Milyonlarca şifreyi teker teker kırdılar

Kimliği bilinmeyen bir hacker, iş dünyasının en büyük sosyal ağı LinkedIn ve çöpçatanlık sitesi eHarmony üyelerine ait olduğu düşünülen sekiz milyon kriptolu şifeyi internette yayımladı.

Milyonlarca şifreyi teker teker kırdılar

Hacker’ın bağımsız mı hareket ettiği yoksa bir siber örgüte mi üye olduğu henüz bilinmiyor. Son üç günde yayımlanan şifreler, şifre kırma ve kurtarma platformu olarak bilinen insidepro.com sitesinde yayımlandı. Yayımlanan iki listeden büyük olanı, SHA-1kriptografi fonksiyonuyla (şifrelerin bozuk görünümlü özetlerini oluşturmak için kullanılmış) dönüştürülmüş yaklaşık 6.46 milyon şifre içeriyor.

Deşifre konusunda uzman güvenlik danışmanı Rick Redman, “kırılamamış şifrelerin arasında bir tanesinin sadece LinkedIn’e özel olduğunu, bu tespitinin de söz konusu listenin büyük olasılıkla LinkedIn’e ait olduğunu gösterdiğini” belirtti.

Errata Security güvenlik şirketinin CEO’su Robert Graham ile bir diğer güvenlik şirketi Sophos yetkilileri, şifrelerin Linked’In’e ait olduğu bilgisini doğruladı. Birçok Twitter kullanıcısı da, yaptıkları bağımsız araştırmada şifrelerin kaynağının LinkedIn’e işaret ettiğini ifade etti.

SİTELERDEN DOĞRULAMA GELDİ
Şifrelerin internete sızdırılmasını izleyen saatlerde, LinkedIn dün akşam bir açıklama yaparak “bazı üyelerine ait şifrelerin çalındığını” ve konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını belirtti.

eHarmony de internete sızdırılan şifrelerin kendi üyelerine ait olanları içerdiğini doğruladı.  Site, MD5 şifreleme algoritması ile kısaltılarak sunulan yaklaşık 1.5 milyon şifrenin üyelerine ait olabileceğini belirtti ancak net bir rakam vermedi.

MD5 ile kısaltılan 1.5 milyon şifrenin 420 tanesinde “eharmony” ve “harmony” disizinin bulunması, ikinci ve daha küçük listedeki şifrelerin birçoğunun çöpçatanlık sitesine ait olduğunu neredeyse kesinleştirdi.

“ZAYIF ŞİFRELERİ KIRDI”
Güvenlik uzmanları, LinkedIn’in 160 milyondan fazla üyesi oluğuna dikkat çekti ve çalınan şifre miktarının az olmasını, “hacker’ın sadece kolay şifreleri kırabilmiş olmasına” bağladı.

Ars Technica sitesine konuşan Kore Logic güvenlik şirketinin analisti olan Redman, “Benim şifrem de çalınanlar arasında. 20’den fazla karakter içeriyor... Her kim bu şifreleri çaldıysa kıramadıklarını internette yayımlamış ve ‘bunları kırmayı başaramadım’ demek istemiş” dedi.

Redman, hacker’ın elinde çok daha fazla şifre bulunduğunu tahmin ediyor: “Bana kalırsa elindeki şifrelerin yüzde 55’inin kırmayı başarmış. Elinde daha fazla olmalı ancak kıramadıklarını da internette ifşa etmiş” ifadesini kullandı.

Milyonlarca şifreyi teker teker kırdılar - 1

ŞİFRE KIRMA HAVUZU
InsidePro, bir nevi “kolektif şifre kırma sporu” yapılan bir forum olarak kabul ediliyor. Çok sayıda internet kullanıcısı, yeteneklerini ortaya koyarak Windows 2000 şifrelerinden sayısız sitenin şifresine kadar birçok kodu deşifre etmeye çalışıyor.

“dwdm” adlı kullanıcının 3 Haziran’da foruma girdiği mesajda, “Lütfen bu şifreleri kırmak için yardım edin” ifadesi yer alıyor. Bahsettiği liste, eHarmony üyelerine ait olan 1.5 milyon şifreyi içeriyordu.

Yaklaşık üç saat sonra, “zyx4cba” adlı bir forum üyesi, listedeki 1.2 milyon şifreyi kırılmış olarak yayımladı. İki dakika sonra, “LorDHash” adlı kullanıcı 1.22 milyon tanesini kırmış halde yayımladı ve “şifrelerin 1.2 milyon tanesinin internette tek olduğunu” notunu düştü. Forumdaki kullanıcıların çabalarıyla, bu sabah itibariyle 1,5 milyon şifrelik listede kırılamamış olan şifre sayısı sadece 98 bin 13.

SIRADA LINKEDIN ŞİFRELERİ VAR
eHarmony şifrelerinde elde edilen başarının ardından, “dwdm” dün bir mesaj daha atarak bu sefer 6,5 milyon LinkedIn şifresi için yardım istedi.

Redman, şifrelerdeki algoritmayı inceleyerek, “şifre sahiplerinin büyük işletmelerde çalıştıkları” tahmimine vardı. Bunun nedeni, şifrelerin büyük ve küçük harf ile rakamlar içeriyor olması. Kısaca, karmaşık bir yapıya sahipler.

Redman, “Şifrelerin karmaşık olması, iş adamlarına ait oldukları ihtimalini güçlendiriyor. Yayımlanan listede kırdığım bir şifre 15 karakterden oluşuyordu” dedi.

Sayfa Yükleniyor...