

Sayfa Yükleniyor...