Mobil oyun konsolları evdekileri solladı

Ev eğlencesi kavramını şekillendiren video oyunları dünyasında, mobil konsollar son bir yılda ev konsollarına oranla daha çok talep gördü.

Mobil oyun konsolları evdekileri solladı

Efsanevi GameBoy, NES, Nintendo 64, Gamecube, Nintendo DS gibi oyun konsollarının üreticisi Nintendo’nun Genel Müdürü Hasan Çolakoğlu, hem çocukların, hem de yetişkinlerin video oyunlarına ilgisinin giderek arttığını belirtti.

Geçtiğimiz yıllarda Nintendo Wii, Sony PlayStation (2 ve 3) gibi ev konsollarının büyük bir ilgi gördüğünü ifade eden Çolakoğlu, 2008 yılında video oyun merağının sokağa daha çok taştığını ve el konsolu satışlarının mobil konsolların geride kaldığını ifade etti.

Dünya genelindeki verilere göre, ev konsollarında Nintendo Wii, Microsoft XBOX ve Sony PlayStation’ın toplam 92,99 milyon adet satıldığını, el konsollarında ise Nintendo DS ve Sony PSP ürünlerinde toplam 140,75 milyon ünite satış gerçekleştiğini söyleyen Çolakoğlu, yoğun ilginin oyun konsolu satışlarında Avrupa’da rekora neden olduğunu anlattı.

“Wii’nin satış grafiği 2008’de sürekli bir yükselme göstererek yıl boyunca 8,3 milyona ulaştı. Bu rakam 2007’deki satışının yüzde 58 üzerinde ve Avrupa video oyunları tarihi açısından bir rekor. Avrupa’da satılan toplam Wii adedi 14,2 milyon oldu.

Piyasadaki üçüncü yılında ise Nintendo DS önceki tüm satış rekorlarını kırdı. Geçen yıl Avrupa’da 11,2 milyon Nintendo DS el konsolu satıldı. Nintendo DS’in Avrupa’daki toplam satış adedi ise 31 milyon oldu.”

TÜRKİYE’DE SEKTÖR BÜYÜYOR
Çolakoğlu, elektronik eğlence sektörü için ’nin yeni bir pazar olduğunu, bu nedenle her yıl ciddi bir büyüme kaydeden Çolakoğlu, şu şekilde konuştu:

“Geçen yıllarda Türkiye’de tüketiciye ulaşabileceğimiz nokta sayısı çok fazla değildi. Özellikle 2007 yılının ikinci yarısında Media Markt mağazalarının Türkiye’ye gelişiyle tüketiciyle buluşmamız daha kolay oldu. Ardından diğer teknoloji mağazalarıyla tüketici ürünleri görerek alabilmenin şansını yakaladı. Tüketici bunu eline alıp gördüğü zaman çok daha etkili oldu.

Türkiye’de 2 yılda 55 bin adet Wii sattık. Bunun 13 binini 2007’de 42 binini ise geçen yıl sattık. Satışlarda Ciddi bir sıçrama var. Ev konsollarında Sony Playstation’un ardından yüzde 40 gibi pazar payına sahibiz. Bu pazarın gelişmesindeki en önemli neden, oturma odaları.

Türkiye’de insanların ana eğlence aracı, televizyon. Hayatımız oturma odasında geçiyor. Oturma odasındaki baş köşede duran cihaz televizyon. Bu nedenle televizyona bağlı ürünler çok daha fazla satıyor.”

Çolakoğlu, el konsollarının Türkiye’de çok yaygın olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

“Taşınabilir oyun kültürü çok yaygın değil. Londra’da metroya bindiğinizde herkesin elinde oyun konsolu görebiliyorsunuz. Türkiye’de ise taşınabilir eğlencenin tamamı cep telefonlarına endeksli. Avrupa’da insanlar basit cep telefonları alıp, sadece iletişimlerini sağlıyorlar. Navigasyon cihazları ayrı, oyun konsolları ayrıdır. Bizde ise daha teknolojik cep telefonları tercih ediliyor. Her şeyin bir arada bulunduğu cep telefonları kullanılıyor. Ancak, cep telefonu ile oyun konsolunda oynadığınız bir oyunun zevki hiç bir zaman aynı olmaz. Hızı, kalitesi, görüntüsü bile birbirinden çok farklı.”

El konsollarında İngilizce öğreten, sigarayı bıraktıran, diyet yaptıran, kilonuzu ayarlamanızı sağlayan, yemek yapımına yol gösteren kişisel gelişim oyunlarının bulunduğunu ifade eden Çolakoğlu, bunların çoğu o ülkenin dilinde piyasaya sunulduğunu, Türkiye’deki en büyük dezavantajlardan birisinin de bu olduğunu kaydetti.

Çolakoğlu, bu nedenle 2009 yılının sonuna doğru bir oyunu, 2010 yılından sonra da daha fazla oyunu Türkçe hizmete sunacaklarını bildirdi.

Sayfa Yükleniyor...