Madencilerde özel devlet ayrımı sorunu

Zonguldak'ın Kilim beldesi Karadon semtindeki maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden madencilerin isimleri maden şehitleri anıtında yaşatılacak.

Madencilerde özel devlet ayrımı sorunu

2003'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan ve 1875-2003 yıllarında taş kömürü üretimi sırasında hayatını kaybeden madencilerin isimleri ölüm tarihlerine göre yazıldığı Zonguldak Havzası Maden Şehitleri Anıtı'ndaki bazı bilgi yanlışlıklarının düzeltilmesi ve yıpranan levhaların yenilenmesi çalışmaları tamamlandı.

Denize yakın olması nedeniyle nem ve tuzlu su etkisine maruz kalarak yıpranan levhaların kötü görüntü oluştuğu anıtta, TTK ve Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) işbirliğiyle 40 bin lira harcanarak özel PVC levhalara, 1875'ten 2009'a kadar olanlar da dahil edilerek şehit madencilerin adı yazıldı.

Bölgeye çalışmak için gelerek havzada şehit olan madencilerin kayıtlarının tutulmaya başlandığı 1875'ten 1936'ya kadar Alman, Rus, İtalyan, Rum ve Ermeni oldukları tahmin edilen 9 yabancı işçi, mühendis ve teknisyen ile 2004'te Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında ölen 5 Çinli işçinin adları da, şehit madenciler arasında yer aldı.

Yeni levhaların henüz asılmadığı anıta, TTK Karadon Müessesse Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden 28 işçi ile arama çalışmaları süren 2 madencinin adının yazılması için GMİS çalışma başlattı.

Hava şartlarının uygun olduğu dönemde asılacak levhalara, 17 Mayıs'taki grizu patlamasında hayatını kaybeden işçilerin adlarının da, 2010 yılı için ayrılan bölüme eklenmesi planlanıyor.

'TÜM MADENCİLERİN ADI ANITTA OLMALI'
GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, anıta bugüne kadar TTK'da şehit olan madencilerin adlarının yazıldığını, özel ve kaçak ocaklarda hayatını kaybeden işçilerin isimlerinin burada yer almadığını söyledi.

Anıtta tüm maden şehitlerinin adının yaşatılması için gerekli adımları atacaklarını anlatan Muslu, şöyle dedi;

''Özel, kaçak ve devlete ait ocak ayrımı olmaksızın tüm maden şehitlerinin adı anıta yazılmalıdır. Bu konuda gerekli girişimleri başlattık, TTK yetkilileriyle görüşeceğiz. Son olayda yaşamını yitiren 30 madenci, özel sektörde çalışsalar da hayatını kaybettikleri ocak TTK'ya aittir. Bundan dolayı isimleri anıtta yer alacaktır. Zonguldak'ta anıt maden şehitleri anıtıysa bunun devlet, özel sektör ve kaçak ocak ayrımı olmamalıdır. Bu vesileyle bu konuda da ilgililerle görüşeceğiz.''

TTK yetkilileri de 3 bin 986 maden şehidinin adına yönelik yeni levhaların hazırlandığını, 17 Mayıs'taki grizu faciasında hayatının kaybedenlerin de anıtta isimlerinin yer alabileceğini belirterek, öncelikle ulaşılmaya çalışılan 2 madenciyle ilgili çalışmaların yürütüldüğünü, diğer konuların daha sonra değerlendirileceğini kaydettiler.

Sayfa Yükleniyor...