Kuş gözlemcisi vali

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ndeki 364 tür kuşu  uydudan takip ediyor.

Kuş gözlemcisi vali

Deltaya yerleştirilen 12 ayrı kamera kuş cennetine göç yolu ile dinlenmek için yeni gelen türlerin haberini veriyor. ’nin en önemli sulak alanlarından biri olan Kızılırmak Deltası dünyada kırmızı bültenler arasında yer alan kuşların  24 türüne de ev sahipliği yapıyor.

Flamingo, küçük karabatak, turna, saz horozu, tepelikan, yalı çapkını ve kaşıkçı kuşlarının da barındığı deltada  yaban atları da  yaşamlarını sürdürüyor. Deltada ayrıca saz horozlarının da olması yabancı bilim adamlarının da dikkatini çekiyor.

Türkiye'nin önemli sulak alanlarından biri olan Kızılırmak Deltası'nda yeni bir kuş türüne daha rastlanıldığının müjdesini veren Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, “Ulusal Kuş Halkalama Programı çerçevesinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitolojik Araştırmalar Merkezi tarafından yürütülen kuş halkalama çalışmaları sırasında 'Sarı Kaşlı Çıvgın' kuşu tespit edildi. Kızılırmak Deltası'nda yapılan kuş halkalama çalışmalarında bu güne kadar 22 farklı türden 38 bin göçmen kuşa halka takılmıştı. Deltanın 7 ayrı bölgesinde 32 noktaya kurulan özel ağlarla gerçekleştirilen halkalama çalışmasında göçmen kuşların hareketlerinin ve göç yollarının belirlenip kuş envanteri çıkarılıyor. Samsun'un Bafra ilçesindeki 56 bin hektarlık araziye sahip deltanın ülke genelindeki kuş cennetleri arasında önemli bir yere sahip. İrili ufaklı çok sayıdaki gölü bünyesinde bulunduran deltada yapılan araştırmalara göre yaklaşık 140 türün ürediği belirlendi. Kış döneminde ise deltada 100 bin dolayında su kuş konaklıyor. Kızılırmak Deltası, tarımsal potansiyel bakımından Türkiye’ nin en zengin ovalarından birisidir. Deltada buğday, mısır, pirinç, ayçiçeği, şeker pancarı ve tütün yetiştiriciliği yapılmaktadır. Sulama imkânlarının artmasıyla birlikte sebze yetiştiriciliği de artmıştır. Kızılırmak deltası, göç sırasında Karadeniz’i doğrudan aşan kuş türleri için hayati önem taşımaktadır. Karadeniz’i direkt olarak aşan göçmen kuşların uçuş hazırlığı ve uçuş sonrası dinlenebildikleri, beslenebildikleri ve korunabildikleri tek alandır. Mart sonu Nisan başında, büyük miktarda martı (Larus minutus, 50.000 civarında) sürüleri deltada birkaç gün konaklamaktadır. Nisan ve Mayıs aylarında kırlangıçlar (Hirundo rustica, 50.000 – 75.000) ve kum kırlangıçları (Riperia riperia, 100.000) sayıca en fazla geçen göçmen türleridir. Bu kuşlar deltayı sadece yakıt ikmali için değil aynı zamanda gece tünemek içinde kullanmaktadırlar." diyor.

Sayfa Yükleniyor...