Metropolitan'da Koç Ailesi'ne özel!

New York'ta Metropolitan Sanat Müzesinde açılan iki yeni Osmanlı sanat galerisine Koç ailesinin adı verildi.

New York'taki dünyaca ünlü Metropolitan Sanat Müzesinin (MET) İslam Eserleri Bölümünde açılan iki yeni Osmanlı sanat galerisine Koç ailesinin adı verildi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Rahmi Koç ve kardeşi Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, MET'in İslam Eserleri Bölümünde, ''Arap Ülkeleri, , İran, Orta Asya ve Güney Asya Galerileri'' açılış törenine katıldılar.

MET'in Direktörü ve Üst Yöneticisi (CEO) Thomas Campbell açılış töreninde yaptığı konuşmada, müzede 15 yeni galeri açmaktan büyük onur duyduklarını belirterek, İslam sanatı ve kültürünü en iyi şekilde anlatan galerilerin dünya tarihinde Arap Baharının yaşandığı önemli bir dönemde açıldığını söyledi.

Campbell, müzeye ve galerilerin açılmasına destek veren Rahmi Koç ve ailesine de cömertliklerinden ve desteklerinden dolayı teşekkür etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılarından Ann Stock da konuşmasında, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'u temsilen açılışta olduğunu belirterek, MET'in bu yeni galerilerinin pek çok kişiye ve öğrencilere çok yararlı bilgiler vereceğini ifade etti.

ABD Temsilciler Meclisi üyesi Carolyn Maloney de dünyanın en iyi müzelerinden biri olan MET'in her biri ''cevher'' niteliğinde olan bu yeni galerilerinin açılışından büyük memnuniyet duyduğunu, galerilerin hem müzeyi, hem de New York'u çok daha fazla kişinin ziyaret etmesini sağlayacağını söyledi. New York Belediye Meclisi Başkanı Christine Quinn de konuşmasının başında Van'da hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek, ile tam dayanışma içinde olduklarını ve Van'daki arama kurtarma operasyonlarına katkıda bulunmaya hazır olduklarını belirtti.

Quinn, babasının çocukluğunun, MET'in bulunduğu mahallede Büyük Buhran zamanında geçtiğini anlatarak, babasının özellikle yazları zamanının tümünü bu müzede geçirdiğini, çünkü müzenin ''ücretsiz, temiz, güvenli ve serin'' olduğunu ve hala da böyle olmaya devam ettiğini, babasının müzede çok zaman geçirmesi ve burada sergilenen her şeyi okuyup öğrenmesi dolayısıyla da son derece entelektüel bir kişi olduğunu ifade etti.

New York Belediyesi Kültür İşleri Direktörü Kate Levin de konuşmasında, müzeyi her sene milyonlarca kişinin ziyaret ettiğini, ayrıca New York okullarında okuyan öğrencilerin de eğitim amacıyla müzeye geldiklerini, şimdi öğrencilerin bu yeni galerileri de gezeceklerini söyledi.

MET'in Başkanı Emily Rafferty'in sunduğu açılış töreninde MET'in Mütevelli Heyeti Başkanı Daniel Brodsky ve Manhattan Belediye Başkanı Scott Stringer da galerilerin açılmasından dolayı son derece memnun olduklarını belirttiler.

Konuşmaların ardından aralarında Rahmi Koç'un da bulunduğu yetkililer, MET'in İslam Eserleri Bölümünün, ''Arap Ülkeleri, Türkiye, İran, Orta Asya ve Güney Asya Galerileri'' adlı 15 galerisinin kurdelesini kestiler.

Rahmi Koç galerileri gezdi
Açılış töreninin ardından Rahmi Koç, Semahat Arsel ve beraberindeki heyet, MET'in tek Türk küratörü Deniz Beyazıt'tan detaylı bilgi alarak yeni açılan galerileri tek tek gezdiler.

Rahmi Koç tüm galerileri sırayla gezdi, küratöre detaylı sorular sordu ve en sonunda ''Arap Ülkeleri, Türkiye, İran, Orta Asya ve Güney Asya Galerileri''nin en önemlilerinden ve en göz alıcılarından olan ''Koç Ailesi Galerileri''ni inceledi.

Osmanlı İmparatorluğunu'nun en parlak dönemlerindeki sanat eserlerinin, halıların, el sanatlarının, dokumaların, silahların ve halıların da sergilendiği Koç Ailesi Galerileri oldukça geniş bir alana sahip bulunuyor.

MET'in İslam Eserleri Bölümünde inşa edilen 15 galeri 1 Kasım'dan itibaren de halka açılacak.

'Fevkalade mutlu ve memnunuz'
Rahmi Koç, galerileri inceledikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, ''fevkalade mutlu ve memnun olduklarını, projenin nihayet tamamlandığını'' ifade etti.

Galerilerin yapımı için epey uğraşıldığını, en ince detayına kadar çalışıldığını belirten Koç, kendisinin de galeriler yapılırken iki kez buraya gelip incelediğini söyledi.

Rahmi Koç şöyle konuştu: ''Bize verdikleri takvime ve programa uydular, o çok mühim. Burada çok kişi çalıştı, çok kişinin emeği geçti. Hem (New York) belediye yardım etti, hem mahalli idareler yardım etti, hem de kendi teşkilatları, hatta yurt dışından bile biliyorsunuz Fas'tan işçi getirdiler. Bence gayet güzel organize etmişler. Tarihçesini, gelişmeleri rahatlıkla insan görebiliyor ve anlayabiliyor. Tabii biz meraklı olduğumuz için İslam eserlerini çok gördük. Buradaki eserler zengin, kaliteleri çok iyi.''

MET'i Londra'daki ''British Museum'' ile kıyasladığında, orada daha fazla eserin sergilendiğini, ancak MET'teki eserlerin kalitesinin daha yüksek olduğunu belirten Koç, ayrıca müzecilikte çok önemli olan teşhir ve aydınlatmada Amerikalıların İngilizlerden daha ileri olduklarını düşündüğünü ifade etti.

Koç, ''Dolayısıyla memnunuz, mutluyuz. Türkiye için atılmış büyük bir adım ve bizim Koç Vakfını da milletlerararası bir platforma oturttu. (Yılda) 6 milyon kişi buraya geliyor, görüyor'' dedi.

Türkiye'den kaçırılmış olan tarihi eserlerle ilgili olarak da Rahmi Koç, ''Onlar zaman zaman Türkiye'ye dönüyor, döneceği yerlerde Türk malı olarak teşhir edilmesi çok daha mühim. Çünkü Türkiye'ye geldiği zaman birkaç ay bir alaka oluyor, ondan sonra yavaş yavaş bu alaka ortadan kalkıyor ve bu güzel eserler tozlanmaya mahkum oluyor. Halbuki buralarda bırakılsa -tabii bizim malımız olarak bırakılsa- Türkiye'nin imajını dünya çapında çok daha yükseltir diye düşünüyorum'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...