TBMM'nin yeni başkanı Binali Yıldırım

Eski Başbakan ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, 335 oyla 28. TBMM Başkanı seçildi.

TBMM'nin yeni başkanı Binali Yıldırım

TBMM Genel Kurulu'nda, TBMM Başkanlık Seçimi yapıldı.

TBMM Geçici Başkanı Durmuş Yılmaz'ın başkanlığında toplanan Genel Kurul'daki oylamada, ilk iki turda Meclis Başkanı seçilebilmek için gerekli olan sayıya ulaşılamadı.

Eski Başbakan ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, üçüncü tur oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 301'in üzerinde oy alarak, 28. TBMM Başkanı seçildi.

TBMM'nin yeni başkanı Binali Yıldırım - 1

BİNALİ YILDIRIM'DAN TEŞEKKÜR KONUŞMASI

Meclis Başkanlığı'na seçilen Binali Yıldırım, bir teşekkür konuşması yaptı. 27. Dönem Yasama Meclis'inin millete, ülkeye hayırlı olmasını temenni eden Yıldırım, Gazi Meclis'in 28. Başkanı olarak, kendisini seçen herkese teşekkür etti.

Yıldırım, nice meşakkat ve imkansızlıklar içinde milli iradenin bağımsızlık ve egemenlik ruhuyla ayağa kalkmasını sağlayan Birinci Meclis üyelerine, başta TBMM'nin ilk Başkanı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları olmak üzere, istiklal mücadelesinin tüm kahramanları ve ecdatlarını yad ettiğini belirterek, "Ruhları şad, mekanları cennet olsun" dedi.

Gazi Meclis'e, bu dönemde önemli görev ve sorumluluklar düştüğünü vurgulayan Yıldırım, 24 Haziran seçimlerinin ardından TBMM'nin yeni yönetim sistemiyle, yasama faaliyetlerine de başlangıç yaptığını kaydetti.

Binali Yıldırım, bu dönemde Meclis'in görev ve sorumluluklarının çok daha arttığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yasama ve denetim görevleriyle, Meclisimiz bir yandan memleketimizin, milletimizin ihtiyacı olan yasaları hayata geçirirken, diğer yandan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin, Cumhurbaşkanı'nın ve kabinesinin icraatlarını daha etkin ve verimli yapabilmesine imkan sağlayan yasal taleplerini de yerine getirecek, değerlendirecektir. Yeni dönem Meclisi, yapılan anayasa değişikliği doğrultusunda uzlaşma kültürünü daha da geliştirme imkanına da sahip olmuştur. Zira oy veren vatandaşlarımızın hemen hemen tamamı, bu yüce Meclis çatısı altında temsil imkanına kavuştu. Yeni dönem güven ve istikrarı, icraatta, yürütmede temin ederken, yasama meclisinde de temsilde adaleti getirmiştir.

Yeni dönemde yürütmenin bütçe kanun tasarısı dışında Meclis'e tasarı gönderme yetkisi yoktur. Bir başka deyişle kanun yapma yetkisi tamamen Meclis'e ve değerli milletvekillerimize ait olacaktır. Bu durum yasama organını çok daha önemli hale getirmektedir. Meclis araştırması, Meclis soruşturması, yazılı soru önergeleri, genel değerlendirme gibi mekanizmaların yeni dönemde etkin şekilde uygulanması mümkün hale gelecektir."

"REHBERİMİZ, ANAYASA VE İÇTÜZÜK"

Binali Yıldırım, görev süresi içinde milletin beklentilerini karşılayacak şekilde, yasama ve denetleme faaliyetleri ile milletvekillerinin bölgelerine yönelik taleplerin, sorunların gündemde tutulması ve hükümet nezdinde etkin şekilde takip edilmesi konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getireceğini bildirdi.

Çalışmalarında rehberlerinin, milletin iradesi, Anayasa ve İçtüzük olacağını ifade eden Yıldırım, seçilmesine katkı sunan bütün milletvekillerine, açıkça desteğini, iradesini ortaya koyan AK Parti ve MHP gruplarına teşekkür etti. Yıldırım, "Oy veren ya da vermeyen bütün milletvekillerinin başkanı olacağımın bilinmesini isterim" dedi.

Yıldırım, bir önceki yasama döneminde Meclis'te hizmet veren, başarılı görevler ifa eden Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a, Geçici TBMM Başkanı Durmuş Yılmaz ve Başkanvekili Hakkı Köylü'ye teşekkür ederek, 27. Dönem'in en yaşlı üyesi sıfatıyla bu birleşimleri yönetmesi beklenen ancak mazereti nedeniyle yerine getiremeyen CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'a da acil şifa diledi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın tutuklu milletvekillerini anımsatması üzerine Yıldırım, "Biraz sabredersen Tanal... Daha Bismillah dedik, başladın dalmaya..." diye karşılık verdi.

"PARLAMENTER SİSTEMİN SON BAŞBAKANI, YENİ SİSTEMİN İLK MECLİS BAŞKANI"

TBMM Başkanı Yıldırım, yeni dönemde Meclis'in bütün üyelerinin, 'nin, milletin beklentileri doğrultusunda en güzel şekilde görev yapmanın gayretinde olacağını vurguladı.

Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bizim amacımız bu yüce çatı altında değerli milletvekillerimizin ülke ve millet menfaatine, yürütmenin görevlerini daha etkin şekilde yapabilmesi için ihtiyacı olan düzenlemeleri yapmak, bir yandan da milli irade adına yürütmeyi denetlemek olacaktır. Bu nedenle bu dönemde bütün milletvekillerime yapacakları katkılardan dolayı peşinen teşekkür ediyorum.

16 Nisan halk oylamasıyla 95 yıllık Cumhuriyet dönemimizin parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş yapıldı. Parlamenter sistemin son başbakanı, yeni sistemin ilk Meclis Başkanı olarak hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. 24 Haziran seçimleri sonucu göreve başlayan Sayın Cumhurbaşkanıma ve kabinesine de görevlerinde başarılar diliyorum. Bugünlere gelmemizde bu yüce Meclis'in, birçok konuda aktif katkısı oldu. Bu Meclis, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı yerdir. Bu Meclis, Cumhuriyetin kurulduğu yerdir. Bu Meclis, darbelere karşı kahramanca direnen milletvekillerimizin olduğu yüce çatıdır. 15 Temmuz gecesi, hiçbir parti farkı gözetmeksizin bu Meclis açık durdu, bombalara rağmen milli iradeden, egemenliğin kayıtsız ve şartsız millete ait olduğu esasından taviz vermeden, darbecilere karşı direnmesini başarmış bir Meclis'tir. 15 Temmuzun ikinci yılını pazar günü tekrar anacağız. Ülkemizin birliği için vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü için hayatını seve seve veren bütün şehitlerimize, 15 Temmuz şehitlerimize Allah'tan rahmet diyorum, mekanları cennet olsun, bütün gazilerimize hayırlı ömürler diliyorum. Bugünlere gelmemde birçok fedakarlığa katkı sağlayan eşim Semiha Hanım ve bütün aile fertlerime de teşekkür ediyorum."

Konuşmasının ardından Yıldırım, Genel Kurulda ön sıralarda oturan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP Eş Genel başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, CHP Grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, İYİ Parti Grup Başkanı Ahad Andican ile tokalaştı.

Yıldırım'ın konuşmasını eşi Semiha Yıldırım, çocukları, torunları ve ailesi ile bazı bakanlar, Genel Kurul'daki locadan izledi.

TBMM'nin yeni başkanı Binali Yıldırım - 2

1. TUR OYLAMA

Birinci tur oylamada 581 milletvekili oy kullandı. Buna göre MHP'nin de desteklediği AK Parti'nin adayı Binali Yıldırım 331 oy aldı. 

CHP'nin adayı Erdoğan Toprak 134 oyla ikinci sırada yer alırken diğer adayların oy dağılımı şöyle oldu:

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş 65, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu 43, Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam 4...

4 oy ise geçersiz sayıldı.

TBMM'nin yeni başkanı Binali Yıldırım - 3

2. TUR OYLAMA

İkinci tur oylamada 584 milletvekili oy kullandı. Buna göre AK Parti'nin adayı Binali Yıldırım 336 oy aldı.

CHP'nin adayı Erdoğan Toprak 131 oyla ikinci sırada yer alırken diğer adayların oy dağılımı şöyle oldu:

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş 65, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu 42, Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam 4...

6 oy ise geçersiz sayıldı.

TBMM'nin yeni başkanı Binali Yıldırım - 4

3. TUR OYLAMA

Üçüncü tur oylamada 584 milletvekili oy kullandı. Buna göre AK Parti'nin adayı Binali Yıldırım 335 oy aldı.

CHP'nin adayı Erdoğan Toprak 135 oyla ikinci sırada yer alırken diğer adayların oy dağılımı şöyle oldu:

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş 63, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu 40, Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam 5...

6 oy ise geçersiz sayıldı.

Gizli oyla yapılan Meclis Başkanı seçiminde ilk turda ve ikinci turda üye tamsayısının üçte ikisi (400 oy), üçüncü turda ise üye tamsayısının salt çoğunluğu (301 oy) arandı.

5 ADAY YARIŞTI

AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, TBMM Başkanı adayı gösterildi.

MHP, AK PARTİ'NİN ADAYINI DESTEKLEDİ

MHP, Cumhur İttifakı kapsamında AK Parti'nin adayı Yıldırım'ı destekleme kararı aldı.

TBMM'nin yeni başkanı Binali Yıldırım - 5

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, İYİ Parti Grup Başkanı Ahat Andican, TBMM Başkan adayları da Genel Kurul'da yerini aldı.

TBMM'nin yeni başkanı Binali Yıldırım - 6

Eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman da Genel Kurul'u locadan takip etti.

OYLAMA ÖNCESİ AÇIKLAMALAR

Oylama öncesi söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, tutuklu olan iki milletvekilinin oy kullanamayacağını belirterek, "Böyle Meclislere 'ayıplı Meclis' denir. Bu konuyla ilgili Başkanlığın bir değerlendirme yapması gerekir" dedi.

TBMM'nin yeni başkanı Binali Yıldırım - 7

Altay, TBMM'ye bağlı Milli Saray'ların Cumhurbaşkanlığı'na bağlandığını anımsatarak, bu konuda diğer siyasi partilerin görüşlerini merak ettiklerini dile getirdi. Altay, "Milli Saray'ların Beştepe'ye bağlanması, benim için utançtır, ayıptır, zuldür" diye konuştu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli'nin, TEDAŞ misafirhanesinden, eşyalarıyla birlikte "sokağa atıldığını" savunarak, bu konunun takipçisi olacaklarını, TEDAŞ Genel Müdürü'nün istifasını istediklerini söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, kamunun tasarrufunda olan bütün taşınmazların maliye hazinesine ait olduğunu anımsattı.

TBMM'nin yeni başkanı Binali Yıldırım - 8

Muş, "Bunların tahsisiyle alakalı çeşitli düzenlemeler yapılabilir. TBMM'nin sahibi de Külliye'nin sahibi de millettir. Bunun farklı bir tartışmaya çekilmesi doğru değil. İhtiyaçlar dönem dönem gözden geçirilir" dedi.

Kendilerinin de bütün milletvekillerinin yemin etmesini arzu ettiklerini belirten Muş, "Türkiye, bir hukuk devletidir. Yapılan bütün uygulamalar hukuk çerçevesinde yapılmaktadır" ifadesini kullandı.

TBMM'nin yeni başkanı Binali Yıldırım - 9

TBMM Geçici Başkanı Durmuş Yılmaz, Srebrenitsa'da yaşanan soykırımın yıl dönümü olduğunu belirterek, "Kadını, yaşlısı, genci, çocuğu ayırt edilmeden en az 8372 Boşnak'ın katledilmesinin acısı hafızalarımızda tazeliliğini korumaktadır. BM tarafından güvenli bölge ilan edilen ve barış gücü konuşlandırılan bu bölgede bu soykırımın yaşanmış olmasından, uluslararası örgütler ile devletler tarafından alınması gereken dersler vardır. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyor, bu soykırımın faillerini lanetliyorum. Bir daha böyle olayların yaşanmamasını temenni ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Genel Kurul'da daha sonra Danışma Kurulu önerisi kabul edildi. Genel Kurul, yarın da saat 15.00'te toplanarak gündemindeki konuları görüşecek.

Sayfa Yükleniyor...