Medeniyet ekrana kayıyor

Wired dergisinin kurucularından Kevin Kelly, İstanbul'da yaptığı konuşmada önümüzdeki 7 bin günde internette yaşanacak büyük değişimi anlattı.

Medeniyet ekrana kayıyor

Interpromedya tarafından düzenlenen ve 10. yılında bölgesel olma hedefiyle yola çıkan Bilişim Zirvesi'10, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda başladı.

Wired Dergisi kurucularından, ağ ekonomisi ve siber kültür uzmanı Kevin Kelly, zirve kapsamında ''Oyun Teknolojiyle Yeniden Başlıyor: Kaçınılmaz Geleceğe Nasıl Daha İyi Hazırlanabiliriz?'' başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Kelly, 7 bin gün önce başlayan internet macerasında, başlangıçta hiç beklenmeyen gelişmeler yaşandığına işaret ederek, önümüzdeki 7 bin günde yaşanacak büyük değişimi belirleyecek dört ana noktayı ''Ekranların yaygınlaşması'', ''Paylaşımın temel değer haline gelmesi'', ''Her şeyin kopyalanabilir olması'' ve ''Gerçek zamanlı veri akışı'' olarak sıraladı.

Batı kültürünün temelde kitaplar ve yazılı metinler üzerine kurulu olduğunu, bugün ise kitaptan ekranlara bir dönüş yaşandığını ifade eden Kelly, ''Bu çok kapsamlı ve hızlı bir kayma. Sadece bilgisayarlarda, cep telefonlarında kalmıyor, küçük ekranlar her yere monte ediliyor. Geçmişte nasıl sözel kültürden yazılı kültüre bir kayma olduysa, şu anda da yazı kültüründen görsel kültüre bir kayma var'' diye konuştu.

Kelly, bütün bu cihazların birbirine entegre olduğu ağı ''bulut bilişim'' olarak tanımladığı konuşmasında, bunun bir paylaşım duygusu yarattığına işaret etti. İnsanların ne aldıklarını, nerede bulunduklarını, sağlıklarının durumunu, tatil planlarını, yeme alışkanlıklarını, genetik yapılarını bile paylaşmaya yöneldiğini söyleyen Kelly, bunun, anlayışı artırmanın yanı sıra rekabetçi ortamı getirerek ekonomik avantajlar da sağladığı, ancak bulut bilişim konusunda paylaşılan bilgilere kimin sahip olduğu, sorumluluğu kimin taşıdığı, yasalara uyumun nasıl sağlanacağı gibi üzerinden gelinmesi gereken sorunların da bulunduğunu anlattı.

Medeniyet ekrana kayıyor - 1 Wired dergisinin kurucularından Kevin Kelly

Kelly, ''7 bin gün önce çok beklemediğimiz şeyler var. Kullanıcıların bir şeyleri yaratacağını çok beklemiyorduk. Aslında kullanıcılar birçok şeyi üretebiliyor ve düşündüğümüzden çok daha hızlı yapabiliyorlar. Paylaşımın daha başındayız diyebilirim. Ekranlar her yere yayılıyor ve paylaşım da kendiliğinden geliyor'' diye konuştu.

''GEÇ KALMADINIZ, YENİ AMAZON OLABİLİRSİNİZ''
İnterneti, dünyanın en büyük kopyalama makinesine benzeten Kelly, ''Serbestçe dolaşan kopyaların olduğu bir dünyada değerli olan şey, kopyalanmayanlar olacak. O yüzden bir şeyler yapıyorsanız, kopyalanması kolay olmayan şeyler olmalı'' dedi. Kelly, burada da ücretsiz kopyası elde edilebilecek şeylerde dahi kişiselleştirme, güvenilirlik, orijinallik gibi kriterlerin rol oynayabileceğini söyledi.

İnternetten para kazanma konusunda sorun yaşanmayacağını vurgulayan Kelly, ''Tarihin gösterdiği bir şey var: Dikkatler nereye toplanıyorsa, para da onu takip ediyor. İnsanlar bir şey üzerine ne kadar zaman harcarlarsa, bu sektörde toplam gelir de artıyor'' dedi.

Kelly, masaüstü bilgisayarların dosyalar, internetin sayfalar şeklinde örgütlendiğini belirterek, yeni dönemde ise gerçek zamanlı veri akışlarının önem kazanacağını dile getirdi. Kelly, ''Sayfadan akışa, kişisel bilgisayardan buluta, bugünden şu ana, benden bize, maddeden veriye doğru bir dönüşüm yaşanıyor'' dedi.

Bugün imkansız gibi görünen şeylerin de bir süre sonra gerçek olabileceğini vurgulayan Kelly, ''Geç kalmadınız. Yeni Amazon ya da Google olabilirsiniz. Şu anda canlı olmak için çok güzel bir zaman'' değerlendirmesinde bulundu.

Sayfa Yükleniyor...