Müezzinoğlu: Başkanlık sistemini Türkiye mutlaka başarabilmeli

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, "Başkanlık sistemini Türkiye mutlaka başarabilmeli" dedi.

Müezzinoğlu: Başkanlık sistemini Türkiye mutlaka başarabilmeli

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yeni anayasa çalışmaları ve başkanlık sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Başkanlık sistemini mutlaka başarabilmeli" diyen Müezzinoğlu, "Bunu başarırsa bu ülke 2023 vizyonuna güçlü yürüyüşü yapabilir" ifadesini kullandı.

Bakan, "Rahmetli Özal döneminde başkanlık sistemi gündeme geldiğinde de belirli güç odakları veya belirli köşeler, o gün ne yazdıysa fotokopi kağıdı koyun bugün aynısını yazıyorlar" diye konuştu.

AA'ya konuşan Sağlık Bakanı, anayasa çalışmaları için "adı yeni ama konu artık eskidikçe eskidi" ifadesini kullandı.

AK Parti'nin kurulduğu günden beri anayasa değişikliğinin gündeminde olduğunu dile getiren Müezzinoğlu, "Çok daha eski, 'Cumhuriyetin kurucusuyum' diyen CHP, işte MHP'ye baktığımızda, bunlarda da hep anayasa değişikliği, 'yeni bir anayasa bu ülkeye gerekli' deniyor ama ne hikmetse bir türlü bu milletin hak ettiği, milletin layık olduğu, insan hak ve özgürlüklerini merkeze alan, Türkiye'nin gelecek vizyonuna ön açan, ufkunu açan bir anayasaya ihtiyacımız olmasına rağmen, TBMM bunu ne yazık ki başaramadı" diye konuştu.

Partilerinin bu anlamda çok farklı yöntemler de denediğini aktaran Müezzinoğlu, 2007'de bir anayasa taslağını getirmeye çalıştıklarını ancak tokat gibi bir muameleyle karşı karşıya kaldıklarını hatırlattı.

"TEK OYLA KAPATILMAKTAN KURTULDUK"

AK Parti'ye bunun sonucunda kapatma davası açıldığını anımsatan Müezzinoğlu, yaklaşık 22 milyon seçmenin oyunu alan AK Parti'nin tek bir oyla kapatmadan kurtulabildiğini söyledi.

"Kurtulan milli iradeydi" diyen Müezzinoğlu, milli iradenin bu kadar pamuk ipliğine bağlı olan bir noktada bulunmaması gerektiğini belirtti.

2011'de Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin, aldıkları oy oranına bakmadan eşit temsille anayasa yapma çalışmalarına değinen Müezzinoğlu, burada da muhalefetin "ipe un serer bir tarzı olduğunu" gördüklerini dile getirdi.

"UMARIM MUHALEFET DESTEK VERİR"

Bu döneme değinen ve bugün de "şu olursa kapının önünden geçilmesin", "zinhar bu konu konuşulmaz" denilerek yine, yeni anayasa süreçlerini tıkayan bir anlayış olduğuna vurgu yapan Müezzinoğlu, "Umarım muhalefet bu dönem buna güçlü destek verir" dedi.

Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"İyi niyetimiz var ve derdimiz bu ülkeyi muasır medeniyet seviyesinin üzerindeki o hedefe taşımak. Gelişmiş dünya ülkelerinin başardığını Türkiye'nin de arkasına milleti alarak başarabileceği bir anayasayı yapmak. Bu milletin kaderiyle millet oynamadı. Bu milletin kaderiyle anayasaya sırtını dayanan odaklar oynadı. Bunu 1960'ta gördük, 70'li yıllarda 12 Mart muhtırasıyla gördük, 80 darbesiyle gördük, 28 Şubat'la gördük, AK Parti'nin kapatılması davasıyla gördük. 7 Haziran sonrası TBMM'nin yüzde 41 oy oranıyla tek başına oy çoğunluğu sağlayamayan AK Parti sürecinde de muhalefetin tavrıyla gördük.

"BU ANLAYIŞLA BAŞARI ZOR"

Bedeli ödeyen tek bir kitle var, o da millet. Biz istiyoruz ki milli irade güçlü olsun, milli irade milletin hak ve hukukunu korusun ve milletin bedel ödemediği bir yapıyı, bir güvenceyi anayasa millete sağlasın. Şayet bunun adı demokrasiyse ve egemenlik kayıtsız şartsız milletinse, milletin hak ve hukukunu en üste koyan, milletin kaderiyle oynamayacağı bir şekillenmeyi başarmamız lazım. Ama ne yazık ki sırtını millete dayamayan siyasi partiler, halkla birlikte olamayan, milletle birlikte olamayan, 'millet ne olur ne olmaz bir gün yanlış yapar, buraya bir emniyet sibobu koyalım, bu da en güzel darbe anayasasında var' diyen bir anlayışla korkarım ki başarılı olmamız zor olacaktır."

"İYİ NİYET VARSA ÇÖZÜM KOLAY"

Ümitsizlik vermek istemediğinin altını çizen Müezzinoğlu, "Yılın ilk günlerinde ümitsiz bir cümle söylemek yerine, iyi niyetimiz var, onları da iyi niyetli kabul ediyoruz. Temel konu başlıkları belli. İyi niyet varsa, çözüm kolay" diye konuştu.

İyi niyet olması durumunda bir yıla ya da 6 aya da gerek olmadığını dile getiren Müezzinoğlu, 12 kişilik grubun kısa sürede oturup konuşabileceğini anlattı.

Kabul edilenlerin bir kenara konulacağını, tartışılması gerekenlerin de ayrılarak halkın onayına sunulabileceğini aktaran Müezzinoğlu, "İyi niyet varsa, esasında çözüm kolay" sözünü tekrarladı.

Sayfa Yükleniyor...