MİT'ten 'kanlı 1 Mayıs' raporu

MİT, 12 Eylül darbesine ilişkin davanın görüldüğü mahkemeye 1 Mayıs 1977 tarihindeki olaylarla ilgili hazırlanmış olan raporu sundu. Raporda 'çatışmaların yaşanabileceğine dair uyarı yapıldığı' değerlendirmesi yer aldı.

MİT'ten 'kanlı 1 Mayıs' raporu

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) 12 Eylül darbesine ilişkin davanın görüldüğü Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne, 1 Mayıs 1977 olaylarına ilişkin hazırlanan raporları gönderdi.

Mahkemeye gönderilen raporda MİT'in çatışmaların yaşanabilecağine dair uyarıda bulunduğu görüldü.

MİT Müsteşarlığı'nın, 29 Nisan 1977 tarihli raporunda, özetle şu değerlendirmelerde bulunuldu:

''İllegal örgütlerin 1 Mayıs törenlerine katılmaları ve ısrarla kendi sloganlarını kullanma kararında olmaları, buna karşı DİSK'in kesinlik kazanan tutumunun İstanbul'da yapılacak törenlerde çatışma ihtimalini kuvvetlendirdiği, İstanbul dışında ise izinsiz yapılmak istenecek törenlerde gerek yasa dışı davranışlar gerekse karşıt grupların törenlere yönelik girişimleri nedeniyle yer yer çatışmaların meydana gelebileceği...''

MİT, mahkemeye ayrıca 28 Nisan 1977 tarihli '1 Mayıs'ta vuku beklenen eylemler'; 13 Nisan 1977 tarihli, 'DİSK'in 1 Mayıs Bayramı hazırlığı' ve 5 Mayıs tarihli istihbarat raporunu da gönderdi.

ÇATIŞMA ANI
Mahkemeye gönderilen 5 mayıs tarihli raporda 1 Mayıs 1977 tarihinde Taksim'de yaşanan olayların MİT tarafından anı anına kaydedildiği görüldü.

Raporada 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların gelişimi şöyle anlatıldı:

"Saat 19.05'te her iki grup arasında silahlı çatışma başlamıştır. Sayıları 7 bin civarında olan Maocular ile DİSK taraftarları arasındaki çatışmanın çok büyük ve şiddetli olduğu, arbede esnasında patlamaların duyulduğu, panzerlerin topluluk üzerine devamlı su sıktıkları Tarlabaşı'nın ara sokaklarında polis ile saldırgan grup arasında çatışmaların devam ettiği, neticede güvenlik kuvvetlerinin duruma hakim oldukları, çatışmanın sadece İntercontinental Oteli'nin önünden jandarmaya doğru yapıldığı, Taksim Meydanı'ndaki topluluğun büyük ölçüde dağıtıldığı, çok sayıda yaralının bulunduğu, bu arada 4 sivil ile 3 polisin Gümüşsuyu Hastanesi'ne kaldırıldıkları, İlk Yardım Hastanesi'ne hasta götüren arabaya ateş açıldığı, bir polis arabasının devrildiği öğrenilmiştir.''

Taksim'de çıkan çatışmada 30'un üzerinde ölü ve çok sayıda yaralının bulunduğu, bunların İlk Yardım Hastanesi, Şişli Çocuk Hastanesi, Esnaf Hastanesi ve Beyoğlu Belediye Hastanesi'ne kaldırıldıkları ifade edilen raporda, Kabataş'ta polis ile ufak çapta çatışmanın olduğu, Taksim Meydanı'ndaki topluluğun dağıldığı, arbede durmuşsa da ara sokaklara kaçan küçük grupların yeniden olay çıkarmasından endişe duyulduğu, silahlıların tek tek yakalandıkları aktarıldı.

Sayfa Yükleniyor...