Kuyruklu yıldızı da vururlar

Nasa, kuyruklu yıldızları daha iyi inceleyebilmek için üzerine araç indirmektense 'zıpkınlama' yöntemini kullanacak.

Kuyruklu yıldızı da vururlar

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), evrenin yaratılış gizemini anlamaya imkan verecek numuneleri almak için bir kuyruklu yıldızın içine girebilecek bir "uzay zıpkını" projesi üzerinde çalışıyor.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından geliştirilen bir konsepte dayanan projeye NASA, bir de numuneleri toplayabilecek bir "boş oda" ekledi.

NASA'dan yapılan açıklamada, "zıpkının" uzay aracından numuneyi almak ve getirmek üzere kuyruklu yıldızın baş kısmına ateşleneceği belirtilerek, bu teknoloji sayesinde Güneş Sistemi içinde saatte 250 bin km hızla yol alan kuyruklu yıldıza uzay aracı indirme zorunluluğundan kurtulunacağı kaydedildi.

Zıpkın sisteminin uzay aracına kuyruklu yıldız ile güvenli bir mesafede buluşma imkanı sağlayacağını belirten araştırmacılar, bu güvenli mesafeden hedefin özel bölgesine ateşlenecek zıpkının bir cerrahi müdahale hassasiyetinde hızlıca numuneyi alabileceğini ifade ettiler.

Üzerinde çalışılan zıpkın prototipinin geliştirildiği NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde görevli bilimadamları, sistemin 500 kiloya kadar çekme kapasiteli ve vektörel fırlatma gücünün saniyede 3 metreyi aşkın olduğunu belirtiyorlar.

Maryland eyaletinin Greenbelt kentindeki NASA merkezinde üzerinde çalışılan sistem zıpkını kuma, buza ya da kayaya atabiliyor. Araştırmacılar bu testlerinde zıpkının hedefine optimal girişini belirlemeye çalışıyorlar.

ESA, 20 Ocak 2014'te 31 aylık uykusundan uyanacak uzay aracı Rosetta'yı birkaç ay sonra nihai hedefi 67/P Churyumov-Gerasimenk kuyruklu yıldızıyla randevusuna gönderecek.

NASA da 2016'da OSIRIS-REx isimli robot kola sahip bir uzay aracını numune toplamak üzere uzaya gönderecek.

Sayfa Yükleniyor...