Kuşlar dönmek için zorlanmıyor

Uçan canlıların nasıl uçtuklarını araştıran bilim insanları, böcek ve kuş gibi canlıların uçarken nasıl yön değiştirdiği konusuna açıklık getirdi.

Kuşlar dönmek için zorlanmıyor

Binlerce yıl boyunca, insanlar kuşların ve arıların uçuşlarına bakarak şu soruyu soruyor: "Bunu nasıl yapıyorlar?" Günümüzde yüksek hızlı kameralar ve araştırmacılar sayesinde uçuşla ilgili gizemlerden en azından biri ortaya çıkmış durumda. Kuşlar, yarasalar ve böcekler gibi canlılar uçuş sırasında süzülürken yön değiştirmek istediklerinde önce kanatlarını normal bir şekilde çırpıp, ardından vücutlarını gitmek istedikleri yöne göre doğrultuyorlar.

Araştırmacıların bir sürpriz olarak nitelendirdikleri bulgu, şimdiye kadar yapılan tüm tahminleri alt üst ediyor. Çünkü şimdiye kadar yön değiştirme ve durma üzerine yapılan tüm tahminler, bu işlemin daha fazla aşamaya ihtiyaç duyduğunu öngörüyordu.

North Carolina Üniversitesi'nden baş araştırmacı Tyson L. Hedrick'in yaptığı en yakın tahmin döner bir sandalyede otururken dönmeye benzetiyor. Önce bir ayakla itmeye başla, dön ve diğer ayakla iterek durdur. Üç aşamalı bir hareket.

Oysa süreç uçan canlılar için bu süreç tek adımda tamamlanıyor. Hedrick bunu önce kanadınla dönüşü başlat, sonra normal şekilde kanadını çırpmaya devam et şeklinde tanımlıyor.

Bulgular Science dergisinin son sayısında işleniyor.

"İşlemin bu denli temiz ve düzgün olacağını tahmin etmiyorduk" diyen Hedrick, meyve sineğinden yarasa ve Avustralya Papağanı'na (kakadu) kadar her çeşit uçan canlıda sürecin aynı olduğunu belirtiyor. Hedrick altı farklı boyutlu hayvanda aynı olan durumu "Alışılmadık" olarak tanımlıyor ve ekliyor: "Bulgular robotik uçuşların geliştirilmesi için kullanılabilir".

Ancak elbette, araştırma havacılıkta eksen etrafında dönme olarak bilinen "yaw" hareketini, yani basit sağa ve sola dönüş hareketini inceliyor. Halen keşfedilmesi gereken gövdeyi aşağı ve yukarı hareket ettiren "pitch" hareketi gibi daha karmaşık hareketler var.

Sayfa Yükleniyor...