Mısır Çarşısı davası ertelendi

Sosyolog Pınar Selek'in de yargılandığı Mısır Çarşısı'ndaki patlamayla ilgili dava 24 Ocak'a ertelendi.

Mısır Çarşısı davası ertelendi

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, Mısır Çarşısı'nda 9 Temmuz 1998'de 7 kişinin ölümü ve 127 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan patlamayla ilgili dava Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda görüldü.

Duruşmada söz alan sanık avukatları reddi hakim talebinde bulundu.

Üst mahkemenin değerlendireceği reddi hakim talebi için duruşma 24 Ocak 2013 tarihine ertelendi.

'ELİNİ HİÇ BIRAKMAYACAĞIZ'
Adliye önünde Pınar Selek'e destek için toplanan ''Hala Tanığız Platformu'' adına konuşan oyuncu Deniz Türkali, Pınar Selek ile evleri, atölyeleri, sokakları, meydanları paylaştıklarını, umutları, emekleri, kitapları, şarkıları bölüştüklerini, birlikte ürettiklerini ve birbirlerinin varlığından heyecan duyduklarını anlattı.

Türkali, ''Pınar Selek'in elini tutmaktan gurur duyuyoruz. O eli hiç bırakmayacağız. Elini birlikte bu ülkenin sokaklarında özgürlüğünün şenliğini kutlayana kadar bırakmayacağız. O gün Pınar, en önde olacak. El edecek hepimize, hep birlikte şarkılarımızı söyleyelim diye. İşte o gün bütün basın açıklamalarını konfeti yapıp havalara savuracağız ve kahkahalarla güleceğiz. Adalet dediğimiz de bu resimden ibaret'' ifadelerini kullandı.

14 YILLIK DAVADA NELER OLDU?
Mısır Çarşısı davasının 14 yıllık bir geçmişi var. 1998 yılında Eminönü'ndeki Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü 127 kişinin de yaralandığı bir patlama meydana geldi.

Olayın ardından sosyolog Pınar Selek'in de aralarında bulunduğu 15 kişi yakalandı.

Bazı sanıklar hakkında örgüt adına gerçekleştirdikleri eylemler nedeniyle hapis cezası verilirken Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk'e beraat etti.

Mahkeme patlamaya LPG'nin mi yoksa bombanın mı neden olduğu belirlenemediği için iki sanığa ceza verilmesini uygun görmedi.

İlk beraat kararı Yargıtay'da bozuldu. Yargıtay, iki sanığın beraatinin yerinde olmadığı görüşü ve müebbet istemiyle yeniden hüküm kurulmasına karar verdi.

Dava yeniden görüldü. Patlamanın neden kaynaklandığının belirlenemediği görüşünü tekrarlayan mahkeme beraat kararında direndi. Dosya ikinci kez Yargıtay’a gönderildi.

Yargıtay ikinci kez "Sanıklar müebbet istemiyle yeniden yargılansın" dedi. Selek'in avukatlarının talebi üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu karara itiraz etti.

Dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda değerlendirildi. Ceza Kurulu, 9. Daire’nin kararını onayladı ve dosya yeniden İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Mahkeme bu kez kararında direnmedi. Duruşma savcısı Nuri Ahmet Saraç'a görüşü soruldu. Savcı iki sanığın müebbet hapsini istedi ama bir de not düştü. Savcı Saraç, Yargıtay’ın bozma kararı karşısında şoke olduğunu söyledi.

Mahkeme heyeti, daha önce verilen kararın usüle aykırı olduğu gerekçesiyle beraat kararından vazgeçildiğini açıkladı.

Sayfa Yükleniyor...