Nesli, 'şifa' niyetine tükeniyor

Türkiye'deki bazı tatlı sularda doğal olarak yetişen ve yıl boyunca avlanması yasak olduğu halde, çeşitli hastalıklara iyi geldiği düşüncesi ile avlanan kırmızı benekli alabalık, yok olma tehlikesi yaşıyor.

Nesli, 'şifa' niyetine tükeniyor

Ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki akarsular başta olmak üzere Karadeniz ve Akdeniz bölgeleri ile Trakya'da, sıcaklığı 15 derecenin altında olan sularda yetişen ve derisindeki kırmızı noktalar nedeniyle "kırmızı benekli" olarak anılan alabalık, halk arasında gerek lezzeti gerekse sarılık, sırt ağrıları, kırık ve çıkıklar ile bazı hastalıkları iyileştirdiği yönündeki anlayış nedeniyle avcıların hedefi oluyor.

Bilinçsizce yapılan aşırı avlanmadan dolayı nesli tükenme tehlikesi altında olan, bu nedenle de yıl boyunca avlanması yasaklanan kırmızı benekli alabalığın kilosu ise 200-300 liradan alıcı buluyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı ve Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, geçmiş yıllarda Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerindeki tüm akarsular ile Toros dağlarındaki dereler ve Trakya'daki bazı nehirlerde yetişen kırmızı benekli alabalığın, şu anda belli başlı derelerde neslini koruma mücadelesi verdiğini söyledi.

İnsanlardaki yanlış anlayış ve buna bağlı yapılan bilinçsiz avcılığın ülke açısından önemli sayılan bir balık türünü neredeyse yok ettiğine dikkati çeken Prof. Dr. Sarı, 'Bu balık türünün herhangi bir hastalığa şifa olması söz konusu değil. Ama tüm doğal besinler gibi bu balıklar da doğal ortamda beslendiği için tabii ki bunu yediğinizde lezzetini fark ediyorsunuz. Bu da tercih nedeniniz oluyor. Ayrıca bölgemizde sarılık hastalığına ilaç olarak görülürken, bazı bölgelerde de yavruları çiğ olarak yutuluyor. Bu tür inanışlar son derece yanlıştır. Bunların bilimsel hiçbir dayanağı yoktur. Bu nedenle alabalıkları rahat bırakalım. Zaten derelerimizde yok denecek kadar az kaldı' şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...