Maraş olaylarını anma gerginliği

Kahramanmaraş'ta 1978'de meydana gelen ve 111 kişinin hayatını kaybettiği 'Maraş Olayları'nın 34'üncü yıldönümünde, anma etkinliğine izin verilmemesi gerginliğe neden oldu.

Maraş olaylarını anma gerginliği

Tarihe 'Kahramanmaraş Olayları' olarak geçen katliamın yıldönümünde, kentte düzenlenmek istenen anma etkinliklerine güvenlik gerekçesiyle izin verilmemesi, gerginlik yarattı.


Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, anma etkinliğini yasaklamasına sert tepki gösterdi.Kahramanmaraş'ta 'katliamın yıldönümü' nedeniyle kent merkezinde ve Pazarcık İlçesi'ne bağlı Narlı Beldesi'nde jandarma ve çevik kuvvet polisleri geniş güvenlik önlemleri aldı.

Kahramanmaraş kent merkezine kadar olan yaklaşık 40 kilometrelik güzergahta 4 ayrı arama noktası oluşturulurken, güvenlik görevlileri, Kahramanmaraş'a giden tüm taşıtları durdurup kimlik kontrolleri yaptı.

ALEVİ ÖRGÜTLERİNDEN PROTESTO
Belli Otel önünde bir araya gelen Alevi derneklerinin temsilcileri ise Kahramanmaraş Valiliği'nin Gar Meydanı'ndaki anma etkinliğine izin vermemesini protesto etti. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, otel önünde yaptığı basın açıklamasında Gar Meydanı'ndaki anma törenini yapmaya kararlı olduklarını söyledi.'nin çeşitli illerinden vatandaşların Kahramanmaraş'a gelmesinin engellendiğini belirten Selahattin Özel, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin çeşitli illerinden araçlarımızın çıkışı engellendi. İçişleri Bakanı'nın çıkardığı bir genelgeyle arkadaşlarımızın Maraş'a hareketi engelleniyor, bırakılmıyor. Bir çok kentimizde bunun mücadelesi ve kavgası veriliyor. Narlı'ya gelebilmiş Cemevi'nde toplanmış arkadaşlarımızla buluşacağız. Oradan yola çıkıp, açıkladığımız gibi Gar Meydanı'nda buluşacağız. Gar Meydanı'nda niçin buluşacağız? Geçen sene de açıklamıştık, bu yıl da tekrarlıyoruz. Biz buraya bir anma için geliyoruz. 34 yıl önce vahşice katledilen insanlarımızın yasını tutmak ve onları anmak için, bir karanfil bırakabilmek için geliyoruz... Bütün gücümüzle Narlı'ya gelen canlarımızla buluşup Gar Meydanı'na yürüyeceğiz."

Basın açıklamasının ardından yaklaşık 20 kişilik grup, dağıldı.

KAHRAMANMARAŞ OLAYLARI
19 -24 Aralık 1978'de meydana gelen ve tarihe 'Kahramanmaraş Olayları' olarak geçen Maraş olayları, 12 Eylül darbesine gerekçe olarak kullanılan olaylardan biri olarak kabul ediliyor. Aleviler ve solcular ile ülkücüleri kışkırtan olaylar sırasında güvenlik önlemleri yetersiz kalınca bölgeye, Kayseri ve Gaziantep'ten askeri birlikler gönderildi.

Dönemin savcısı, 200'ün üzerinde ölüm olayının gerçekleştiğini tahmin ettiklerini söyledi. Buna karşın resmi rakamlara göre, 111 kişi öldü, 1000 kişi yaralandı. Bu olayların 1 numaralı zanlısı olarak Adana Sıkıyönetim Komutanlığı Mahkemesi'nde yargılanan Ökkeş Şendiller ise beraat etti. Beraat ettikten sonra o dönem Kenger olan soyadını da Şendiller olarak değiştirdi.

Sayfa Yükleniyor...