Koray Aydın: Kurultay çağrısını Bahçeli yapsın

MHP'nin genel başkan adaylarından Koray Aydın, olağanüstü kurultay çağrısının MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından yapılması temennisinde bulundu.

Koray Aydın: Kurultay çağrısını Bahçeli yapsın

MHP eski Trabzon milletvekili ve MHP'nin genel başkan adaylarından Koray Aydın, NTV Ankara Muhabiri Özgür Akbaş'ın sorularını yanıtladı.

Koray Aydın, olağanüstü kurultay için beklenenin üstünde imza toplandığını ve imzaların haftaya MHP Genel Merkezi'ne sunulacağını ifade etti.

Aydın, kurultay çağrısının, imzalara bırakılmadan genel başkan Devlet Bahçeli tarafından yapılmasını istedi.

Koray Aydın'a sorulan sorular ve alınan cevaplar şöyle:

MHP'de kurultay tartışmaları devam ediyor. Kurultay toplanacak mı toplanmayacak mı? İmzaları toplayabildiniz mi? İmzalar ne zaman genel merkeze teslim edilecek? 

Olağanüstü kongre talebi güçlü bir talep. İmza olarak ciddi bir sayıya ulaştık. Olması gerekenin çok üstünde bir rakamın ortaya çıktığını görüyoruz. Önümüzdeki hafta avukatlar bir araya gelecekler talepleri bir klasörde toplayacaklar ve bunları genel merkezimize teslim edecekler. Gün vermek istemiyorum ama önümüzdeki hafta avukatlarımız bir araya gelecekler. 400 rakamının üstünde bir rakam. Rakam vermeyeyim doğru olmaz ama ciddi bir rakam.

Bu hafta sonu genel başkan milletvekilleriyle kamp yapacak, Merkez Yönetim Kurulu'nu (MYK) toplayacak. Oradan kurultaya ilişkin bir karar bekliyor musunuz? Sizden önce davranabilir mi genel başkan?

MHP'nin tarihi açısından çok önemli bir süreçteyiz. En son seçimde 5 ay içerisinde 40 milletvekili 2 milyona yakın oy kaybetmişiz bunlar bir parti için travmatik gelişmeler. Şu anda Meclis'in en sol tarafında oturuyoruz. Seçim sonuçlarından bunun yarattığı travma çok daha ağır oldu. Seçim gecesi sabaha kadar ağlayan insanlar var. Bu MYK toplantısında partimizin geleceğiyle ilgili olumlu adım atılmasını istiyoruz. Kimseye karşıtlık üzerine işlem geliştirmiyoruz. İçinde bulunduğumuz şartların soruşturulması genel başkanın oyun kurucu rolüyle adım atmasını beklemek bizim hakkımızdır. Bu hareketin içinde yetişmiş bir insan olarak bu sorumlulukla hareket edeceğini arzuluyoruz. Kurultay çağrısını sayın genel başkan yapsın. Hareketi rahatlatacak bir kongre kararını birlikte alalım. 18 yıllık bir süreyi kapsıyor sayın genel başkanımızın görev süresi. Sıkıntımız kararların tek kişi tarafından alınması.

En çok merak edilen bir başka konu da, muhalifler arasında bir koordinasyonsuzluk olup olmadığı... Böyle bir durum söz konusu mu? Meral Akşener'in sizin dışınızda hareket ettiği yönde bir bilgi var. Doğru mu?

Olağanüstü kongre girişimi samimi bir girişimdir. Bu kişiselleştirilecek bir alan değil. Ortak arzu kongrenin yapılması ve MHP'nin geleceğiyle ilgili bir karar alınmasıdır. Meseleyi kendi aramızda bir sürtüşme meselesi haline getirme hakkımız yoktur. İşin işleyişiyle ilgili sıkıntılar yaşatan uyarmalar yapmamız toplum tarafından böyle anlaşılmıştır. Süreç başarıyla yürümektedir. Olağanüstü kongre kaçınılmazdır. Siyaseten imtihan manasına gelir. Bunun gereğini yapma yönünde özellikle genel başkanımızın bir irade kullanarak yeniden yapılanmak sürecini başlatmasının en doğru karar olacağını düşünüyorum.

İmza toplarken süre kısıtlamanız yoktu, imzaları teslim ettiğinizde genel merkezin bir süresi olacak mı? Çünkü bu başvuruları incelemesinde bir süre kısıtlaması bildiğimiz kadarıyla bulunmuyor. İmzalar teslim olsa da genel merkezden yanıt gecikebilir mi? Nasıl değerlendiriyorsunuz?

İmzaları teslim ettikten sonra kanuni bekleme süresi var. O süre 45 günden daha kısa bir süre oldukça kısa bir süre. Bunları dikkate alarak hukuk işletilecek. Kanunun emredici hükmünün yerine getirilmemesi karşısında kongrenin kayyum marifetinde yapılmasını talep edeceğiz. Kayyum dediğimiz parti üyeleri. Kayyumun görevi salonu tutmak parasını ödemek ve kongreyi yapmak. İşin hukuki sürece dönüşmesini arzu etmeyiz. Ama MHP gereğini yapmaktan kaçınırsa infiale neden olur. Bunun gereğini yapmamak partimiz açısından çok da iyi olmaz.

Beyaz çorap hareketi nasıl doğdu? Genel merkez yöneticileri, "Daha iyi, biz de beyaz çorabından muhalifleri hemen tanırız" diyorlar, ne dersiniz? Siz beyaz çorap giymemişsiniz öyle görüyorum... (Gülerek)

Ben bu hareketi çok sempatik bir hareket olarak görüyorum. Ben beyaz çorap giymedim giyebilirdim de. (Gülerek)

Siz daha önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yarışmıştınız, yanlış hatırlamıyorsam, Sayın Bahçeli, o kurultayda 725 oy almış, siz 441 oy almıştınız. Aslında azımsanmayacak bir oydu. Ama delege yapısının değiştiği belirtiliyor. Eğer seçimli bir kurultay olursa ve aday olursanız ne bekliyorsunuz?

Her kurultayın kendine has bir ritmi var. Delege yapısı da kısmen değişiyor. O dönemden çok sayıda insan da var. Çok adaylı olursa zararlı mı olur diye sorular var. Tam tersine çok adaylı kongre demokrasinin bir şöleni gibidir. MHP tüzüğüne göre ilk 2 turda salt çoğunluk gerekiyor. Yarıdan bir fazla oy alana genel başkan olabilir. Böyle bir şeyin olması pek matematiksel olarak mümkün gözükmüyor. Üçüncü turda yeni güç merkezlerinin oluşturulması gibi bir takım birleştirmeler bir araya gelmeler olabilir. En çok oy alanlar kazanmıyor çoğu zaman.

Son olarak parti delegeleri sizi neden genel başkan yapsın? Nasıl bir MHP hayaliniz var? Ne vaad ediyorsunuz?

Kongre yapılırsa genel başkan adayı olacağımı ifade etmiştim. Biz MHP'de evvela gece uyumadan gündüz oturmadan çalışmakla işe başlayacağız. Önce bir tüzük çalıştayı arkasından tüzük kurultayı gerçekleştireceğiz. Kendi içimizde yaratacağımız bir gönül seferberliği ile kendi iç kaynaşmamızı sağlayarak bir motor haline dönüştürecek bir yapı inşaa edeceğiz. Teşkilatların maddi problemlerini çözeceğiz. Yani MHP'yi kurumsal bir yapı haline dönüştüreceğiz.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Türkiye
  • Siyaset
  • Milliyetçi Hareket Partisi

Sayfa Yükleniyor...