Madende 'hayati' gecikme
Edirne’nin Keşan ilçesinde üç işçinin 48 saatten fazla bir süredir mahsur kaldığı maden ocağı için “faaliyeti durdurma” kararı verildiği ortaya çıktı. Sözkonusu karar kazadan bir gün sonra madene ulaştı.
Edinilen bilgiye göre, mahsur kalan isçileri kurtarmak için 9 mühendis ve 70 işçinin dönüşümlü olarak sürdürdüğü çalışmalar devam ediyor. 7 kişilik gruplar halinde ocağa inen ekipler, duman nedeniyle çalışmalarını güçlükle sürdürüyor.
Keşan Belediyesi’ne bağlı itfaiye ekipleri, ocaktaki yangının söndürülebilmesi ve kurtarma çalışmalarının rahat bir ortamda yapılmasını sağlamak amacıyla 200 ton suyu ocağa pompaladı.
Yaklaşık 800-900 metrede meydana gelen 3 metre genişliğinde ve 3 metre yükseklikteki galerideki göçüğü kaldırmak için çalışan işçiler, ocaktaki sıcaklığın ayaklardaki çizmeleri yaktığını, bölgenin dumanlı olduğunu ve zaman zaman alev parlaması yaşandığını anlattılar.
Kurtarma çalışmalarını katılan işçiler, bu nedenle çalışmaları güçlükle sürdürdüklerini ifade ettiler.
Kurtarma çalışmasına katılan ve adının açıklanmasını istemeyen maden işçisi, ''Galeriye indikten sonra dumandan önümüzü zor görüyoruz. Önümüzü göçük kapatmış. Göçüğü aşmaya çalışıyoruz. Daha 5-6 metrelik bir göçük olduğunu tahmin ediyoruz. Arkadaşlarımızı sağ olarak kurtaracağımıza inanıyoruz. İnancımızı hiç kaybetmeden çalışmalarımız sürüyor'' dedi.
Öte yandan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü, bir ay içinde Türkiye'deki 241 özel maden işletmesini denetledi.
Bu denetimler sonucunda proje eksikliğine dayalı olarak havalandırma sistemleri standartlara uymayan, tünel güvenliği bulunmayan, tahkimat eksikliği olan can ve mal güvenliği tehdit eden 85 işletme hakkında üretimi durdurma kararı verildi.
Bu işletmeler arasında kazanın meydana geldiği Kale Madencilik'e ait maden ocağı da bulunuyor.
Sözkonusu madenhakkında ise 2 hafta önce yapılan denetimde “havalandırma sistemlerindeki eksiklik” nedeniyle 26 Haziran tarihinde üretim durdurma kararı verdiği belirlendi.
Karar Ankara'dan postayla tebligat için Edirne Valiliği'ne gönderildi. Ancak tebligat valiliğe kazanının meydana geldiği 7 Temmuz’dan bir gün sonra ulaştı.
Üretime arar verilmesi yönündeki karar, şirkete kazadan bir gün sonra 8 Temmuz’da faks ile tebliğ edildi.
ÇALIŞMALARI GECE İZLEDİLER
Bu arada, Keşan'daki maden ocağındaki kazayı öğrenir öğrenmez Kütahya'nın Emet, Karabük'ün Yenice ve Zonguldak'ın Gökçebey ilçelerinden gelen Yunus Aktaş, Halil Açıkgöz ve Volkan Hamarat'ın yakınları, gece boyunca yapılan kurtarma çalışmalarını takip etti.
İki saatte bir değişen kurtarma ekibi elemanların yapılan çalışmalar hakkında bilgi edinmeye çalışan madenci yakınları, umutlu bekleyişlerini sürdürüyor.
Zonguldaklı Volkan Hamarat'ın amcasının oğlu Talat Hamarat, gazetecilere yaptığı açıklamada, 800-900 metrede meydana gelen göçüğün, küreklerle vagonlara doldurularak dışarıya çıkarıldığını belirtti.
Kendisinin de amcasının oğlu Volkan gibi yıllardır Trakya bölgesindeki maden ocaklarında çalıştığını anlatan Talat Hamarat, ''Volkan, çok iyi bir insan. Çalışkan, becerikli ve yardımsever bir arkadaşımız. 6 kardeşi var. Ailesi tarafından çok iyi yetiştirilmiş bir kardeşimiz. Daha öncede Zonguldak'ta özel bir maden ocağında grizu patlaması sonucu yaralanmıştı. Bir süre tedavi gördükten sonra ekmek parası için Keşan'daki bu ocakta iş başı yapmıştı'' dedi.
Ocakta mahsur kalan işçi yakınlarından Vacit Çiloğlu da yaptığı açıklamada kömür ocağından gelecek olan müjdeli haberi beklediklerini söyledi. Olayı televizyonlardan duyduktan sonra hemen Keşan'a geldiklerini anlatan Çiloğlu, şöyle konuştu: ''Yaklaşık 40-50 kişi Kütahya, Zonguldak ve Karabük'ten geldik. Ancak hiç kimse bize sağlıklı bilgi vermiyor. Bununla birlikte, bölgeye gelen Kızılay ekibi bile dışarıdan gelen bu insanlara yemek vermiyor. Tabi bunun nedenini anlamış değiliz. Biz göçükte kalanların yakınları olarak işverenin verdiği yemeğe mecbur muyuz? Neden devletimizin bir kuruluşu olan Kızılay bölgeye gelmesine rağmen yemek çıkarmıyor.''
Kale Madencilik Şirketi'ne ait bir ocakta, raylar döşenirken yapılan kaynaktan kıvılcım sıçraması sonucunda önceki gün saat 13.00 sıralarında ocakta yangın çıkmış, çıkan yangın sonrası işçilerin çoğunluğu dışarıya çıkmayı başarırken; Yunus Aktaş, Halil Açıkgöz ve Volkan Hamarat adlı işçiler ise ocaktan çıkmayı başaramamıştı.
Ocakta kalan üç işçinin megafonla uyarılarak güvenli bölgeye geçmeleri istenmişti.
- Etiketler :
- Haberler