Libya tezkeresi Meclis'ten geçti

NATO'nun Libya harekatında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin görev almasını isteyen Başbakanlık tezkeresi, Meclis'te kabul edildi. BDP ve DSP'li vekiller 'hayır' oyu verdi, CHP ve MHP'den ise 'kısmi' destek geldi.

Başbakanlık, günlerdir konuşulan Libya tezkeresini Meclis Başkanlığı'na sundu ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yabancı ülkelere gönderilmesi için yetki istedi.

Libya'da 15 Şubat 2011'de başlayan olaylara atıfta bulunulan tezkerede, hükümetin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin aldığı karar çerçevesinde Libya'da istikrar ve güvenliğin yeniden tesisine yönelik uluslararası çabalara çok boyutlu katkıda bulunulması vurgulandı.

Verilecek iznin 1 yıl süreli olmasını içeren tezkere, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun muhalefet partilerini bilgilendirmesinin ardından bugün saat 14.00'te görüşülmeye başlandı.

Meclis'teki gizli oturumda yaklaşık 3 saat süren görüşmelerde önce Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Genel Kurulu bilgilendirdi. Daha sonra AK Parti'den Yaşar Yakış (Düzce), CHP'den Hüseyin Pazarcı (Balıkesir), MHP'den Deniz Bölükbaşı (Ankara), BDP'den Hasip Kaplan (Şırnak) söz alarak partilerinin görüşlerini dile getirdiler.

Son olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu kürsüye geldi ve yöneltilen eleştiri ve sorulara yanıt verdi. Daha sonra yapılan oylamada tezkere kabul edildi.

Gizli oturumla TBMM'de görüşülen Libya tezkeresi, görüşülerek kabul edildi. BDP ve DSP'li vekiller 'hayır' oyu kullanırken, CHP ve MHP'den ise kısmi destek geldi.

Kabul edilen tezkerede, Libya'daki olayların 15 Şubat 2010'de başladığı belirtilerek, şu ifadelere yer veriliyor:

''Olaylar neticesinde ortaya çıkan şiddet ortamının sona erdirilebilmesini teminen BM Güvenlik Konseyi tarafından alınan 26 Şubat 2011 tarihli ve 1970 sayılı kararla 17 Mart 2011 tarihli 1973 sayılı kararda kayıtlı hüküm ve çağrıları dikkate alarak ve meskur kararlar çerçevesinde Libya'da istikrar ve güvenliğin yeniden tesisine yönelik uluslararası çabalara çok boyutlu katkıda bulunmak üzere; lüzum, sınır, kapsam, şekil, yöntem ve zamanı hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve bununla ilgili gerekli düzenlemelerin hükümet tarafından yapılması için Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca 1 yıl süreyle izin istenilmesi Bakanlar Kurulunca kararlaştırılmıştır.''

Oylamanın ardından ilk değerlendirme Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'ten geldi. Çiçek, "Muhalefetin tavrı olumluydu" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, oylamaya geçilmeden önce 'Hükümetin bazı zikzaklarını
eleştireceğiz ama olumlu oy vereceğiz'' demişti.

TÜRK ASKERİNE 31'İNCİ DIŞ GÖREV OLDU
Büyük Millet Meclisi (TBMM), 1950'den bugüne kadar yurt dışına asker gönderme konusunda son Libya tezkeresiyle birlikte hükümetlere 30 kez izin verdi.

Kıbrıs'tan Bosna'ya, Afganistan'dan Irak'a, Somali'den Lübnan'a bugüne kadar verilen tezkerelerin listesi şöyle:

Sayfa Yükleniyor...