Mahkeme: Gül 'kayıp trilyon'dan yargılansın

Sincan Ağır Ceza Mahkemesi, “Kayıp Trilyon” davasında "evrakta sahtecilik"le suçlanan Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olması nedeniyle yargılanamayacağına ilişkin kararı kaldırdı.

Mahkeme: Gül 'kayıp trilyon'dan yargılansın

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, “Kayıp Trilyon” davasında hakkında özel “evrakta sahtecilik” suçundan fezleke düzenlenen Abdullah Gül'ün yargılanmasına hükmetti.


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın "Cumhurbaşkanı yargılanamaz" kararını kaldıran mahkeme, "Milletvekilleri gibi dokunulmazlığı bulunmayan cumhurbaşkanları da bu makama gelmeden önce işledikleri suçlardan dolayı yargılanır" dedi.

Mahkeme kararında şu ifadelere yer verildi: “Her ne kadar Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca verilen takipsizlik kararında, kanıt ve unsurları tartışılmaksızın yasal imkansızlık nedeniyle 'Cumhurbaşkanı yargılanamaz' denilse de, yasalarda cumhurbaşkanının seçilmeden önce işlediği suçlara ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. Yasada olmamasına rağmen 'cumhurbaşkanı da bakan ve milletvekilleri gibi dokunulmazdır' demek hukuka ve yasaya aykırıdır. “

"Hukuk devletinde yargılanmama değil yargılanma esastır" ifadesine yer verilen kararda, cumhurbaşkanı için "şüpheli" sıfatı kullanıldı.

Abdullah Gül'ün özel “evrakta sahtecilik” ve “Siyasi Partiler Kanunu’na muhalefet”ten yargılanması istendi.

Kararda şöyle denildi: “Cumhurbaşkanlığı makamında bulunan kişilerin seçilmeden önce işledikleri suçlarla ilgili yasada bulunan boşluk kıyas yoluyla değil yasal düzenlemelerle doldurulmalıdır. Tüm bu gerekçelerle şüpheli Abdullah Gül hakkında iddia olunan eylemlerin kanıt ve unsurlarının mahkemesince tartışılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca verilen kararın kaldırılmasına karar verilmiştir.“

Mahkemenin bu kararı kesin nitelik taşımakla birlikte, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı olağanüstü hukuk yolu olan "kanun yararına bozma" talebiyle Adalet Bakanlığı'na başvurabilir.

KAYIP TRİLYON DAVASI
Kayıp trilyon davası Refah Partisi’nin 1997 yılı Hazine yardımının sahte belgelerle harcanmış gibi gösterildiği iddiasıyla açılmıştı.

Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi, Ahmet Tekdal, Oğuzhan Asiltürk, Aydın Menderes, Recai Kutan, Şevket Kazan, Fehim Adak, Abdullah Gül, Musa Demirci, Abdülkadir Aksu, Abdurrahim Bezci, Özkan Öksüz, İbrahim Aktaş ve Muttalip Tatar aleyhine açılan davanın reddine karar vermişti.

Kapatılan Refah Partisi’nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan ile parti yöneticisi Rıza Ulucak’ın Hazine zararının 2 milyon 644 bin 616 YTL’lik kısmından sorumlu olduklarına karar veren mahkeme, bu miktarın yasal faiziyle birlikte Erbakan ve Ulucak’tan tahsil edilmesini kararlaştırmıştı. Erbakan, bu dava nedeniyle ev hapsinde tutulmuştu.

Sayfa Yükleniyor...