Mavi Marmara davası 20 Mayıs'a ertelendi

Gazze'ye insani yardım götürürken İsrail askerlerinin saldırısına uğrayan "Mavi Marmara" gemisi ile ilgili davanın 4. duruşması görüldü. 49 mağdur ve müştekinin davaya katılma talebini kabul eden mahkeme heyeti, duruşmayı 20 Mayıs 2013'e erteledi.

Mavi Marmara davası 20 Mayıs'a ertelendi

Gazze'ye insani yardım taşıyan ''Mavi Marmara'' gemisine Akdeniz'in uluslararası sularında düzenlenen saldırıya ilişkin dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi'nin yargılandığı davanın 4. duruşması görüldü.

MÜŞTEKİ VE MAĞDURLAR İFADE VERDİ
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, sanıklar katılmadı. Bazı mağdur ve müştekiler ile tarafların avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada, sanıkları İstanbul Barosu tarafından atanan avukat temsil etti. Duruşmada, müşteki ve mağdurlar ifade verdi.

'YURT DIŞINDAKİ MAĞDURLAR GELMEDİ'
Bu arada duruşma başladığı sırada adliye önünde açıklama yapan bir kısım mağdur ve müştekilerin avukatı Gülden Sönmez, duruşmada mağdurların dinlenmeye başlandığını söyledi.

Avukat Gülden Sönmez, gemi personelinin bir kısmının dinlendiğini ifade ederek, mağdurların geminin silah zoruyla nasıl Ashdod Limanı'na çekildiğini, silahlı müdahaleleri, cezaevi ve havalanında yaşananları anlattığını kaydetti.

Sönmez, duruşmanın 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kendi salonunda görüldüğünü dile getirerek, ''Salon bu dava için oldukça yetersiz bir salon ve bir günlük bir süre verilmiş durumda. Biliyorsunuz ki 700'ün üzerinde mağdur var. Bunların bir kısmı da yurt dışında. Maalesef onlar duruşma salonunu küçük olması ve bir gün duruşma günü verilmesi sebebiyle gelip ifade veremiyorlar'' diye konuştu.

Avukat Sönmez, bir sonraki duruşmanın davaya uygun bir salonda yapılması gerektiğini ifade etti.

'16 SAAT ELLERİM BAĞLI TUTULDUM'
Duruşmada ilk olarak ''Mavi Marmara'' gemisinin güverte reisi Hüseyin Çelebi'nin ifadesi alındı. Uluslararası sularda saldırıya uğradıklarını anlatan Çelebi, "16 saat ellerim bağlı vaziyette tutuldum. Tuvalete bile çıkmamıza izin verilmedi" dedi.

'ŞİKAYETÇİYİM, HEM DE NASIL'
Mahkeme Başkanı'nın 'şikayetçi misiniz?' sorusuna Hüseyin Çelebi'nin, ''Şikayetçiyim, hem de nasıl" yanıtını vermesi salonda gülüşmelere neden oldu.

'İSRAİL ESKİSİ GİBİ RAHAT DAVRANAMAYACAK'
Mağdurlardan Şahin İbrahim Güleryüz de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, olayda başından geçenleri anlatarak, ''Davadan bir karar çıkmasa bile İsrail eskisi gibi rahat davranamayacak. En azından baskı oluşturacak'' dedi.

''Bu bizim meselemiz değil, hatta Filistin'in de meselesi değil'' diyen Güleryüz, yeryüzünden böyle zalimler olduğu sürece, insanların bunlara karşı mücadele etmekle mükellef olduğunu söyledi.

MAHKEME BAŞKANI: DEVLET YARGILAMIYORUM
''Mavi Marmara'' gemisinde çalışan Ayhan Altıntaş ise, ifadesinde detaylara girince Mahkeme Heyeti Başkanı Ümit Kaptan araya girerek, saldırıyla ilgili kendisine yönelik konularda konuşmasını istedi.

Altıntaş da, ''Bizim olayın mağdurları olarak hakkımızı arayabileceğimiz tek yer burası. Bırakın burada her şeyi anlatalım'' dedi. Bunun üzerine Başkan Ümit Kaptan, ''Ben devlet yargılamıyorum. Ben sadece iddianameye bağlıyım'' şeklinde konuştu.

Altıntaş ifadesini uzatınca Başkan Kaptan, yine müştekiyi uyararak, kısa konuşmasını istedi. Altıntaş'ın, ''Bütün dünya bu olayda 9 şehit olduğunu biliyor. Burada önemli olan ayrıntılar'' sözleri üzerine Kaptan, ''Ben burada dünyaya yayın yapmıyorum. Ben size ne yaptıklarını soruyorum'' diye konuştu.

13 KİŞİ DİNLENDİ
Saldırı sırasında ölenlerden Cengiz Songür'ün oğlu İsmail Songür de, babalarını kaybetmelerinin ardından ailece mağdur olduklarının belirterek, 2 kız kardeşinin eğitimlerini bıraktıklarını, annesinin antideprasan ilaçlarla ayakta durduğunu söyledi.

Songür, ''Operasyona katılan askerlerden genelkurmaya kadar olayda kimin sorumluluğa varsa, şikayetçiyiz'' dedi.

Bugünkü davada 13 mağdur ve müştekinin dinlenildiği duruşmada daha sonra avukatlara söz verildi.

Müşteki avukatlarından Süleyman Arslan, dava kapsamında sadece 4 İsrailli komutanın değil, olaya dahil olan asker ve sivil herkesin yargılanması gerektiğini söyledi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Ümit Kaptan da, ''Ben 4 kişiyi yargılıyorum. Talebinizi soruşturma savcılığına iletin'' diye konuştu.

DURUŞMA 20 MAYIS 2013'E ERTELENDİ
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya verilen aranın ardından, mahkeme heyeti tarafından alınan kararlar açıklandı.

Buna göre heyet, sanıklara duruşma günü bildiren tebligatların yapılmasıyla ilgili olarak Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne gerekli yazıların gönderildiğini ancak buna cevap verilmediğini bildirdi.

49 KİŞİ MÜDAHİL OLDU
Mahkeme heyeti, 49 mağdur ve müştekinin davaya katılma talebini kabul etti.

İfadesi alınamayan 117 mağdur ve müştekinin bir sonraki celsede hazır bulunması için yazı yazılmasına hükmeden mahkeme heyeti, duruşmanın 20 ve 21 Mayıs 2013'te yapılmasına karar verdi.

Bu arada, duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapan avukat Yasin Şamlı, müşteki avukatları olarak mahkemeden ''Mavi Marmara'' gemisinde bir keşif yapılması yönünde talepte bulunmayı düşündüklerini söyledi.

CEZA İSTEMLERİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin, Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında ''Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme suçuna azmettirmek'' suçundan 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile ''mala zarar vermeye azmettirmek'', ''yağma suçuna azmettirmek'', ''eziyet suçuna azmettirmek'', ''haberleşmenin engellenmesine azmettirmek'', ''kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçuna azmettirmek'', ''yaralama suçuna azmettirmek'' ve ''silahla yaralama suçuna azmettirmek'' suçlarından toplam 18 bin 32'şer yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Sayfa Yükleniyor...