Küresel ısınmanın anahtarı

Yakın zamana kadar uygulanan yanlış politikalar nedeniyle, Türkiye'nin 1 milyon 300 bin hektar civarında sulak alan kaybı olduğunun tahmin edildiği bildirildi.

Küresel ısınmanın anahtarı

BURSA - Bursa'da Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile Nilüfer Belediyesi Yerel Gündem 21 tarafından düzenlenen '' Sulak Alanlar Kongresi''ne katılan Çevre ve Orman Bakanlığı Sulak Alanlar Şube Müdürü Yusuf Ceran, yakın zamana kadar uygulanan yanlış politikalar nedeniyle, Türkiye'nin 1 milyon 300 bin hektar civarında sulak alan kaybı olduğunun tahmin edildiğini kaydetti.

Ceran, detaylı bir çalışma yapılmasa da kuruyan alanların bu rakamı doğruladığını belirterek, bunun, Türkiye'nin yaklaşık üç Van Gölü kadar kaybı bulunduğu anlamına geldiğini dile getirdi.

Sulak alanların korunması çabalarının her geçen gün daha iyiye gittiğini ifade eden Ceran, şöyle konuştu:''Gerekli mekanizmaların oluşturulması başta olmak üzere, yönetim planlarının yapılması, koruma bölge sınırlarının belirlenmesi açısından 3 yıl öncesinden daha iyiyiz, geçen yıldan da daha iyiyiz. Eğer bu yapıya, bozmadan, daha geliştirerek devam edebilirsek, Türkiye dünyada iyi noktalara gelir. Ama mevcut yapıyla oynar, işleyişi bozar, amaçları daha değişik noktalara taşırsak, gelecek için umutlu olmak zor.'

Ceran, küresel ısınmanın etkisiyle dünyadaki çöl sınırlarının genişleyeceği ön görüsünün hatırlatılması üzerine, ''Sulak alan varlığını sürdürdükçe, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerini geç hissedersiniz. Sulak alanlarımızı koruyabilirsek, küresel ısınma ülkemizi 20-30 yıl sonra, koruyamazsak 10-20 yıl önce etkileyebilir. Sulak alanlar, bizim için bu kadar önemli'' dedi.

Yusuf Ceran, Türkiye'nin sulak alanlar konusunda uluslararası alanda da takdir gören çalışmalara imza atmaya başladığına dikkati çekerek, bu çalışmaların devam etmesi için tüm kamuoyunun desteğinin gerektiğini ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...