Nepal'de iklim konferansı

Nepal'in başkenti Katmandu'da, Himalaya ülkelerinin ilk iklim konferansı düzenleniyor.

KATMANDU - Nepal Başbakanı Madhav Kumar Nepal, bugün konferansın açılışında yaptığı konuşmada, bu ilk konferansta, dağlık Himalaya bölgesindeki buz kütlelerinin erimesi ve taşkınların yol açabileceği tehlikelerin ele alındığını belirtti.

Başbakan Nepal, Himalaya bölgesinde 1,3 milyar insanın Himalaya buzullarından elde edilen sudan faydalandığını kaydederek, iklim değişikliğine karşı bölge ülkeleri arasındaki işbirliğinin önemli olduğunun altını çizdi.

Kumar Nepal, iklim değişikliğinin Himalaya buzullarının erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi ve şiddetli fırtınalara yol açtığını hatırlattı.

Başbakan, iklim değişikliğinin Himalaya bölgesindeki tarımsal üretimi de gitgide olumsuz etkilediğini söyledi.

Hükümetlerarası İklim Değişimi Uzmanlar Grubu'nun (Giec) Başkan Yardımcısı Mohan Munasinghe de, Himalayalar'ın Asya'nın 7 büyük nehrini beslediğini ve Asya nüfusunun yüzde 40'ının bu su yollarına bağımlı olarak yaşadığını bildirdi.

Hindistan haricindeki bölge ülkelerinin çevre yetkilileri, salı gününe kadar sürecek bu konferansta bir araya geliyor.

Yetkililer, Hindistan'ın konferansa katılmaması nedeniyle konferansın sonunda yayımlanacak nihai bildirinin etkisinin azalacağını ifade ediyorlar.

Pakistan, Hindistan, Çin, Nepal ve Butan'dan geçen ve Ganj, Brahmaputra, İndüs, Mekong ve Yangtze gibi önemli nehirleri besleyen 2.400 kilometre uzunluğundaki Himalaya dağ zincirinin buzullarının sıcaklıkların artmasıyla erimeye devam ettiği bildiriliyor.
    

Sayfa Yükleniyor...