Marmaris'in mücadelesi

Marmaris'te yapılmak istenen manganez madeni arama çalışmaları bölgedeki yaşamı nasıl etkiler?

Marmaris'in mücadelesi

MUĞLA - Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı Osmaniye köyünde özel bir şirket tarafından yapılan manganez rezervi araştırma çalışmalarının durdurulması için açılan davanın son duruşması öncesinde çevreciler hazırlıklar yapıyor.

Marmaris Kent Konseyince, Yüzme Eğitim Merkezinde düzenlenen basın toplantısına katılan Turunç Belediye Başkanı Ali Fuat Fidan, Armutalan Belediye Başkanı Muhammet Ünlü, Marmaris Belediye Başkan Vekili ve Kent Konseyi Başkanı Hakkı Şevket Bayındır, Osmaniye köyü Muhtarı Türköz Deveci ve çevreciler, ilçe yüz ölçümünün yüzde 39.9'unu kapsadıklarını öne sürdükleri, 42 maden arama ruhsatının iptal edilmesini istedi.


Muğla İdare Mahkemesine Marmaris, Turunç ve İçmeler belediyeleri ile bazı sivil toplum kuruluşların açtığı ruhsat iptali davasının avukatlığını yapan Necmettin Yankol ise Osmaniye köyündeki arama ruhsatının iptal edilmesi durumunda, bu kararın diğer 41 ruhsat için de emsal teşkil edebileceğini öne sürdü.


Yankol, davanın karar duruşmasının 26 Martta yapılacağını belirterek, çevreye duyarlı bütün vatandaşların adliyeye gelerek destek gösterisinde bulunmasını istedi. Marmaris'teki maden arama ruhsatlarının Anayasa'nın 56. maddesine aykırı olduğununu iddia eden Yankol, şunları kaydetti: ''Bölgemize ait 1/100 bin imar planında Marmaris-Datça Yarımadası turizm alanları olarak belirlenmiş olup gelecekte turizm alanlarından gelir getirecek şekilde planlanmıştır. Ruhsat verilen alandaki maden rezervleri ülke ekonomisine çok yüksek katkı sağlayacak miktarda değildir. Ayrıca çıkarılacak madenin ham madde olarak doğrudan yurt dışına ihraç edileceği raporlardan bellidir. Bölgemizdeki üstün kamu yararı, turizm faaliyetlerinin devamı ve bölgedeki arıcılığın sürekliliğinin sağlanmasıdır. Maden aramasına ve çıkarılmasına izin verildiği takdirde üstün kamu yararı zedelenecektir. Bölgede maden aranmasında üstün kamu yararı yoktur. Çünkü maden araması ve çıkarılması hem arıcılığa hem de turizme zarar verecektir.''

Kent Konseyi Başkanı Bayındır ise hukuk çerçevesinde maden ruhsatlarının iptali için uzun soluklu bir mücadele verdiklerine dikkati çekerek, Marmaris'te maden ocakları açmanın mümkün olmadığını raporlarla ortaya koyduklarını ifade etti. Marmaris Kent Konseyi'nin, Muğla ve Ege üniversitelerinden uzman kişilere hazırlattığı ve ''madenin bölgeye zarar vereceği'' bilgilerini içeren 6 farklı raporun mahkemeye sunulduğu bildirildi. Bu arada, Muğla İdare Mahkemesindeki duruşmaya halktan da katılım sağlamak için 10 bin adet ''Madene Hayır'' afişi bastıran çevrecilerin, afişlerin yarından itibaren tüm konut ve iş yerlerine dağıtılmaya başlanacağı kaydedildi.

Sayfa Yükleniyor...