Mustafa Balbay'a tahliye

Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın tahliyesine karar verildi. Balbay'a yurtdışına çıkış yasağı getirildi.

Mustafa Balbay'a tahliye

Anayasa Mahkemesi'nin CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay hakkında verdiği "uzun tutukluluk süresinin seçilme hakkını ihlal edildiği" kararının ardından gözler İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeydi.

Mahkeme heyeti, yapılan değerlendirme sonucu Balbay'ın tahliyesine karar vererek, başka suçtan tutuklu veya hükümlü olmadığı takdirde derhal salıverilmesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılmasını kararlaştırdı.

Balbay hakkında yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbirinin uygulanmasına da hükmedildi.

SEVİNÇ ÇIĞLIKLARI YÜKSELDİ
Kararın duyulmasıyla cezaevi önünde sevinç çığlıkları yükseldi. Balbay’ın tahliye kararının Sincan Cezaevi’ne iletildiği bildirildi.

Tahliye ile birlikte cezaevi önünde bekleyen CHP’liler sevinç çığlıkları attı.

MAHKEME HEYETİ ANİ BİR KARARLA GERİ GELDİ
Mahkeme heyetinin saat 17.00 itibarıyla Silivri'den ayrıldığı ancak 15 dakika sonra ani bir kararla Silivri'ye geri geldiği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, tekrar toplantıya geçen heyet, Balbay'ın avukatı Oktay Yılmaz'ı çağırarak tahliye kararını yazılı olarak kendisine tebliğ etti.

AA: GEREKÇELİ KARAR YARIN MAHKEMEYE GÖNDERİLECEK
Öte yandan Anadolu Ajansı, saat 18.42'de geçtiği flaş haberde Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümünün, CHP Milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın yaptıkları bireysel başvuruyla ilgili kararın gerekçesi üzerindeki taslak çalışmalarını tamamladığını ve yapılacak düzeltmelerin ardından gerekçeli kararın yarın öğleden sonra İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderileceğini duyurmuştu.

KILIÇDAROĞLU: ARAMIZA HOŞ GELDİN BALBAY
Balbay'ın tahliye kararını değerlendiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''Aramıza hoş geldin Mustafa Balbay, özlemiştik, seni çok seviyoruz'' ifadesini kullandı.

'BUGÜN KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞECEK, YARIN YEMİN EDECEK'

NTV canlı yayınına telefonla bağlanan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Mustafa Balbay'ın bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşeceğini ve yarın yemin edeceğini söyledi.

MECLİS BAŞKANI'NDAN DEĞERLENDİRME
TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise, "Sayın Mustafa Balbay'ın tahliyesinden memnuniyet duydum. Geç de olsa bunun gerçekleşmesine sevindim. Umut ederim, uzun süreli tutuklu kalmış olanların da mağduriyetleri giderilir" dedi.

ARINÇ: TEBRİK EDİYORUM, HAYIRLI OLSUN
Hükümet kanadından Balbay'ın tahliye kararına ilk yorum Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan geldi. Arınç, ''Tebrik ediyorum, hayırlı olsun'' değerlendirmesinde bulundu.

BALBAY TWITTER'DAN AÇIKLAMA YAPMIŞTI
Bu arada sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden açıklama yapan Balbay, yüksek mahkemenin kararı için "Anayasa Mahkemesi kararı her şeye rağmen iç hukuk yollarını zorlamak gerektiğini gösterdi" sözleriyle değerlendirdi.

Balbay yerel mahkemeden çıkacak karar hakkında ise, "Vicdanım çok rahat, yerel mahkemenin kararını tüm ile birlikte bekliyorum. Kendimi, yarışın başlangıç işaretini verilmesini sabırsızlıkla bekleyen bir atlet gibi hissediyorum" ifadesini kullandı.

6 MART 2009'DA TUTUKLANDI
Ergenekon soruşturmaları kapsamında 6 Mart 2009 tarihinde tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne konulan Mustafa Balbay, 4 yılı aşkın süren yargılama sonunda 5 Ağustos 2013'te 34 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Anayasa Mahkemesinin kararı sonrasında yerel mahkemeden gelecek haber CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın Nazilli'deki baba ocağında heyecanla bekleniyor. Televizyonun başında gün boyunca tahliye kararını bekleyen Fevzi Balbay, gazetecilere yaptığı açıklamada, uzun zamandır ailecek büyük sıkıntı çektiklerini, umutla kararı beklediklerini ifade etti. Oğullarının tutukluluğu boyunca sürekli kendilerini teselli etmeye çalıştığını aktaran Balbay, son gelişmelerin kendilerini sevindirdiğini söyledi.

OĞLUNA BÖREK YAPTI
Mustafa Balbay'ın annesi Melek Balbay ise oğlunun serbest bırakılması umudu ile yaşadığını dile getirerek, şöyle dedi:

"Torunum cezaevine her gidişinde, 'Baba burada niye kalıyorsun ' diyordu. Dönüşte bana, 'Babaanne duvarı yıkalım, babamı getirelim' deyince ciğerimiz yanıyordu. Oğlum nasıl terörist olabilir  Serbest kalması ile ailecek yıllarca çektiğimiz sıkıntıların sona ermesini istiyoruz. 5 yıldır hepimiz rezil olduk. Adam öldürmüş olsa, hata yaptı diyeceğiz, sineye çekeceğiz." Tahliye kararını beklerken oğlunun kendisinden istediği haşhaşlı böreği yapan Melek Balbay, "Mustafa söylemiş. Hemen erkenden kalktım, böreği yaptım. İnşaallah oğluma nasip olur. Çocukluktan beri çok seviyordu. Dört gözle yanımıza gelmesini, kendisine özlediği böreği yedirmeyi istiyorum" dedi.

BABASI KAZA YAPTI
Öte yandan Mustafa Balbay'ın babası Fevzi Balbay, tahliye kararını beklerken, geçirdiği kazada hafif yaralandı. Eczaneye ilaç almaya giderken Zafer Mahallesi, Hürriyet Caddesi'nde 09 PS 233 plakalı otomobiline Oktay Sevinçer yönetimindeki 09 R 1156 plakalı otomobilin çarpması sonucu meydana gelen kazada Fevzi Balbay kulak ve dudağından hafif yaralandı. Kazanın ardından Hürriyet Karakolu'na götürülen Balbay, aracının kazada 5 metre sürüklendiğini, cam parçalarının kulak ve dudağına gelmesi sonucunda yaralandığını söyledi.





İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin, Ergenekon davasının tutuklu sanığı CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın tahliyesine ilişkin kararı, Anayasa Mahkemesinin kararının şekil olarak ifade ettiği "öncelik ve bağlayıcılığı" dikkate alarak verdiği belirtildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin kararında, Anayasa Mahkemesinin, uzun tutuklulukla ilgili yaptığı bireysel başvuruda, haklarının ihlal edildiğine ve 5 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdiği Balbay hakkındaki 4 Aralık 2013 tarihli karara yer verildi.

Kararda, yargılamanın ve tutukluluğun uzun sürüp sürmediğini tespit etmek için yargılamanın adil ve makul sürede bitirilmesi hususunda, mahkeme heyeti ile tarafların gerekli dikkat ve özeni gösterip göstermediklerinin dikkate alınması gerektiğine işaret edildi.

''Ergenekon" davası olarak bilinen 86 sanıklı dosyanın ilk duruşmasının 20 Ekim 2008'de yapıldığı, daha sonra iddialarla irtibatlı olarak bu dosyayla 21 davanın birleştirildiği belirtilen kararda, mahkemenin davanın esasıyla ilgili kararını 5 Ağustos 2013'te açıkladığı, yargılamada 4 yıl 9 ay 15 günlük süre geçtiği, yargılama sürecince vefat eden ve firari sanıklar dışında 268 sanığın savunmalarının alındığı ve 151 tanık dinlenildiği kaydedildi.

Mahkeme kararında, 4 yıl 9 ay 15 günlük yargılama aşamasının kesintisiz olarak sürdürüldüğü, yargılama süresi içinde birleşen dosyalar dahil olmak üzere celse sayının 620 ve duruşma tutanaklarının 40 bin sayfadan fazla olduğu aktarıldı.

Yargılama sırasında bir kısım sanıklar ve avukatlarının yargılamayı aksatacak söz ve davranışlarda bulundukları, yargılamayı durduracak şekilde duruşma salonu içinde 13 Aralık 2012, 11 Mart 2013 ve 8 Nisan 2013'te olayların cereyan ettiği bildirilen kararda, 8 Nisan 2013'te duruşma salonunun dışında da olayların meydana geldiği ve duruşmanın 11 Nisan 2013'e ertelenmesine hükmedildiği hatırlatıldı.

Balbay'ın da içinde bulunduğu pek çok sanığın yargılama boyunca duruşma disiplinini bozucu hareket etmek suretiyle yargılamanın uzamasına neden olduğu savunulan kararda, şu ifadelere yer verildi:

''Dosyanın sanık, tanık ve birleşen dosya sayısının fazlalığına, dosyanın karmaşıklığına, dosyada birçok iddiaların bulunmasına, davanın önemine, yargılama sırasında yargılamayı aksatacak ve durduracak duruşma disiplin ve düzenine aykırı söz, davranış ve olayların çokluğuna rağmen, dava, olabilecek en kısa sürede bitirilmiş ve CMK 102/2 maddesinde TMK kapsamı dışında kalan suçlara bakmakla görevli ağır ceza mahkemelerinde tutuklu sanıklar için öngörülen azami 5 yıllık tutukluluk süresi dahi geçirilmeden sonuçlandırılmıştır.''

Kararda, Balbay'ın 17 Aralık 2012 tarihli duruşmadaki ''Şimdi siz bizi ikinci davanın sanıkları olarak 272 celsedir yargılamaktasınız. 1. iddianamenin sanıklarını da 250 celse yargıladınız. İnternet Andıcı, Islak İmza ve Aydınlık Gazetesi sanıklarını da 50 celse yargıladınız. Bunların toplamı 600 celse ediyor. Türkiye'de bir ağır ceza mahkemesinin yılda 4 kez duruşma yaptığı dikkate alınırsa, siz 150 yıldır yargılama yapmaktasınız'' beyanları da yer aldı.

5 yıllık azami süre
Balbay'ın dava kapsamında 34 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldığı anımsatılan kararda, sanığın Anayasa Mahkemesine başvurduğu 26 Aralık 2012 tarihi itibarıyla 3 yıl 9 ay 20 gün, Anayasa Mahkemesinin kararını açıkladığı 4 Aralık 2013 tarihi itibarıyla da 4 yıl 8 ay 28 gün tutuklu kaldığı aktarılarak, kanunda öngörülen 5 yıllık azami sürenin her iki durumda da dolmadığı belirtildi.

Kararda, şunlar kaydedildi:
"Anayasa Mahkemesi, 'devlet aleyhine işlenen cürümler' kapsamında suç işlemiş olduğuna dair karar verilmiş olsa ve bu sanıklar tutuklandıkları tarihte milletvekili olmasalar dahi seçilmiş milletvekili sanıkların tutuklu bulundurulmasını makul sürenin aşılmış olduğu şeklinde yorumlanmıştır. Kanunun bu açık hükmü karşısında, Anayasa Mahkemesinin tutuklulukta makul sürenin aşıldığı yönündeki kararının seçilmiş milletvekillerine özgü olarak ve seçilme hakkı dikkate alınarak verilmiş bir içtihat özelliği taşıdığı anlaşılmaktadır. Anayasamızın 153/son maddesine göre, Anayasa Mahkemesi kararları, Resmi Gazete'de hemen yayınlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.''

Anayasa Mahkemesi kararının "öncelik ve bağlayıcılığı"
Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları gereği, mahkemenin hüküm verdikten sonra, hükmen tutukluluğuna karar verdiği sanıklarla ilgili herhangi bir tasarrufunun söz konusu olmadığı belirtilen kararda, Anayasa Mahkemesi kararının şekil olarak ifade ettiği öncelik ve bağlayıcılığı dikkate alınarak hükmen tutuklu sanık Mustafa Balbay'ın tahliyesine, ceza miktarı dikkate alınarak yurt dışına çıkış yasağı uygulanmasına karar verildiği bildirildi.

Sayfa Yükleniyor...