Kuşlar halkalandı

Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde sürdürülen kuş halkalama çalışmalarının 2010 güz dönemi çalışmaları sona erdi

Kuşlar halkalandı

2006 yılı sonbaharından beri KuzeyDoğa Derneği tarafından Iğdır’ın Tuzluca ilçesi Yukarı Çıyrıklı köyünde Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde sürdürülen kuş halkalama çalışmalarının 2010 güz dönemi çalışmaları sona erdi.

16 Ağustos 2010 tarihinde Kuzeydoğa Derneği Kuş Halkalama Uzmanı, Uzman Biyolog Sedat İnak’ın önderliğinde, Biyolog Yakup Şaşmaz ve Kanadalı gönüllümüz Biyolog Lee Radford ile Boğaziçi Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi,  Kafkas Üniversitesi, Niğde Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi’nden gelen öğrencilerin gönüllü olarak destek verdiği çalışmalar sonucu toplamda 86 farklı türden 3300 kuş halkalarıyla halkalandı. 

Çalışmalar sonucu en çok halkalanan türler "Mavigerdan - Luscinia svecica", "Çıvgın - Phylloscopus collybita", "Boz ötleğen - Sylvia borin" olurken, "Balaban - Botaurus stellaris", "Karabaşlı iskete - Carduelis spinus", "Bıyıklı baştankara - Panurus biarmicus" ve tarla ardıcı alanda ilk kez yakalanan ve halkalanan türler oldu.

Bunların dışında, halkalama çalışmaları boyunca Aras nehri civarında yapılan kuş izleme çalışmaları sonucu aralarında nesli tehlike altında olan,"küçük akbaba’nın - Neophron percnopterus" da bulunduğu 134 farklı türden binlerce kuş tespit edildi.

Çalışmalar boyunca aralıklarla yoğun yırtıcı kuş göçüne tanık olunan alanda, kara çaylak, kızıl şahin, arı şahini, saz delicesi, küçük kartal, çayır delicesi, yılan kartalı ve kaya kartalı tespit edilen türler oldu.

Kuşlar halkalandı - 1

Kuşların dışında, Türkiye’de sadece Iğdır’da bulunan küçük bir memeli canlı olan "Beşparmaklı araptavşanı - Allactaga elater"  çalışma alanında görülerek ve Türkiye’de ilk defa fotoğrafı çekilerek büyük bir başarıya imza atıldı.

Kuşlar halkalandı - 2

Bu sene kuş halkalama çalışmalarına ek olarak Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü doktora öğrencisi Esra Per kuş bitleri ve akarlarını çalışmak üzere 15 gün süreyle istasyonumuza geldi ve yakalanan kuşlardan örnekler aldı. Böylelikle istasyonumuzun sadece ornitoloji değil, diğer birçok bilim dalı içinde önemli bir araştırma laboratuarı olduğu bir kez daha tescillenmiş oldu.

Halkalama çalışmaları boyunca Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi, Türkiye’nin dört bir yanından, İngiltere’den ve Kanada’dan birçok ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Bunların dışında Iğdır Valisi Amir Çiçek, Tuzluca Kaymakamı Murat Sarı, Iğdır İl Çevre ve Orman Müdürü Taner Tazegül ve Türkiye’nin Anonim Kuşları (TRAKUŞ) Başkanı Serhat Tigrel de halkalama istasyonumuzu ziyaret eden diğer misafirlerimiz oldular.  

2010 sonbahar halkalama dönemi boyunca bizlerden desteklerini esirgemeyen başta Iğdır Valiliği olmak üzere Iğdır İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Tuzluca Kaymakamlığı ve Yukarı Çıyrıklı Köyü halkına ve tüm gönüllülerimize teşekkür ederiz. 


KUŞ HALKALAMA NEDİR?


Kuş Halkalama, kuşların uzman kişiler tarafından özel tekniklerle yakalanarak tanımlanması, gerekli ölçümlerinin yapılması ve bacaklarına üzerlerinde numara ve adres yazılı halkaların takılarak tekrar doğaya salınmasını kapsayan bilimsel çalışmalardır. Kuş halkalama çalışmaları sayesinde, özellikle göçmen kuşların popülasyon dinamikleri ve göç stratejileriyle ilgili her türlü bilgi anlaşılarak kuşların dünyadaki hangi alanları kullandıkları tespit edilmektedir. Bu bilgiler bu alanların korunmasında öncelikli olarak kullanılmaktadır. Yine kuş halkalama çalışmaları ve halkalama istasyonları bu alanla ilgili birçok genç bilim insanının bilgi ve yeteneklerinin geliştirmeleri için büyük fırsatlar sunmakta ve alanın tanınmasını sağlayarak doğa turizmi potansiyelini arttırmaktadır.   


Sayfa Yükleniyor...