Kutulu Windows 7 kalmadı!

Windows Vista'nın üç yılda sattığı kadarını Windows 7 sadece 1 ayda sattı. Lisanssız Windows oranı da Türkiye'de yüzde 30'a geriledi.

Kutulu Windows 7 kalmadı!

’de geçen yılın Ekim ayında piyasaya sürülen Windows 7 işletim sisteminin satışı Vista’ya fark attı. Kutulu olarak satılan Windows 7, ’de Windows Vista’nın tüm tarihi boyunca kutu olarak sattığı kadarını sadece 1 ayda sattı. Microsoft’tan verilen bilgiye göre Ocak’ın ikinci haftasına kadar elde kutulu ürün kalmadı.


Ntvmsnbc’ye konuşan Microsotf Türkiye Windows İş Grubu Yöneticisi Alper Mestçi, distribütörlerde sadece İngilizce Windows 7 kaldığını, Ocak’ın ikinci haftasına kadar kendi personellerine bile Windows 7 veremediklerini söyledi. Mestçi, “üç senede sattığımız kutulu Vista kadarını Windows 7 sadece bir ayda sattı. Aslında talep bundan çok daha yüksek ama stoklar elvermiyor” dedi.

Bilgisayarda kurulu Windows 7 ürünleri tarafında da çok hızlı bir talep artışıyla karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Mestçi, Vista ve XP kurulu makinelerin stoklarının bitmek üzere olduğunu, ondan sonra da hemen herkesin 7’li ürünlerle devam edeceğini belirtti.

Mestçi şöyledevam etti:
“Windows 7 lansmanını izleyen birinci haftasonunda, raflarda bulunan Windows işletim sistemli tüm makineler içinde 7’nin oranı yüzde 2-3 düzeyindeydi. Ondan bir hafta sonra bu oran yüzde 20’lere çıktı. Ondan bir hafta sonra da yüzde 40’ları gördük. 2010 başında bu yüzde 100 olacak.”

20 BİN İNTERNET KAFE VAR

Kutulu Windows 7 kalmadı! - 1 Mestçi: İlk deneyim internet kafelerde yaşanıyor

Son 5 yıl içinde Türkiye’de bilgisayar okuryazarlığı konusunda ciddi kırılmalar yaşandığı belirten Mestçi, özellikle internet kafelerin büyük rol oynadığını vurguladı. “Türkiye’de 30 milyona yakın windows live messenger kullanıcısı var. Hotmail kullanıcı sayısı da 27 milyon. Toplam bilgisayar sayısının 14 milyon olduğunu düşünürseniz, pek çok kişinin ilk bilgisayar ve internet deneyimini internet kafelerde edindiğini anlarsınız” diye konuşan Mestçi, buralarda düzgün bir deneyim sunmak için sosyal sorumluluk projeleri yürüttüklerini söyledi.

Mestçi şöyle devam etti: “Türkiye’de önemli bir internet kafe müessesi var. 20 bin civarında internet kafeden bahsediyoruz. Bunların her birinde ortalama 30 bilgisayar var. Bu çok önemli bir taban ve pek çok insan ilk bilgisayar ve internet deneyimini buralarda ediniyor. Üstünde çalışılması ve çok emek harcanması gereken bir konu. Bu kafelerde düzgün bir deneyim sunamazsak, genç insanlar bu ilk deneyimlerinde istenmeyen içeriklerle dolu veya sadece oyundan ibaret olan, kendi kişisel gelişimlerine katkıda bulunmayacak bir resimle karşı karşıya kalacak”.

“Türkiye İnternet Kafeleri Birliği’yle birlikte ve devletin desteğiyle yürütüğümüz proje kapsamında, kafelerin yenilenmesi, temiz düzgün bir ortamın yaratılması, bilgisayarlarda güncel ve temiz yazılımların bulunmasının sağlanması, içeriğin kontrol edilmesi gibi bir takın inisiyatifleri geliştirdik. Böylece anne-babaların rahatça çocuklarını gönderebilecekleri, insanların düzgün bir internet ve bilgisayar deneyimi yaşayacakları ortamlar yaratıyoruz. Bunun için 3+ sertifikasoyun var. Bunun görüldüğü kafeler düzgün, temiz, denetlenmiş kafelerdir. Kafe işletmecileri de farkında ki içerisi düzgün olmayan, kontrol edilmeyen, kötü ve uygunsuz içeriklere çocukların maruz bırakıldığı işletmeler sürdürülebilir değildir.”

STARTER EDİSYONLARI İŞE YARAMADI

Kutulu Windows 7 kalmadı! - 2

“14 milyon bilgisayar, 18 milyona yakın hane var Türkiye’de. 1.5 milyon da işyeri. 14 milyon bilgisayarın kabaca yarısı evlerde. Bizim bilgisayar sayısında da hane sayısını hızlıca yakalamamız gerekiyor. Bizim evlerdeki penetrasyonumuz yüzde 36’lar düzeyinde. Daha çok gidecek yolumuz var bilgisayar okuryazarlığını artırmak adına.

“Türkiye’de yılda 3.5 milyon kadar bilgisayar satılıyor. Bunun da ortalama yüzde 65’i evlere gidiyor. Bizim evlere soktuğumuz işletim sistemli bilgisayar sayısı önümüzdeki yıl 3.5 milyona yükselecek.

“Türkiye’deki PC’lerin Windows’ları yüzde 70 oranında lisanslı durumda. Yeni satılan bilgisayarlarda da yüzde 80 düzeyinde lisanslı. Çünkü üzerinde orijinal Windows olmayan PC artık pek satılmıyor Türkiye’de de, dünyada da.

“Starter düzeyindeki daha ucuz Windows’la illegal yazılım kullanımını azaltmaya çalıştık ve gördük ki bu hiç bir işe yaramıyor. Çünkü illegal yazılım kullanan kişilerin kafasındaki şey, “daha ucuz olsa alırım” değil. Yani Starter edisyonlarının fiyatını karşılaştırdıkları şey, diğer edisyonların fiyatı değil, “0” dolar. Ürünün değeriyle ilgili bir sorunları aslında yok, ona para vermekle ilgili sorunları var. Ürün 20 dolar bile olsa ona o parayı vermeyecekler.”

“Bilgisayar aldığınız zaman onun içinde zaten Windows var ve fiyatta gerçekten minör farklılıklar oluyor. Zaten taksitle alıyorsunuz. Dolayısıyla Starter girişimi illegal kullanımı hiç azaltmadı. Çünkü orada asıl mesele, bir ürünü para vererek alma kararını vermektir.”

“Öte yandan şu anda lisanssız Windows kullanan yüzde 30’luk kesimin önemli bir bölümü bundan aslında habersiz. Bir müstakil bilgisayarcıdan gidip herşeyi hazır, işletim sistemi kurulu bilgisayar alıyor, faturasını kestiriyor, içinde lisanslı Windows yüklü olduğunu sanıyor. Ama o bilgisayar satıcısı aslında PC’leri kendisi toplayıp aynı illegal Windows kopyasını hepsine yüklemiş oluyor.”

‘TOUCH’ PC’LER HIZLI GİRECEK!
Windows 7’nin dokunmatik ekranlı bilgisayarlarla uyumluluğu konusunda, dokunmatik panel üretimindeki arz sıkıntısına değinen Mestçi, “dokunmatik panel üreten birkaç firma var ve bunlar talebi karşılamakta zorlanıyor” dedi. Mestçi, “Herkes dokunmatik ekranlı PC’leri destekliyor, oyun üreticileri destekliyor, biz de destekliyoruz. Burada böyle bir fırsat var ve donanımların uyumluluğu arttıkça kullanım da hızla artacak. Makine almak için “touch’lı versiyonların gelmesini bekleyen pek çok kullanıcı olduğunu saha ekiplerimiz bize söylüyor” dedi.

Arz ve talebin dengelenmesi için zaman gerektiğini söyleyen Mesti’ye göre ‘touch’ ürünlerin çıkması an meselesi. Mestçi, halen iki firmanın dokunmatik internet tablet formatında PC getirmek için hazırlık içinde olduğunu bildiklerini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...