Meteorda yaşam izi!

Dünya'ya 40 yıl önce düşen meteorun yaklaşık 4.6 milyar yaşında olduğu ve binlerce organik madde taşıdığı kesinleşti.

Meteorda yaşam izi!

Dünya’ya 40 yıl önce düşen bir meteorda organik bileşikler bulunduğu doğrulandı. Murchison meteoru olarak bilinen cismin Güneş’ten bile yaşlı olduğu ve milyonlarca organik bileşik barındırdığı açıklandı.


Yaşamın yapıtaşları olan organik bileşenlerin pek çok türünün göktaşında bulunduğunu belirten bilimciler, cismin yaşını da 4.65 milyar yıl olarak tahmin ediyor.

İnceleme ekibinden Dr. Philippe Schmitt-Kopplin, zaman içinde derlenecek bilgilerle Güneş Sistemi’mizin ve yaşamın oluşum sürecine ilişkin önemli sonuçlara ulaşılabileceği kanısında.

Göktaşında Dünya’da olmayan çok sayıda farklı bileşiğin tespit edilmesi, Güneş Sistemi’nde bundan da fazlasının bulunabileceğine dairbir kanıt olarak görülüyor.

Spektroskopi de dahil çeşitli gelişmiş analiz tekniklerinin kullanıldığı incelemede, 70’i amino asit 14 bin bileşik bulundu. Bilimciler bu bilgilerden yola çıkarak meteorda 7 milyon kadar farklı kimyasal olduğunu hesaplıyor. Bunlar arasında karbon bazlı bileşiklerin çeşitliliği de oldukça dikkat çekiyor.

Dr. Schmitt-Kopplin’e göre, milyonlarca Dünya yılı boyunca uzayda dolanan meteor geçtiği her yerden organik bileşenler toplamış olabilir. Meteorun henüz çekirdeğini incelemediklerin belirten Schmitt-Kopplin, pek yakında küçük bir parça almak için meteorun çekirdeğine doğru delik açacaklarını açıkladı.

Murchison göktaşı, 1969 yılında Avustralya'da bu adı taşıyan kasabanın yakınlarına düşmüştü.

Sayfa Yükleniyor...