Merdiven tırmanan sandalye işe yaramadı

Bedensel engellilerin merdivenleri yardım almaksızın çıkmasını sağlayan tekerlekli sandalye aşırı yüksek fiyatı nedeniyle pek işe yaramadı.

Merdiven tırmanan sandalye işe yaramadı

ABD'de piyasaya sürülen ilk merdiven tırmanabilen elektrikli tekerlekli sandalye iBOT, üreticisi Johnson & Johnson tarafından sessizce piyasadan çekildi.

Beş yıl önce piyasaya büyük bir reklam kampanyası ve televizyonlarda yer alan yüksek sesli "bu kez oldu" tebrikleriyle sunulan ürün, fiyatı nedeniyle her yıl ancak birkaç yüz tane satıldı.

Bu yıl Irak'ta savaşta bacaklarını kaybeden bir genç, bilinen en son iBOT sahibi oldu. Gencin sahip olduğu iBOT ise satın alınmamış, eski sahibinin vefat etmesi nedeniyle bağışlanmıştı.

iBOT'un piyasadan çekilmesiyle birlikte, yüksek teknoloji ürünlerinin devamının getirilebilmesi için, Segway'in mucidi olarak da bilinen Deam Kamen tarafından oluşturulan topluluğa üye oluyor.

Kamen'in oluşturduğu topluluk, ABD Kongresinin piyasayı terk eden 22 bin dolarlık iBOT'lar yerine, daha makul fiyatlı teknlojilerin geliştirilmesi için destek vermesini istiyor.

Hollywood'da yaşayan 42 yaşındaki Alan T Brown, iBOT ile ilgili düşüncesini şöyle açıklıyor:

"Dürüst olmak gerekirse; eğer bu sandalyeden bir gün kalkmak zorunda kalırsam, bir gün daha yaşamak ister miyorum bilmiyorum. Bu sandalyeyi kullanan bizler engelli olabiliriz, ancak eğer bundan kalkarsak, iyice engellenmiş oluruz."

iBOT'ların piyasadan silinmesindeki tek etken yüksek fiyatları değildi. Bu ürünü kullanıcıları en azından bir kollarını kullanabiliyor ve vücutlarının belden yukarısını kontrol edebiliyor olmaları gerekiyordu. Bu durum, ürünün sakat kalmış pekçok kişiyi tüketici kitlesi dışında bırakıyordu.

Kamen'in liderlik ettiği topluluk, bu nedenden dolayı iBOT'un en ideal tekerlekli sandalye olmaktan çok uzak bir teknoloji olduğunu ifade ediyor.

Sayfa Yükleniyor...