Mustafa Şentop: Başkan yardımcılığı makamının mutlaka olması gerekir

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti'nin MHP'ye sunduğu yeni anayasa taslak metnine ilişkin, ''İçeriğiyle ilgili biraz bekleyelim çünkü müzakereler olacak. Bugünkü mevcut sistemle ilgili temel sıkıntımız istikrarsızlık ve belirsizlik'' dedi. Şentop, başkan yardımcılığı makamının da mutlaka olması gerektiğini söyledi.

Mustafa Şentop: Başkan yardımcılığı makamının mutlaka olması gerekir

AK Parti'nin MHP'ye ilettiği başkanlık teklifine ilişkin detaylar ortaya çıkmaya başladı.

AK Parti'nin teklifinde sistemin adı Cumhurbaşkanlığı ama içeriği tam başkanlık.

Teklifin MHP'ye alternatifli olarak sunulduğu belirtiliyor.

Teklife göre, Cumhuriyeti'nin başı Türkiye Cumhurbaşkanı olacak. Bir kişi 5'er yıllığına iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilecek, bir partiyle bağı olabilecek.

Başbakanlık kaldırılarak, yürütme yetkisi de Cumhurbaşkanı'na verilecek.

Bakanların bir kısmı milletvekilleri arasından, diğer kısmı ise dışarıdan atanacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı kabine içinden seçilecek. Cumhurbaşkanı'nın iki yardımcısı olması da planlanıyor.

Kabinenin Meclis'e tasarı sunma hakkı olmayacak ama Cumhurbaşkanı da Başkanlık Kararnamesi yayımlayabilecek.

Cumhurbaşkanı hakkında 367 milletvekilinin imzasıyla soruşturma açılabilecek.

TBMM Genel Kurulu'nda Yüce Divan'a sevk için ise 412 milletvekilinin kabul oyu gerekecek.

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, tüm bu gelişmelerin ışığında NTV canlı yayınında Funda Görey'in konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

Yeni sistemin 2019 seçimlerinden itibaren yürürlüğe girmesinin doğru olacağını belirten Şentop özetle şöyle konuştu:

''Komisyona geldikten sonra metnin bütününü görme imkanımız var. İçeriğiyle ilgili biraz bekleyelim çünkü müzakereler olacak. Bugünkü mevcut sistemle ilgili parlamenter sistemle ilgili temel sıkıntımız istikrarsızlık ve belirsizlik. Her ne kadar 2002'den bu yana AK Parti'nin tek başına iktidar olmasıyla beraber bu tablo aşılmış gibi görünse de bu istikrarı üreten sistemin kendisi değil. Bu istikrar konjonktürle AK Parti gibi bir partinin varlığı ile ortaya çıkan bir istikrar. Halbuki 90'larda 70'lerde ve 60'lara kadar gittiğimizde problem gözüküyor. Tek bir seçim yapılıyor bu seçimle sadece parlamento seçiliyor ve içinde hükümet çıkıyor. Yani millet hükümeti seçmiyor. Yasama organını nasıl millet seçiyorsa yürütme organını da doğrudan millet seçmeli. Böyle olduğunda seçim akşamı hükümet de belli. Partisiz cumhurbaşkanı darbelerin ve vesayetçi sistemin bize getirdiği bir şey. Bu husus 61 Anayasası ile beraber Türkiye'nin anayasal düzenine girmiştir.

Başkanlık sisteminde de esasen başkan adı ne olursa olsun sonuç itibariyle bugünkü gibi devleti temsil eden bir makam değil, hükümetle birleşmiş olacağı için o zaman mutlaka siyasi bir kişilik ve partili olması gerekiyor. Anayasadaki mevcut düzenleme seçilen kişinin varsa partisi ile ilişiği kesilir ifadesi bu ifadenin bulunmaması kafidir. Başkan yardımcılığı makamının mutlaka olması gerekir. Bu hem hükümet çalışmaları bakımından önemli hem parlamentoda ilişkiler bakımından önemli bir makam. Başkanlık sisteminde çiftbaşlılık ortadan kalkıyor.

Bizim önerdiğimiz sistemde, kanun altı normlar hiyerarşisinde kanun altı bir düzenleme. Bunu nasıl sağlıyoruz? Kanunla düzenlenmemiş bir alanda kararnameyle düzenleme yapılabilir diyoruz. Bu iki anlama geliyor. Birincisi kanunla bir düzenleme varsa bir alanda kararname çıkartılamaz. İkincisi kanun var ama kararname de çıkartılmış. Kararname uygulanmaz kanun uygulanır. Üçüncüsü de kararnamede düzenleme yapılmış bir alanda ama parlamento o alanda kanunda düzenleme yaparsa kararname geçersiz hale gelebilir. Bizim verdiğimiz kanun gücünde kararname yetkisi değil bugün hükümetin böyle bir yetkisi var ama başkana bu yetkiyi vermiyoruz. Demek ki yetkilerini aslında bugünkü sisteme göre azaltmış oluyoruz. Şu anda cumhurbaşkanının sahip olduğu atama yetkisi daha fazla. Yeni sistemde bu kadar fazla değil. Yeni sistemin 2019 seçimlerinden itibaren yürürlüğe girmesi doğru olur.''

Sayfa Yükleniyor...