Nüfusa oranla en düşük vaka: Şırnak nasıl başardı?

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, vaka sayısının nüfusa oranla en düşük olduğu il Şırnak oldu. Son verileri ntv.com.tr'ye değerlendiren Şırnak İl Sağlık Müdürü İsmail Başıbüyük, başarılarını sahada yürütülen aktif çalışmalara bağladı. Başıbüyük, "Ekiplerimiz esnaf esnaf dolaşarak vatandaşlara Covid-19 ile mücadelede farkındalık oluşturdu" diye konuştu.

Nüfusa oranla en düşük vaka: Şırnak nasıl başardı?

Engin Yeşil/ntv.com.tr

Sağlık Bakanlığı dün il bazında haftalık vakalarını açıkladı. 8-14 Şubat tarihleri arasında vaka sayısı her 100 bin kişide Ankara'da 35,49, İzmir'de 44,39, İstanbul'da 60,19 oldu.

Nüfusa oranla en çok vaka sayısı ise Karadeniz'de. Bakanlığın "covid19.saglik.gov.tr" adresinde haritası üzerinden yayımlanan verilere göre, oran Trabzon'da 228,2; Rize'de 202,44; Ordu'da ise 194,42 şeklinde.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi ise düşük vaka oranıyla dikkat çekti. Hakkari'de her 100 bin kişide 9,55 olan vaka sayısı, 'ta 7,82 kişi olarak açıklandı.

HAFTADA 42 VAKA

Sağlık Bakanlığı verilerinden yola çıkıldığında 537 bin 762 nüfuslu Şırnak'ta haftalık vaka sayısının 42, günlük vaka sayısının ise 6 olduğu anlaşılıyor.

Peki nüfusa oranla en düşük haftalık ve günlük vaka sayısına sahip Şırnak'ın başarısının sırrı ne? Şırnak İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Başıbüyük, corona virüsle mücadelenin nasıl yürütüldüğünü ntv.com.tr'ye anlattı.

Başıbüyük, Şırnak’ın nüfusu, konumu ve insan hareketliliğine dikkat çekti. 537 binden fazla nüfusuyla kentin hane başına düşen kişi sayısı en yüksek il olduğunu söyleyen Başıbüyük, "Ayrıca, Türkiye’nin en işlek sınır kapılarından biri olan Habur Sınır Kapısına ev sahipliği yapması sebebiyle insan hareketliliğinin yüksek olduğu bir yer" dedi.

Nüfusa oranla en düşük vaka: Şırnak nasıl başardı? - 1 Şırnak İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Başıbüyük

Bu hareketliliğe rağmen vaka sayısını pandemi boyunca kontrol altında tutmayı başardıklarını belirten Dr. Başıbüyük, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde ve Sayın Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca’nın sık sık gerçekleştirdiği online toplantılarda doğrudan verdiği talimatları hızlıca uygulamaya koyduk. İl sağlık müdürlüğü olarak pandeminin başından beri çok istekli bir yönetim ve saha ekibiyle beraber çalıştık. Ayrıca Valimiz Sayın Ali Hamza Pehlivan başkanlığında düzenli ve sık aralıklarla İl Pandemi ve Hıfzıssıhha Kurul toplantılarını alınan kararları hızlıca uygulamaya geçirdik. Vaka sayısının artmaya başladığı ilçelerde bütün merkez yönetim ekibi olarak kriz masası toplantılarını o ilçelerde toplamaya başladık ve müdahalelerimizi yerel ihtiyaç ve dinamiklere göre belirledik. Uygulamalarımıza özellikle toplumun tamamını dahil ederek  toplumsal mobilizasyon kampanyaları başlattık."

VAKALARIN YOĞUN OLDUĞU İLÇELER İÇİN ÖZEL EKİP

Özellikle vakaların yoğun olduğu ilçelerde maske, mesafe ve temizlik konusunda toplumu bilgilendirmek amacıyla saha bilgilendirme ekipleri oluşturduklarını dile getiren Başıbüyük, "Bu ekipler, özellikle esnaf esnaf dolaşarak vatandaşlara Covid-19 ile mücadelede farkındalık oluşturdular. Bu bilgilendirme ekiplerine sıklıkla sayın valimiz, kolluk kuvvetlerimiz ve il sağlık müdürü olarak bizzat katılım sağlayarak farkındalığı arttırmaya çalıştık" diye konuştu.

MOBİL EKİPLER SAYESİNDE TEMAS SINIRLANDIRILDI

Başarıda il genelinde oluşturulan mobil ekiplerin de payı büyük. Bu ekiplerle semptomu olan temaslılardan evlerinde numune aldıklarını ve hastaneye giderken yapılacak olası teması sınırlandırdıklarını söyleyen Başıbüyük, şöyle devam etti:

"Yine mobil ekipler sayesinde pozitif vakanın çıktığı mahallelerde semptom taraması yaptık. Böylece, şikayeti olanların toplum içerisinde rahatça dolaşmalarının önüne geçtik. Ayrıca, filyasyon ekibinin vaka çıkan haneye hızlıca ulaşımı sayesinde ortalama temaslı tespit süremizi en aza indirdik."

YURTLARDA İZOLASYON

İsmail Başıbüyük, 13 öğrenci yurdunu da izolasyon amacıyla kullanıma açtıklarını kaydetti. Kalabalık ev ortamında yaşayan ve askeri birlikler içerisinde tespit edilen pozitif veya temaslıların hızlı bir şekilde bu yurtlarda izolasyona alındığını belirten Başıbüyük, bu önlemin de kişiler arası teması engellemede önemli rol oynadığına işaret etti. 

SINIRDA SAHRA HASTANESİ

Türkiye’nin en işlek ikinci sınır kapısı olan Habur da Şırnak'ın Silopi ilçesinde yer alıyor. Buradaki hareketliliğin corona virüsle mücadelede zaafiyete yol açmaması için alınan önlemleri ise Başıbüyük şöyle sıraladı:

Habur Sınır Kapısı’nda pandeminin henüz başında oluşturulan sahra hastanesi sayesinde ülkemize giriş yapmak isteyen her vatandaşın Covid-19 bulgularını sorgulayıp doktor muayenesinden geçirdik. Covid-19 açısından şüpheli olan kişileri oluşturduğumuz sahra hastanesi ve kamu hastanelerimize alarak ileri değerlendirmesini sağladık."

Dr. İsmail Başıbüyük, önümüzdeki dönem için planlarını da "Aynı kararlılık ve ekip çalışmasıyla hızlı vaka tespiti, temaslı izolasyonu ile beraber aşılama oranımızı arttırmayı ve salgını kontrol altında tutmayı planlıyoruz" sözleriyle anlattı.

UZMANLARDAN ÇOCUKLAR İÇİN UYARI: AĞIR VAKALAR ARTTI

Sayfa Yükleniyor...