Modern insanın evrimsel tarihi değişebilir

İsrailli arkeologlar 400 bin yıl öncesine ait modern insan dişleri ortaya çıkardılar. Keşif, doğruluğu ispatlandığı takdirde insan evriminin tarihini değiştirecek.

İsrailli arkeologlar insan tarihine ilişkin önemli bir ipucu bulduklarını duyurdular. Tel Aviv Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, Rosh Haain arkeolojik alanındaki bir mağarada modern insana ait olduğunu düşündükleri 400 bin yaşında dişler buldu. Kanıtlanması durumunda bu keşif insanın evrimsel sürecine ilişkin tarihin yeniden yazılacağı anlamına geliyor.

Tel Aviv Üniversitesi'nden arkeolog Prof. Avi Gopher araştırmanın önemini şöyle açıklıyor, "mağaranın tarihi, Homo sapiens bilimsel adına sahip modern insanın, dünyanın bu köşesinde bilinenden çok daha önce var olduğunu ortaya koyuyor. Bilinen en eski Homo sapiens buluntularını Etiyopya'da ortaya çıkarılmış olan 160.000 yıllık kalıntılar oluşturuyor. Yeni keşif, insan evrimi ve yayılışıyla ilgili süreci yeniden düşünmemiz gerektiği anlamına geliyor."

İnsan iskeletinin en dayanıklı parçası olması sebebiyile fosiller üzerindeki analizlerin genellikle üzerinde yürütüldüğü dişlerle birlikte, erken dönem insan toplumlarında kullanılmış olan keskinleştirilmiş taşlar ve diğer ilkel aletlere ait kalıntılar da kazı alanında ortaya çıkarılmış durumda.

Ancak İsrailli araştırmacılar, keşif sonucu kurdukları teoriyi kanıtlamak üzere kalıntılar üzerinde daha fazla çalışılması gerektiğine de dikkat çekiyorlar.

Bilimsel anlamda kabul edilen teoriye göre Homo sapiens, ilk olarak Afrika'da ortaya çıktı ve sonrasındaysa buradan köken alarak tüm dünyaya yayıldı.

Özgün makaleye ulaşmak için tıklayın.

Sayfa Yükleniyor...