Merkür Düşünüldüğünden Daha Aktif Bir Gezegen

Merkür’ü inceleyen NASA uzay aracının gönderdiği bilgi ve fotoğraflar, gezegenle ilgili olarak tahmin edilenden daha fazla yüzeysel ve atmosferik hareketlilik olduğu şeklinde yorumlanıyor.

Merkür Düşünüldüğünden Daha Aktif Bir Gezegen

Messenger isimli uzay aracının 6 Ekim 2008 tarihinde Merkür çevresindeki ikinci uçuşunda topladığı bilgiler, Merkür’ün manyetosferinde, Ocak 2008’deki uçuştan beri ciddi değişimler olduğuna işaret ettiği açıklandı.

NASA’nın web sitesinde 30 Nisan 2009 tarihiyle yayınlanan habere göre, Ocak uçuşunda, gezegene yakın, çift kutuplu ve “nispeten sakin” manyetik alanlar tespit edilmişti. Ekim uçuşunda ise Güneş rüzgarlarının etkisinin çok daha yoğun olduğu, Dünya’nın manyetik alanının en aktif olduğu zamandan bile yaklaşık 10 kat daha aktif bir manyetosferle karşılaşıldı.

Messenger’ın gönderdiği yüksek çözünürlüklü fotoğraflarda ise, bir gök cisminin çarpması nedeniyle açılmış yaklaşık 700 km genişliğinde dev bir krater de tespit edildi. Rembrandt adı verilen bu kraterin yaklaşık 3,9 milyar önce, iç Güneş sistemi yoğun biçimde göktaşları ile “bombalanırken” oluştuğu iddia edilmekte.

Messenger’ın fotoğrafları, şimdiye kadar sadece yarısı incelenebilmiş olan Merkür’ün yüzeyinin %90’a varan bir oranda incelenebilmesine de olanak verdi. Bu fotoğrafları inceleyen bilim adamları, yüzeyin büyük ölçüde süreğen volkanik patlamalarla oluştuğunu ve yapı olarak Ay’dan çok Mars’a benzediğini açıkladılar.

http://science.nasa.gov/headlines/y2009/30apr_mercury.htm?list820078

Sayfa Yükleniyor...