Mutfakta örümcek çiftliği

Avrupa’nın en çok tehlike altında bulunan türü, mutfakta yetiştirilerek kurtarılıyor.

Mutfakta örümcek çiftliği

1956 ‘da keşfedilen yarı-sucul bir bataklık örümceği türü olan Dolomedes plantarius’un yaşam alanları yok olmaya yüz tuttuğundan, örümceğin mevcut sayısı da her geçen gün azalıyor. Bugün ikisi İngiltere’de biriyse Galler’de olmak üzere üç küçük popülasyona sahip.

Avrupa’nın tehlike altındaki en nadir türü olarak kabul edilen örümceğin popülasyonlarını desteklemek amacıyla bir üretim projesi yürütülüyor.

Ekolog Dr. Helen Smith 3.000 adet yavruyu geçtiğimiz bahar aylarından bu yana bizzat kendi evinin mutfağında  yetiştirmekle meşgul. Projenin hedefindeki sayının geri kalanıysa projenin esas yürütücüsü olan “John Innes Araştırma Merkezi” tarafından  tamamlanıyor.

Şu sıralar ergin hale gelmiş olan yavrular, pek yakında doğal habitatları olan ve mevcut popülasyonların bulunduğu sazlık alanlara bırakılacaklar. Yeni bireylerde genetik çeşitliliğin verimli bir şekilde sağlanabilmesi için her üç bölgeden alınan ebeveynler kullanılmış ve çiftleşme seanslarını takiben orjinal bölgelere tekrar salınmışlar.

Dr. Smith, 3 bin küçük örümcek yavrusunu yetiştirmenin “tüketici” bir iş olduğundan yakınıyor. Yavruların herbirini ayrı deney tüplerinde tutarak birbirlerine zarar vermelerini önlenmiş ve tek tek meyve sinekleriyle beslemiş. Smith, geçtiğimiz bahar aylarından bu yana devam eden yetiştirme sürecinin bir döneminde, mutfağındaki “bebekleri” besleyebilmek için gecenin ikisine kadar ayakta olduğunu belirtiyor ve ekliyor, “Onların doğada kendi yollarına gidiyor olduklarını görmek ve sonunda mutfağıma kavuşmak harika bir duygu.”

Mutfakta örümcek çiftliği - 1

Sayfa Yükleniyor...