Mantardan kanser ilacı

Tırtıllarda üreyen ve çok nadir bulunan parazitik mantarın, pek çok kanser türü üzerinde iyileştirici etki yaptığı belirlendi.

Mantardan kanser ilacı

Çok nadir rastlanan parazitik bir mantar türünde bulunan maddenin, çok sayıda kanser türü üzerinde iyileştirici etkisi olduğu tespit edildi. Ancak maddenin bedende hızla bozulması, sürekli ve etkili bir tedaviyi şimdilik imkansız kılıyor.


İlk kez 1950’lerde tıp literatürüne giren kordisepin (cordycepin) adlı madde, bazı tırtıl türlerinin üstünde yaşayan ve üreyen kordiseps adlı parazitik bir mantardan elde ediliyor. Maddenin çok sayıda kanser türü üzerinde iyileştirici etkisini keşfeden bilimciler, bunun nasıl gerçekleştiği konusunda henüz bilgi sahibi değil.

Bilimciler şimdi bir yandan bu maddenin hücreleri nasıl değiştirdiğini, öte yandan da yan etkisi olmayan etkili bir ilaç haline getirilip getirilemeyeceğini araştırıyor.

Nottingham Üniversitesi’nde yürütülen araştırmada, bedende hızla bozunan ve etkisini kaybeden maddenin daha uzun süre dayanmasını sağlayacak yöntemler deneniyor.

Araştırmacı Cornelia de Moor, eldeki ilk bilgilere göre az dozda kordisepinin kanserli hücrelerin kontrolsüz büyümesini ve bölünmesini engellediğini, yüksek dozda da kanserli hücrelerin birbirine tutunmasını önlediğini belirtti.

BBC internet sitesindeki habere göre, kordisepinin tam olarak nasıl işlediği ve hangi tür kanserli hücreler üzerinde etkili olduğu kesin olarak belirlendikten sonra, vücuttaki dayanma süresini artıracak yardımcı ilaçlarla birlikte kullanımı denenecek.

Sayfa Yükleniyor...