'Neandertaller tavşanlar yüzünden yok oldu'

Modern insanın en yakın akrabası olarak kabul edilen Nenadertallerin nasıl yok olduğuna dair öne sürülen teorilerin sonu gelmiyor.

'Neandertaller tavşanlar yüzünden yok oldu'

Gelişmiş silahlar yaptıkları bilinen, vücutlarını kuş tüyleriyle süsleyen, Avrupa’daki mağara duvarlarına yaptıkları çizimlerle sanat yeteneklerini ortaya koyan Neandertaller, yetenekli avcılar da olmalarına rağmen hayatta kalmayı başaramadı.


İber yarımadasındaki Cebelitarık kentinde 2008 yılında bulunan  yunus fosili, Nenadertallerin büyük balıkları yakalayabildiklerine işaret etmişti. Neandertallerin 55 bin ile 28 bin yıl önce yaşadıkları tahmin edilen mağarada bulunan kalıntının ardından, yaptıkları eşyalarda balık pulları ve giysilerinde kuş tüyleri bulundu.

Neandertallerin balık ve kuş yakalamakta ne kadar başarılı olduğu hala net değil. Dahası, geçmişte öne sürülen bir teori, Homo Sapiens’in yemek alanlarını daralttığı için Neandertalleri yok olmaya sürüklemiş olabileceği.

YENİ TEORİ: TAVŞANLAR
Antik akrabalarımızın neslinin nasıl tükendiğine dair yapılan tartışmalarda öne çıkarılan yeni suçlular, tavşanlar.

Manş Denizi’ndeki Jersey adasında bulunan Durrell Vahşi Yaşam Koruma Derneği’nden John Fa, ‘Neandertallerin tavşan gibi küçük hayvanları yakalamayı başaramadığı’ için yok olduğunu öne sürdü.

Fa ve meslektaşları, İspanya ve Fransa’nın güneyindeki üç kazı alanında hayvan iskeletlerini inceledi. Yaklaşık 30 bin yıl önce mağaralarda geyik gibi büyük hayvanların bolca tüketildiğini bilen araştırmacılar, Neandertallerin yok olduğuna inanılan 30-50 bin yıl öncesinde tavşan gibi küçük hayvanlara ait çok az kalıntı olduğuna dikkat çekti.

Buradan yola çıkan Fa, Neandertallerin büyük hayvanlara kıyasla tavşan gibi küçük canlıları yakalamakta başarılı olmadığını belirtti.

NEDEN YAKALAYAMADILAR?
Fa, tavşanların Neandertaller karşısında avantajlı olmasını kılan faktörü kesin olarak bilmediklerini ifade etti. Ancak Neandertalleri tavşan yakalamaktan alıkoyan fakötrün, ‘işbirliği yetersizliği’ olabileceği ifade edildi.

Öne sürülen düşünceye göre, Neandertaller mızrak kullanmak yerine tavşanların etrafını sarıyor ve ateş kullanarak küçük hayvanları kaçırıyordu.

ABD’nin Ohio eyaletindek Kenyon Yüksekokulu’ndan Bruce Hardy, ‘tavşan teorisinin’ fazla abartıldığını öne sürdü. Hardy, modern insanın atalarının Neandertaller’den daha fazla tavşan yemiş olabileceğini ancak herhangi bir türün ‘özellikle’ ete odaklanması için bir sebep olmadığını belirtti.

Fa, Neandertallerin iskelet kalıntılarındaki izotopları analiz ederek antik insanların yeme alışkanlıklarını öğrenmeyi ve daha fazla ipucu elde etmeyi planlıyor.

Ateşin, ilk olarak 1.5 milyon yıl önce Homo erectus tarafından kullanıldığı düşünülüyor. İlk insanlar tarafından kesin olarak kullanıldığı kabul edilen dönem ise 200 ile 500 bin yıl öncesine dayanıyor.

Sayfa Yükleniyor...