Malatya'da imar oyunu

AKP’li Malatya Belediyesi’yle ilgili müfettiş tespiti: İmar planı tadilatı karşılığı belediyeye arsa bağışı yapıldı

Malatya'da Ak Parti'den imar oyunu

Malatya Girişim Grubu’nun düşük bedelle aldığı sanayi alanının, ticaret-sağlık-konut alanına dönüştürülmesi sırasında yaşananlar müfettiş raporuna yansıdı.

AKP’nin milletvekili adayı olan H. Cemal Akın’ın belediye başkanlığı döneminde “imar planı tadilatı karşılığı belediyeye arsa bağışı yapıldığı” tespit edildi. Belediye ile şirket arasında “danışıklı bağış oyunu” olduğu belirtildi.

Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre, Danıştay Birinci Dairesi’nin kararıyla haklarında “imar mevzuatına aykırı biçimde sanayi alanı olarak satılan arsayı plan tadilatıyla ticaret alanına dönüştürmek; fabrika yapımı için verilen ruhsatla alışveriş merkezi yapılmasına göz yummak” iddiasıyla soruşturma açılan 23 isimden biri ve aynı zamanda 12 Haziran seçimlerinde AKP’nin Malatya milletvekili adayı olan H. Cemal Akın’ın belediye başkanlığı yaptığı dönemle ilgili (2004-2009) skandal bir bilgi yer alıyor.

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişi’nin raporunda, “imar planı tadilatı karşılığı belediyeye arsa bağışı yapıldığı” tespiti yer alıyor. Bu tespit İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu’nun karar metninde de yer alıyor. Mülkiye müfettişinin tespiti belediye yetkilileri ile şirket arasında “danışıklı bir bağış oyunu” yapıldığı değerlendirmesini de içeriyor.
Müfettişin bu tespit ve değerlendirmesi Danıştay Birinci Dairesi’nin kararının gönderildiği Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturması sonucu karara bağlanacak.

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen soruşturma kararına dayanak olan İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişi’nin raporunda aralarında Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AKP’nin Malatya milletvekili adayı olan Akın, eski-yeni 21 AKP’li meclis üyesinin bulunduğu toplam “23 kişi”; “taşınmaz üzerine fabrika yapımı için verilen ruhsatla alışveriş merkezi yapılmasına göz yummak; mahkemelerce verilen yürütmeyi durdurma kararlarını uygulamamakla” suçlanıyor.

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu’na 6 Ağustos 2010 tarihinde sunulan 161/41 sayılı Ön İnceleme Raporu’nda soruşturulacak iddialarla ilgili önemli bir tespit dikkat çekiyor. Mülkiye müfettişinin tespiti şöyle:

“Yapılan plan değişikliğiyle mezkur arsanın sanayi alanından ticaret-sağlık-konut alanına dönüştürülmesi sonucunda ortaya çıkan değer farkının oldukça yüksek olduğu, böylece arsanın değerinin çok arttığı; diğer yandan ilgililerin imar planı tadilatı karşılığında yüzde 40 oranında arsayı, ‘yol ve park olarak ayrılmak’ şartıyla belediyeye bağışladıkları ifade edilmekte ise de, bu durumun arsadan yüzde 40 Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) alınamamasından kaynaklandığı; kaldı ki belirtilen yol ve parktan da en çok yine arsa maliklerinin müşterilerinin faydalanmasının söz konusu olabileceği...”

Konuyla ilgili eski Malatya Belediye Başkanı, 12 Haziran’da AKP’nin milletvekili adayı olan Cemal Akın şu açıklamayı yaptı: “Söz konusu yapılan işlemde, herhangi bir art niyet olmadığı gibi kamu zararına yol açacağı da düşünülmemiştir. Aksine, söz konusu şirketin arsasının yüzde 40’ı civarında olan kısmı belediyemize bedelsiz olarak kazandırılmıştır. Bir başka ifadeyle tamamen kamu yararı gözetilmiştir. Söz konusu inşaat devam ederken 29 Mart 2009 tarihinde yapılan mahalli idareler seçimleri ile birlikte Malatya Belediyesi’ndeki görevim sona ermiştir.”

Sayfa Yükleniyor...