Ne zaman 'eşit' oluruz?

UNFPA İcra Direktörü Dr. Osotimehin: "Kadınlar ve eşlerin ailelerini diledikleri gibi şekillendirebildikleri ve iş ile aile hayatları arasında istedikleri dengeyi kurdukları an eşitlikten söz edebiliriz."

Ne zaman 'eşit' oluruz?

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) İcra Direktörü Dr. Babatunde Osotimehin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, dünya nüfusunun 7 milyara yaklaştığı günümüzde bu nüfusun yarısını oluşturan kadınların içlerinde barındırdıkları gücü açığa çıkarmanın zamanının geldiğini kaydetti.        

Osotimehin, mesajında şunları kaydetti:       

"Kız çocuklarının diğer akranları gibi okula gidebildikleri, kadınların, erkeklerin ve gençlerin de cinsel ve üreme sağlığına ilişkin haklarını talep edebildikleri zaman eşitliği yakalamış olacağız. Ancak kadınlar ve eşlerin ailelerini diledikleri gibi şekillendirebildikleri ve iş ile aile hayatları arasında istedikleri dengeyi kurdukları an eşitlikten söz edebiliriz. Hamile bir kadının işini kaybetme korkusunu yaşamadığı, anneliğin iş hayatında bir ayrımcılık nedeni olmadığı zaman kadın ile erkek arasındaki eşitlik sağlanmış olacaktır. Genç kızlar eğitim olanaklarından yararlandıkça, erken yaşlarda evlendirilme, istenmeyen gebelik ve HIV/AIDS sorunlarından uzak kalarak toplumun bir parçası olabileceklerdir."        

2015 yılında tüm dünyanın üreme sağlığı ve eğitim olanaklarına erişimi için hükümetler ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalıştıklarını kaydeden Osotimehin, "Dünya çapında aralarında Birleşmiş Milletler'in kadınların güçlendirilmesi için oluşturduğu BM Kadın (UN Women) kuruluşunun da bulunduğu çok sayıda ortakla, toplumsal cinsiyet eşitliği ve saygınlığını geliştirmek için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

TÜRKİYE'DE DURUM
UNFPA Temsilcisi Dr. Zahidul Huqueda da 4 milyona yakın kadının okuma-yazma bilmediği, 1 milyon kız çocuğunun da okula gidemediği Türkiye'de, her 10 kadından 4'ünün şiddet gördüğünü ve her gün töre adına bir kadının öldürüldüğüne dikkat çekerek, bunun bir an önce durdurulması gerektiğini ifade etti.       

Türkiye'nin Binyıl Kalkınma Hedefleri, Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı-ICPD Eylem Programı, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi-CEDAW çerçevesindeki taahhütleri ve AB'ye katılım sürecinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve kadınlara eşit hakların sağlanması için Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, sivil toplum örgütleri, BM kurumları ve medya ile yakın işbirliği içinde çalıştıklarını belirten Huque, "İçişleri Bakanlığı ile yürüteceğimiz yeni ortak programımızda da toplumsal cinsiyet eşitliğinin yerel düzeyde geliştirilmesi ve kadın dostu ortamlar yaratabilmek için UNFPA, UNDP ve İsveç Kalkınma İşbirliği Ajansı-SIDA ile birlikte, yerel yönetimler ile yerel STK'lar arasında kadınların en temel haklarından yararlanmaları için bir diyalog ortamı oluşturmayı amaçlıyoruz ve iş dünyası ile özel sektörün yerel unsurlarının da bu projede görev almalarını istiyoruz" dedi.

Sayfa Yükleniyor...