Nejat Uygur'u kaybettik

Türk tiyatrosunun duayen isimlerinden Nejat Uygur hayatını kaybetti. Unutulmazlar arasında yeralan Uygur, altı yıldır tedavi görüyordu.

Nejat Uygur'u kaybettik

Türk tiyatrosunun dev isimlerinden Nejat Uygur, 86 yaşında hayata veda etti.

10 Eylül 2007'de beyin damarlarında yaşadığı tıkanıklık nedeniyle vücudunun sol kısmı felç olan ve o tarihten itibaren hastanede tedavi altında olan usta tiyatro sanatçısının, 19.50'de yaşamını yitirdiği belirtildi.

'nin acı kaybını, Uygur'un doktoru Kutlu Ufuk Altunbay duyururken, basın toplantısında usta ismin oğulları da yer aldı. (HABERE GİT)

Doktor Altunbay, Uygur'un tedavisinin bir süre iyi gittiğini ancak son on günde kanda bir madde geliştiğini belirterek, "Bilinci gitti, tansiyonu düştü, ateşi yükseldi. Buna bağlı bu akşam solunumu iyice gerileyince, solunum cihazına bağladık" dedi.

Nejat Uygur'un idrar yolları ve solunum yolu enfeksiyonu şikayetiyle kendilerine başvurduğunu bildiren Altunbay, "Tedavisi iyi gitmekteydi ancak son on gündür kanda bir madde gelişti. Bilinci gitti, tansiyonu düştü, ateşi yükseldi. Buna bağlı bu akşam solunumu iyice gerileyince, solunum cihazına bağladık. Saat 19.50'de Nejat Bey'i kaybettik" diye konuştu.

NEJAT UYGUR KİMDİR?
Öğretmen bir anne ve subay bir babanın üç çocuğunun ortancası olarak 1927'de dünyaya gelen Nejat Uygur, öğrencilik yıllarında tiyatroya başlamıştı.

Uygur, Güzel Sanatlar Fakültesi heykel bölümüne girmiş ancak mezun olamamıştı. Tiyatroya olan tutkusu spora olan ilgisinden üstün gelen Uygur, sanat hayatına 1940'lı yıllarının sonunda Nejat Uygur tiyatrosuyla başladı.

Nejat Uygur'u kaybettik - 1

Uygur, uzun Anadolu turlatıyla Türkiye'de basılmadık yer bırakmadı. Uygur, Cibali Karakolu, Kaynanatör, Hastane mi Kestane mi?, Miğferine Çiçek Eken Asker, Minti Minti, Sizinki Can da Bizimki Patlıcan mı?, Son Umudum Milli Piyango, Şeyini Şey Ettiğimin Şeyi, Şeytandan 29 Gün Evvel Doğan Çocuk, Zamsalak, Alo Orası Tımarhane mi?, Aman Özal Duymasın, Benim Annem Evden Neden Kaçtı? gibi unutulmaz eserlere imza attı.

Uygur, önemli tiyatro eserlerinin yanı sıra başta Cafer Bey serisi olmak üzere önemli sinema filmlerine de imza attı. Uygur, son yıllarda Beyaz Melek ve Vizontele Tuuba filmleriyle beyaz perdede yer almıştı.

Nejat Uygur, 1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen 'Devlet Sanatçısı' unvanını aldı. Uygur'un kendisi gibi tiyatrocu olan Süheyl ve Behzat Uygur, babalarıyla birçok oyunda rol aldı.

Nejat Uygur, kariyeri boyunca Altın Kelebek Televizyon Yıldızları yarışmasında Tiyatroya Destek Ödülü, Kemal Sunal Kültür Sanat Ödülü, Avni Dilligil Tiyatro Ödülü'ne layık görüldü.

Sayfa Yükleniyor...