Mısır sinemasının divası Ankara’ya geliyor

12. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali “Mısır sinemasının Divası” sayılan Magda’yı ağırlamaya hazırlanıyor.

Mısır sinemasının divası Ankara’ya geliyor

Mısırlı oyuncu, yapımcı ve yönetmen Magda, İngilizlerin Mısır’ı işgaline karşı direnen ülkenin en tanınmış ailelerinden birinin çocuğu olarak 1931’de Kahire’de dünyaya geldi.

18 yaşında ilk filmi ‘El Nasseh’de oynadı. 1957’de ‘Ayna Omry?’ (Hayatım Nerede?) adlı filmindeki oyunculuğuyla Berlin Film Festivali’nde “Özel Başarı Ödülü”nü aldı.

Aynı sene Magda Film Şirketi’ni kurdu ve Arap sinemasında başarı kazanan birçok filmin yapımcılığını üstlendi. Bunlardan biri de Mısır sinemasının en önemli yönetmenlerinden Youssef Chahine’in ‘Djamilah’sı oldu.

SARTRE’I AĞLATAN OYUNCULUK
Magda’nın başrolünü oynadığı film, sivillerle dolu bir kafeyi bombaladığı suçlamasıyla yargılanan direnişçi gerilla Djamilah Bouhired’in hayatını anlatıyordu. Film Fransa hükümetince protesto edilirken Cezayir’in bağımsızlığının verilmesi için binlerce insanı sokaklara döktü.

Mısır sinemasının divası Ankara’ya geliyor  - 1

Chahine ve Magda’yı bir anda uluslararası yıldızlara dönüştüren filmin politik hikâyesi dışında konuşulan bir diğer unsuru da Magda’nın oyunculuğuydu. Le Figaro gazetesi filmi, Fransız tarihine bir saldırı olarak tanımlamış, “Fransa’nın Cezayir’deki işgalci varlığına dair uydurma bir hikâye” olmasına rağmen, başroldeki Magda’nın Fransızların sempati ve hayranlığını kazandığını belirtmişti. Fransız filozof Jean Paul Sartre da, Le Figaro ve L’Observatuer gazetelerine verdiği demeçlerde filmden çok etkilendiğini, Magda’nın büyüleyici performansından dolayı gözyaşlarına hakim olamadığını söylemişti. Filmin, Çin’de 15 yıldan fazla gösterimde kaldığını da ve bunun o zamana kadar sinema tarihinde rastlanmamış bir olay olduğunu da belirtelim.

SAKINCALI FİLMLERİ DESTEKLEDİ
Politik filmlerde rol almayı tercih eden oyuncu, yapımcı olarak desteğini de bu tür filmlerden yana değerlendirdi. 1960’da, Mısır ve Arap gençlerinin sorunlarını işleyen ve sosyal eğitim politikalarını eleştiren ‘Teenagers’ın yapımcılığını üstlendi. Döneminde sakıncalı bulunan film daha sonra Mısır Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim müfredatına alındı. Bakanlık ayrıca, Nobel Edebiyat ödülü sahibi Necip Mahfuz’un aynı adlı romanından Magda’nın sinemaya uyarladığı ‘El Sarap The Mirage’ (Serap) adlı filmi de orta ikinci sınıfların ders programına aldı.

Zamanla Mısır ve Arap sinema endüstrisinin en güçlü ismine dönüşen Magda, Arap dünyasında sosyal bilinç uyandıran birçok filme oyuncu, yönetmen ya da yapımcı olarak imza attı. Mısır ve Arap sinema endüstrisine katkılarından dolayı Los Angeles’ta Arap Amerikan Televizyonu’nun Onur Ödülü’ne değer bulundu. Mısır hükümeti de Hewan şehrindeki bir sinemaya onun adını verdi.

KADIN SİNEMA EMEKÇİLERİ SENDİKASINI KURDU
Kadınların her alanda, ama özellikle sinema endüstrisinde desteklenmesi gerektiğine inanan Magda, 1989 yılında Mısırlı kadın sinema emekçilerini bir araya getiren bir sendika kurdu. Bunun için , Fransa, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere pek çok ülkede Mısırlı kadın sinemacıların filmlerini tanıttı.

Bugüne kadar altmışı geçkin filmde rol alan Magda’nın sinemaya olan tutkusu hiç azalmadı. Halen sektöre film kazandıran sanatçı, 12. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin konuğu olarak Ankara’ya geliyor. Festival, Mısır sinemasının Divası Magda’nın rol aldığı, Youssef Chahine’in yönettiği ‘Djamilah’ adlı filmi de programına aldı. Diva, filminin gösteriminin ardından seyircileriyle söyleşecek.

Sayfa Yükleniyor...