Meslek edinirken haklarını öğrendiler

"Önceden okula gönderilmediğim için üzülürdüm. Kadının insan hakların eğitiminden sonra bana haksızlık yapıldığı için kızgınım. Mutlaka eğitimime devam etmeye çalışacağım."

Meslek edinirken haklarını öğrendiler

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve İŞKUR tarafından düzenlenen Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi kapsamında, kadınlar meslek edinirken haklarını öğrendi.        

Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği işbirliğiyle kadın istihdamının desteklenmesi amacıyla 3 ilde gerçekleştirilen proje kapsamında, ilk kez kursiyerlere yönelik olarak insan hakları eğitimi verildi.        

Kadınlar, TV montajcılığı, estetisyenlik, satış danışmanlığı, çocuk bakımı, bilgisayarlı muhasebe, halı desinatörlüğü, üst düzey sekreterlik, stilistlik gibi mesleklerini öğrenirken özellikle kadınlar açısından insan hakları konularında bilgilendirildi.        

Proje kapsamında Kadının İnsan Hakları Eğitimi grupları açıldı ve Ankara, Konya ve Gaziantep'te 33 grupta 731 kadın eğitimlerden yararlandı.        

İnsan hakları eğitimi kapsamında kadınlara, Kadının İnsan Hakları, Anayasal Haklar ve Medeni Haklar, Kadına Karşı Şiddet ve Aile İçi Şiddet, Şiddete Karşı Stratejiler, Kadının Ekonomik Hakları, İletişim, Toplumsal Cinsiyet Rollerine Duyarlı Çocuk Eğitimi ve Çocuk Hakları, Kadın ve Cinsellik, Kadın ve Doğurganlık Hakları, Kadın ve Siyaset, Feminizm ve Kadın Hareketi ve Kadın Örgütlenmesi başlıklarında bilgi verildi.        

Eğitmenlerin gözlemlerine göre, kadınlar ilk defa kadının insan hakları konusunda bir eğitime katıldı. Eğitimler sonunda kadınların özgüvenleri artarken, kadınların öğrendiklerini çevrelerindeki kadınlarla paylaşmaları önemli bir çarpan etki yarattı.        

Kadınlar özellikle Medeni Haklar, Anayasal Haklar ve Çalışma Hakları, İletişim, Kadın Sağlığı, Kadına Yönelik Şiddet, Kadınların Siyasete Katılımı konu başlıklarına ilgi gösterdi.
      
''TEYZEMİ BİLGİLENDİRDİM''
Eğitime katılan kadınlardan bazılarının deneyim ve izlenimleri şöyle:        

-Ben açık öğretim 1. sınıf öğrencisiyim, fakat okulu bırakmaya karar vermiştim. Şimdi okula dönmeye, sonra ekonomik özgürlüğümü kazanmaya karar verdim.        
-Bazı şeyleri değiştiremesem de kendime olan saygım arttı. Yaptığım işlerin değerli olduğunu düşünüyorum.        
-Okula zaten dönmeyi istiyordum ama kendime güvenemiyordum. Artık kararlıyım ve kendime ait bir iş yeri kurmak ve bu bünyesinde sadece kadınlara yer vermek istiyorum.
-Teyzem, ekonomik özgürlüğü olmadığı için boşanamıyordu. Barodan avukat tayin edildiğini öğrendim ve onu bu konuda bilgilendirdim.
        
''HİÇBİR ŞEY İÇİN GEÇ DEĞİL''      
-Üniversite sınavına girmeye karar verdim, hiçbir şey için geç değil.        
-Muhtar adaylığına başvurmak istiyorum.       
-Kendime ait bir iş yeri açma cesaretim arttı ve burada da sadece kadınların çalışmasını planlayacağım ki birbirimizle dayanışabilelim.        
-Liseyi bitirmeyi ve lise bitince polis olup kendi ayaklarımın üzerinde durabilmeyi düşünüyorum.        
-Dışarıda bir işte çalışmasam bile ev işlerine harcadığım emeğimin bir değeri olduğunu biliyorum.
        
''BANA HAKSIZLIK YAPILDIĞI İÇİN KIZGINIM''       
-Önceden okula gönderilmediğim için üzülürdüm. Kadının insan hakların eğitiminden sonra bana haksızlık yapıldığı için kızgınım. Mutlaka eğitimime devam etmeye çalışacağım.        
-Haklarımı öğrenmenin huzurunu yaşıyorum. Hakkımı arama konusunda kendime daha çok güveniyorum.        
-Liseyi bitirme fırsatı hiç verilmedi. Şimdi evliyim ve çocuğum var. Eğitimimi tamamlama konusunda devletten öğrenim kredisi istiyorum.       
-Bugüne kadar nasıl iş bulsam, hangi kursa gitsem diye sık sık düşünüyordum. Ama benim hangi haklarım var, öğrenmek için bir kursa gitmeliyim demek aklıma gelmemişti.        
-Bu eğitimden sonra önce ben kendimi değerli görmeliyim ki başkaları da bana saygı duymayı öğrensin diye düşünüyorum.        
-Varlığını bildiğim fakat tam olarak ne olduğunu bilmediğim haklarımı öğrendim.       
-Böyle bir programın düzenlenmesi bile bir kadın olarak bir yerlerde dikkate alındığım anlamına geldiği için beni çok onore etti. Kadın hak ve hürriyetlerini tam anlamıyla kavramak ve yaşama geçirmek ve diğer kadın arkadaşlarımla bunu paylaşmak istiyorum.
        
''KENDİMİ ÇOK DEĞERLİ HİSSETTİM''
       
-Bu meslek kursuna gelmeden önce ev kadınıydım. İlk kez bir mesleğim oldu ve emeğimle para kazandım, kendimi çok değerli hissettim.        
-Biz 21 kardeşiz. Bir baba, iki anne... 6 erkek, 15 kız kardeşiz. Erkeklere malın çok verildiği ve kadınların yok sayıldığı bir ailede yaşıyorum. Bu programda hukuki haklarımı ve kadın haklarımı öğrendim. Artık bu haklarımı savunacağım.        
-Okula zaten dönmeyi düşünüyordum ama tam olarak kendime güvenemiyordum. Artık kararlıyım ve kendime ait bir iş yeri kurmak ve bu bünyesinde sadece kadınlara yer vermek istiyorum.       
-Bu program sonucunda öğrendiklerimiz hayatımın her evresinde uygulayacağım. Özellikle de ekonomik haklarımı ve çalışma hakkımı savunacağım.       
-Hani bir kalıp vardır, dar bir kalıp. Bu kalıbın aşılması ya çok zordur ya da yasak. Bu seminer sayesinde kalıp kırıldı, açımız değişti ve ufkumuz genişledi.''

Sayfa Yükleniyor...