Kuzey Kore 1 milyona koşuyor

İletişime sıkı kontrol ve sansür uygulanan Kuzey Kore'de cep telefonu sayısı şaşırtıcı şekilde artıyor.

Kuzey Kore 1 milyona koşuyor

Kuzey Kore’de değişim rüzgârı esmeye başladı. 3G ağlarında 1 milyonuncu aboneye koşan ülke, bundan dört yıl önce cep telefonu sahibi olanları hapse atıyor, hatta idam ediyordu.

Kuzey Koreli kullanıcıların önemli bir bölümü başkent Pyongyang’da, ülkenin elit ve güç sahibi kişilerinin bulunduğu yerde yoğunlaşıyor. Bu kitle için cihaz ve ödeme bedelleri pek sorun oluşturmuyor. Bu artış, geçen iki yılla kıyaslandığında astronomik olarak tanımlanıyor. Çünkü iki yıl önce kullanıcı sayısı 70 binden azdı.

BAŞKENTTE ORAN YÜZDE 60
BTnet'in aktardığı Reuters haberine göre ülke yönetimi, 2008 yılında cep telefonu yasağını sona erdirmiş ve Mısırlı Orascom şirketi ile 3G ağının inşa edilmesi için 4 yılı kapsayan bir anlaşma yapmıştı. Nautilus Güvenlik ve Sürdürülebilirlik Enstitüsü tarafından bu ay hazırlanan rapora göre, yaklaşık 3 milyon nüfuslu Pyongyang’da yaşları 20-50 arasında değişen insanların yüzde 60’ı cep telefonu kullanıyor. Rapora göre, özellikler gençler için cep telefonu bir vazgeçilmez. Ödeme bedelleri de bu yıl düşerek, talebin artmasında etkili oldu.

Diğer taraftan ülkenin içinde her yeri aramak mobil cihazlarla pek mümkün değil. Hatta ülke dışını aramak da zor. Ayrıca internet yok. Devlet yönetimi de tüm haber akışlarını sıkı sıkıya kontrol ediyor. 3G ağı, nüfusun yüzde 94’ünü kapsıyor olmasına rağmen, bölgenin sadece yüzde 14’ünü içine alıyor.

AYLIK GELİR 15 DOLAR
Kuzey Koreliler için 3G özelliği olan bir cihaz edinmek de pek kolay değil. Telefonların ülkede fiyatı yaklaşık 350 dolar, ama ortalama aylık gelir de yaklaşık 15 dolar seviyesinde. Cep telefonları bu kadar pahalı olduğu için halkın büyük bir bölümü karasal hatlarla iletişimi yeterli buluyor. Ülkede Çin ağlarına giren ucuz ve yasadışı cep telefonları ise pek yaygın değil. Bunların menzili de zaten sınırlı.

Analistlere göre, 3G ağı, Arap dünyasında mobil telefonların yarattığı isyan dalgasının benzerini Kuzey Kore hükümetine karşı hayata geçirme riskini taşımıyor. Çünkü kamunun sıkı medya kontrolleri dış dünyada neler olup bittiğine dair haberleri sınırlıyor ve bu duruma karşı bir isyan havası da yok. Uzmanlara göre, uzun vadede insanlar arasındaki etkileşimin artması, rejimin devamlılığı adına bir sorun oluşturabilir. Ama bunun somut bir eyleme dönüşmesi de yıllar alır.

BOMBA YÜZÜNDEN YASAKLANDI
Kuzey Kore, cep telefonu kullanımını 2004 yılında yasaklamıştı. Sebep ise Ryongchon demiryolunda ülkenin lideri Kim Jong-il’i taşıyan trenin geçmesinin ardından meydana gelen patlama, güvenlik uzmanlarının da bu bombayı harekete geçirmek için bir cep telefonu kullanıldığı yönündeki açıklaması olmuştu.

Pyongyang bu yasağı kaldırırken, Orascom’un pazara girişine izin vererek bu yolda önemli bir adım attı. Geçtiğimiz hafta Orascom, ağında 800 binden fazla kullanıcı olduğu bilgisini verdi. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise bu sayı 300 binlerdeydi. Ülkedeki kontrol ve gizlilik saplantısına rağmen, Kuzey Kore yönetimi telekom servislerini açıyor ve IT geliştirme çalışmalarını cesaretlendiriyor. İronik bir biçimde, ülkenin bazı yeniliklere yeni adapte oluyor olması, diğer ülkelerden daha hızlı gelişim sergilemesini de sağlıyor.

Sayfa Yükleniyor...