Ne bekliyorlar?

Aralık ayında yapılacak olan Kopenhag İklim Zirvesi'nin hazırlık toplantısı Pazartesi günü Bonn’da başlayacak.

Ne bekliyorlar?

Greenpeace Akdeniz'den bu konuda yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi:Çin gibi gelişmekte olan ülkeler, sanayileşmiş ülkelerin önderliğinde harekete geçmek için istekliler. Ancak ABD, Japonya, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkeler, karbon salımlarında önemli ölçüde bir azaltım taahhüdünde bulunmayarak iklimi tehlikeye atıyorlar.

Greenpeace Uluslararası’ndan Martin Kaiser ABD’nin zayıf duruşunun diğer ülkeler için de harekete geçmemek için bir mazeret olmayacağı uyarısında bulundu. Kaiser, “Eğer ABD bu tutumundan vazgeçmezse, Başkan Obama gerekli olan anlaşmayı riske atmış olacak” dedi ve ekledi, “Japonya, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerin liderleri durumu mazeret olarak kullanmak yerine Başkan Obama’yı taahhütlerini yükseltmeye çağırmalı. Burada amaç küresel sıcaklığı 2 derecenin altında tutmak. Bilimsel gerçekler değiştirilemez, bu nedenle politikalar değiştirilmelidir.”

Kendisini bu konuda lider olarak tanımlayan AB hala gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğine uyum sağlayabilmeleri, ormansızlaştırmayı durdurmaları ve düşük karbon ekonomisine geçmeleri için uzun süreli finansal destek taahhüdünde bulunmadı.

BM iklim görüşmelerinin ortasında, 9 Haziran’da, buluşacak olan AB Ekonomi Bakanları, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğine uyumu, ormansızlaştırmanın durdurulması ve düşük karbon ekonomisine geçiş için yıllık 35 milyar Euro ödemek üzere anlaşmalı.

Japonya hedeflerine ulaşmanın tam ortasındayken, 2020 yılı için %40’lık azaltımı hedefleme konusunda anlaşmak yerine salımlarını arttırmayı öngörüyor.

Kanada dünyanın en kirli fosil yakıt endüstrisi tarafından yönlendirilerek 2020 için maksimum %2’lik azaltım hedefliyor.

Avustralya ciddi hedefler belirlemeden önce diğer ülkelerin harekete geçmesinde ısrar ediyor. Kömür endüstrisi büyümeye devam ediyor.

Yeni Zelanda iklim politikalarının büyük bölümünü durdurdu. 2020 yılı için hiçbir hedefi bulunmuyor, 2050 yılı için zayıf hedefleri var. Hükümetin bazı üyeleri iklim değişikliği üzerine bilimsel verileri bile kabul etmiyor.

Kaiser, “Hükümetler, Bonn görüşmelerinin amacının yeni bilimsel verilerin ışığında, iklim için bir acil kurtarma planı olduğunu hatırlamalı ve bunu gerçekleştirebilmek için sadece 6 ayları olduğunu anlamalıdır. Bu da önümüzdeki iki hafta boyunca sanayileşmiş ülkelerin Bonn’da 2020 için %40 salım azaltımında anlaşmaları ve ortaya para koymaları gerektiği anlamına geliyor” dedi.


Sayfa Yükleniyor...