Kurtulmuş: Musul'da B ve C planımız var

Bakanlar Kurulu sonrası konuşan Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, Kurtulmuş "Türkiye ilgili taraflara Musul operasyonunda nasıl yer alacağını aktardı. Musul'da B ve C planları da vardır" dedi. Uluslararası camiaya seslenen Kurtulmuş, "Yerel unsurlar kendi memleketini kurtarsın. Başka unsurlar girerse Türkiye de buna seyirci kalmayacaktır" diye konuştu.

Kurtulmuş: Musul'da B ve C planımız var

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı.

Musul operasyonuna ilişkin konuşan Kurtulmuş şunları söyledi:  başından itibaren Fırat Kalkanı Harekatını sürdürmekte ve adım adım hedeflediği noktaya doğru ilerlemektedir. En son Dabık'ın alınmasıyla birlikte özellikle 'nin güney sınırlarında, Kilis'i ilgilendiren bölgede önemli bir rahatlamanın olacağı görülmektedir. Şu an itibarıyla bin 250 kilometrelik bir alan Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu güçleri tarafından alınmış ve terör örgütünden temizlenmiştir.

Türkiye Suriye'de hedeflerine adım adım ilerlemektedir.  Halep'te şartsız şekilde ateşkes zaruri, insani yardımların acil şekilde oraya ulaşması için uluslararası konvoy üzerinde çalışılabilir.  Musul'da sivillere zarar vermemek için çok hassas davranılmalı. Başika'da şimdiye kadar 4 bine yakın insan eğitildi. Bölgede çok ciddi bir oyun oynanıyor. Uzun süredir devam eden işgallerin, çatışmaların arkasındaki esas niyet bölgenin mezhebi bakımdan bölünüp parçalanmasıdır. Musul söz konusu olduğu için iki fay hattı üzerinden siyaset geliştirilmemeli.

BAŞKA BİR TERÖR ÖRGÜTÜNÜ YERLEŞTİRMEK ÇÖZÜM OLMAZ

Musul’daki demografik dengeleri değiştirmek, vahim sorunları ortaya çıkarır. Bölgedeki mesele şiilik, sünnilik meselesi değildir. Mesele bir siyasi alt üst oluş meselesidir. Buradan bölge hakları olarak siyasi sonuçlar bularak çözüm elde edeceğiz. Musul operasyonunu mezhepler arası gerilime dönüştürmemek gerekir. Kimse mevcut karışıklığı fırsat bilerek buradan mezhebi siyasetini geliştirmek için fırsat kollamasın. Terör örgütlerinden Musul'u kurtarırken başka bir terör örgütünü Musul'a yerleştirmek sorunu çözmez. Türkiye ilgili taraflara Musul operasyonunda nasıl yer alacağını aktardı. Türkiye'nin Musul'da B ve C planları da vardır. Bugün itibariyle Türkiye Başika'da bulunmaktan vazgeçmeyecektir. 

Birçok ülke için Suriye'deki Irak'taki mesele uzaktaki bir meseledir. Bizim için Türkiye'yi birinci derecede etkileyen gelişmedir. Musul'dan kaçacak olan DEAŞ militanlarının gideceği yer Milano ya da Berlin değil. Bir yolunu bulup Türkiye'yi tehdit etmeye çalışacaklar. Çok ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. 

Türkiye kendi kırmızı çizgilerini koruyor. Musul'un başka bir örgüte teslim edilmesinin sakıncaları üzerinde duruyor. Türkiye'nin genel çerçevesini zorlayacak bir durumda devam etmiyor operasyon. Biz olası gelişmeler karşısında tedbirleri almış olarak hazırlıklarımızı yapıyoruz. 

TÜRKİYE SEYİRCİ KALMAYACAKTIR

Musul operasyonu düzgün olursa Musul'dan bir göç dalgası olmaz. Musul'a ait olmayan milis güçler sokulursa çok farklı şeyler de olabilir. Bu Türkiye için ilave bir göçmen dalgası demektir. Musul'u Musul halkı kurtarsın. Buradaki sivilleri eğitelim, donatalım. Uluslararası camia de destek versin. Yerel unsurlar kendi memleketini kurtarsın. Maalesef uluslararası camianın ıskaladığı şey budur. DAEŞ'ten kurtulmaları sağlanırsa sorun olmaz. Başka unsurlar girerse Türkiye de buna seyirci kalmayacaktır.

DIŞİŞLERİ MÜSTEŞARI BAĞDAT'A GİDİYOR

Dışişleri Müsteşarı önümüzdeki saatlerde Bağdat'ta olacak. Bağdat hükümetiyle hem Musul hem de diğer konular müzakere edilecek." 

BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMASI NORMAL

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Başbakan Binali Yıldırım'la yapacağı görüşmeye değinen Kurtulmuş, "MHP Genel Başkanı ile Başbakanımız görüşme yapacak. Bu yeni dönemde iktidar ve muhalefet arasındaki diyaloğun artırılması açısından önemli. FETÖ'ye karşı verilen milli mücadeleden sonra ortak zeminlerde bulunmasına önem veriyoruz.  Bu toplantıda anayasa değişikliğiyle ilgili yapılan çalışmaları gözden geçirecek, FETÖ'yle mücadelede gelinen nokta, Fırat Kalkanı ve Musul operasyonu gelişmeleri müzakere edilecek. Görüşmede Bahçeli başkanlık sistemiyle ilgili görüşlerini de paylaşacaktır. Başkanlık sistemine geçilmesinin daha doğru olacağını, 2014'teki Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ikili yapının ortadan kalkması için başkanlık sistemi tartışması normal bir tartışma. Bugünkü görüşmede de bu konuda bir mesafe alınır diye tahmin ediyoruz. Bizim tercihimiz bir başkanlık sistemidir. Esas formül başkanlık sistemidir" diye konuştu.  

İDAM KONUSUNDA ATILMIŞ BİR ADIM YOK

İdam tartışmalarıyla ilgili olarak konuşan Hükümet Sözcüsü, "40 yıldır devlete sızmış olabilecek her yere girmiş bir çeteden bahsediyoruz. İdam konusunun yolu TBMM'ye gelir, gerekli desteği alırsa adımlar atılır. Şu aşamada idam konusu TBMM'nin gündeminde değil. Şu anda böyle bir mesele hükümetin gündeminde değil. Şu anda atılmış ya da atılmış halde bir adım yok" dedi.  

DOLARDAKİ YÜKSELİŞ GEÇİCİ

Kurtulmuş dolardaki yükselişle ilgili "Hareketin kalıcı olması için ekonominin kalıcı bazı zafiyetlerini olması lazım. Geçiçi olduğunu düşünüyoruz, endişe edecek bir durum yok. Bu durum konjonktürel en kısa sürede normal seviyelerine gelecektir" açıklaması yaptı.  

Terörden etkilenen bölgelerdeki yeniden yapılanmayı gözden geçirdiklerini belirten Kurtulmşu, 7 bölgede üzerinde yoğunlaşılan projelerin maliyetinin 10,1 milyar lira olduğunu kaydetti. 

Sayfa Yükleniyor...