Nedim Şener beraat etti

Gazeteci Nedim Şener'in, ''Hrant Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları'' adlı kitabında, ''terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterdiği'' gerekçesiyle yargılandığı davada beraatına karar verildi.

Nedim Şener beraat etti

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Nedim Şener ile emniyet görevlisi şikayetçi Muhittin Zenit katıldı. Davanın diğer şikayetçileri olan emniyet görevlileri Ali Fuat Yılmazer ve Faruk Sarı'yı da avukatları Seyfettin Uzunçakmak temsil etti. Emniyet görevlisi olan şikayetçilerden Ramazan Akyürek'in avukatı ise mazeret bildirdiği için duruşmaya gelmedi.

Duruşmada şikayeti sorulan Muhittin Zenit, ''Görevim esnasında kullandığım kod ismin deşifre olması nedeniyle terör örgütlerine hedef gösterildim. Kod ismimin değiştirilmesi, bu durumu düzeltmeyecektir. Şikayetçiyim'' dedi.

Esas hakkında görüşü sorulan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Celal Kara, şikayetçiler yönünden ''hedef gösterme'' suçunun ayrı ayrı değil, bir kez oluşacağı gerekçesiyle sanık Şener'in, bu suçtan cezalandırılması talebine yönelik önceki görüşünü tekrar ettiğini söyledi.

Savunması sorulan Şener'in avukatı Yücel Döşemeci ise şikayetçi Muhittin Zenit'in adı ve kod adının ''Hrant Dink cinayeti'' davasının görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin iddianamesinde belirtildiğini ve şikayetçilerden Ramazan Akyürek'in de atamasının Resmi Gazete'de yayımlandığı, herkes tarafından bilindiğini ifade etti.

''Müvekkilim, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bilinen bilgilerin dışında farklı bir şey yazmamıştır'' diye konuşan Döşemeci, Şener'in yazdığı kitapla ilgili Abdi İpekçi ve Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ödüllerini aldığını, Uluslararası Basın Enstitüsü’nce de ''Basın kahramanı'' ilan edildiğini hatırlattı.

Ödüllerle ilgili belgeleri mahkemeye sunan Döşemeci, müvekkilinin beraatını istedi.

‘MAHKEME BELGELERİNİ YAZDIM’
Duruşmada savunmasını yapan tutuksuz sanık Nedim Şener de şikayetçilerin hiçbirini terör örgütüne hedef göstermediğini belirterek, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gelen belgeleri yazmak dışında hiçbir şey yapmadığını söyledi.

''Eğer bir suç varsa, bu suçu şikayetçilerin amirleri ve Cumhuriyet savcıları işlemiştir'' ifadesini kullanan Şener, şikayetçilerin bu mahkemeden bir ceza kararı alarak İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen diğer davasıyla ilgili yargıyı etkilemeye çalıştıklarını iddia etti.

Şener, ''Ben davaya katılanların kirli ellerini bu dosya üzerinden yıkamalarını kabul etmiyorum'' diyerek beraatını talep etti.

TÜM SUÇLARDAN BERAAT ETTİ
Birleşen dosyalarda sanık Şener hakkında ''açıklanması yasaklanan gizli belgeleri açıklama ve temin etme'' ile ''kamu görevlilerini terör örgütlerine hedef göstermek'' iddiasıyla kamu davası açıldığını hatırlatan mahkeme heyeti, davada şikayetçi olanların bir kısmının İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan Hrant Dink cinayeti davası ile ilgili iddianamede ve yargılama aşamasında dosyaya gelen belgelerde mevcut olduğunun anlaşıldığını belirtti.

Sanık Şener'in dava konusu kitabını yazmadan önce söz konusu isimlerin kamuoyu tarafından bilindiğini vurgulayan heyet, gizli olduğu belirtilen belgelerin de aynı mahkemenin dosyası içine gönderilen belgeler olduğunu ve kitaptan önce gizlilik olayının kalktığını kaydederek, suç unsurlarının oluşmadığını ifade etti.

Heyet, bu nedenle sanık Şener'in atılı tüm suçlardan beraatına hükmetti.

Yargılama aşamasında esas hakkında görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Celal Kara, ''yasaklanmış bilgileri temin etme ve açıklamak'' iddialarından açılan davaların unsurlarının oluşmaması nedeniyle sanık Şener'in beraatına, ''terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek'' suçundan ise 1 ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmasını istemişti.

Sayfa Yükleniyor...